Το Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Σ για το ατύχημα στη Σκάλα

Αν στον συγκεκριμένο δήμο λειτουργούσε ΔΕΥΑ δεν θα είχε γίνει αυτό το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Οι ΔΕΥΑ δεν παραχωρούν εργασίες σε εργολάβους, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού οι οποίες ελέγχονται, μάλιστα από εξειδικευμένους μηχανικούς της επιχείρησης.

Πηγή:flynews.gr

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, με δύο εργαζόμενους νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματισμένο νέο 22 ετών, στον δήμο Ευρώτα, στην περιοχή Σκάλας Λακωνίας αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν οι ιδιώτες εργολάβοι, όταν αναλαμβάνουν εργασίες που απαιτούν εκπαίδευση και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Ο τομέας της αποχέτευσης (φρεάτια- αντλιοστάσια- μονάδες επεξεργασίας λυμάτων) παρόλο που θεωρείται από πολλούς ως μια απλή διαδικασία συγκέντρωσης λυμάτων, απαιτεί προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί στο αντικείμενο και στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Αν στον συγκεκριμένο δήμο λειτουργούσε ΔΕΥΑ δεν θα είχε γίνει αυτό το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Οι ΔΕΥΑ δεν παραχωρούν εργασίες σε εργολάβους, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού οι οποίες ελέγχονται, μάλιστα από εξειδικευμένους μηχανικούς της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργούν 127 Δ.Ε.Υ.Α. σε όλη τη χώρα και δεν έχει γίνει κανένα παρόμοιο περιστατικό, γεγονός που αποδεικνύει, αφενός, ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι αυστηρά και αφετέρου, ότι εφαρμόζεται πλήρως η σχετική νομοθεσία και αξιοποιείται η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί. Οι υπεύθυνοι για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Οι εργασίες καθαρισμού, όμως, θα συνεχίσουν να γίνονται από εργολάβους, αν η αρμοδιότητα της αποχέτευσης εξακολουθήσει να ανήκει στον έλεγχο των δήμων, για αυτό μόνη λύση αποτελεί η ίδρυση Δ.Ε.Υ.Α. Σε αντίθετη περίπτωση την ευθύνη παρόμοιων περιστατικών θα την έχουν οι δημοτικοί άρχοντες που συνειδητά «κρατούν» την αρμοδιότητα στον έλεγχο των δήμων για να την παραχωρούν σε εργολάβους.

Το Δ.Σ. των εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων του εργατικού ατυχήματος που συνέβη στο αντλιοστάσιο λυμάτων στη Σκάλα Λακωνίας. Θεωρεί υποχρέωσή του να εκφράσει τους προβληματισμούς του αλλά και να ενημερώσει για τη σωστή λειτουργία των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών που ολοένα και αυξάνονται στους άλλους δήμους της Λακωνίας. Είμαστε στη διάθεση καθενός ενδιαφερόμενου για πληροφόρηση και σχετική ενημέρωση, ύστερα από εμπειρία 30 ετών λειτουργίας της αποχέτευσης στη ΔΕΥΑ Σπάρτης.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here