ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΟΛΙΒΙΑΣ Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος της «SOSτε το Νερό»

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τον κίνδυνο να αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του νερού, αλλά και να υπάρξει κοινωνική αναταραχή, αν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η ΕΥΑΘ ΑΕ, διέβλεψε ο υπουργός Πολιτισμού της Βολιβίας, κ. Πάμπλο Σεζάρ Κανέντο, που μίλησε χθες βράδυ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Από την Κοτσαμπάμπα ώς τη Θεσσαλονίκη, οι αγώνες για το νερό φτάνουν στη νίκη».

Ο κ. Κανέντο επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη ύστερα από επιστολή που απέστειλε η κίνηση πολιτών «SOSτε το Νερό» προς τον πρόεδρο της Βολιβίας, κ. Έβο Μοράλες, ο οποίος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, στο στούντιο της ΕΡΤ3, ο κ. Κανέντο δήλωσε αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων. Μάλιστα, ακούγοντας τα σχετικά με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ από τα μέλη τής «SOSτε το Νερό», υποστήριξε ότι «ήταν σαν να ξαναζούσα την ίδια ιστορία δεύτερη φορά», ευχόμενος η κατάληξη του αγώνα να είναι ίδια, όπως στη Βολιβία.
Για την ιστορία, το 2000 ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία νερού στην Κοτσαμπάμπα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας. Η πολυεθνική Bechtel, που την αγόρασε, επέβαλε τετραπλασιασμό της τιμής του νερού, κάτι που για πολλούς σήμαινε ότι θα έπρεπε να δίνουν τον μισό τους μισθό για τον λογαριασμό του νερού! Όπως εξήγησε ο κ. Κανέντο, «ιδιωτικοποιήθηκαν ακόμη και οι υδροφόρες που μετέφεραν νερό στην ύπαιθρο, ακόμη και οι δεξαμενές συλλογής του βρόχινου νερού».
Οι πολίτες ξεσηκώθηκαν και καταγράφηκαν ταραχώδεις διαδηλώσεις, που κράτησαν δύο μήνες. Η κυβέρνηση της Βολιβίας ακύρωσε την ιδιωτικοποίηση χωρίς να αποζημιώσει καν την εταιρεία, που αποχώρησε από τη χώρα.
«Οργανωθείτε, αθροίστε δυνάμεις» συμβούλευσε ο κ. Κανέντο τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι «ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια».

http://sostetonero.blogspot.gr/2013/09/sos.html

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here