ΦΑΚΕΛΟΣ: “Λεηλασία χωρίς σύνορα”

Στην Ελλάδα η ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ καταστρέφει τη Χαλκιδική με τα ορυχεία χρυσού και η ΤΕΡΝΑ τις βουνοκορφές της Κρήτης με τις ανεμογςννήτριες.

Στο χρεωκοπημένο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ 30000 φτωχά νοικοκυριά ζουν χωρίς παροχή νερού, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς στην εταιρεία ύδρευσης, ενώ στην Καλιφόρνια η ΝΕΣΤΛΕ αυξάνει στα ύψη τις πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού. στραγγίζοντας τους υδροφόρους ορίζοντες και καταδικάζοντας σε ξηρασία τεράστιες εκτάσεις .

Στον Ισημερινό, την Ουρουγουάη, την Κολομβία και σε πολλές άλλες περιοχές της Νότιας Αμερικής κοινότητες ιθαγενών εκτοπίζονται στο πουθενά από έργα εκτροπής ποταμών και πολυεθνικές εξόρυξης χρυσού, χαλκού και ψευδάργυρου.

Στην Ινδία πολυεθνική νερού λανσάρει τον κερματοδέκτη πάροχο νερού για να μπει τάξη στην… ασυδοσία των τοπικών κοινωνιών στη χρήση του νερού.

Στην Ιρλανδία, το κράτος και η IRISH WATER χρησιμοποιούν το νερό ως εμπόρευμα για να αυξήσουν τα έσοδά τους σε βάρος των φτωχών και χτυπημένων από την οικονομική κρίση Ιρλανδών.

Παντού σε όλο τον πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση του καπιταλισμού και των πολυεθνικών στις τοπικές κοινωνίες και τη φύση με την καταλήστευση των φυσικών αγαθών και του ορυκτού πλούτου. Για να πετύχουν τα σχέδιά τους και να κάμψουν ενδεχόμενες αντιστάσεις, διεθνείς οργανισμοί θεσμοθετούν υπέρ της λεηλασίας, ιεραρχόντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών πάνω από το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. Επιστρατεύουν επίσης κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς βίας εναντίον όσων αγωνίζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος , που φτάνουν μέχρι το έγκλημα,την απαγωγή και τον βιασμό.

Με μια σειρά κειμένων και ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ που δεν είναι ευρέως γνωστά και τα οποία θα υποτιτλίσουμε, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο που η λεηλασία χωρίς σύνορα εκφράζεται , τα μέσα που χρησιμοποιούνται και τα κινήματα που αντιστέκονται, σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην κατανόηση της σκληρής πραγματικότητας που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, πολλές φορές στο όνομα της «ανάπτυξης», της καταπολέμησης της ανεργίας ακόμη και της προστασίας του περιβάλλοντος και στην   έγκαιρη και δυναμική οργάνωση του κινήματος.

Στην προσπάθειά μας αυτή θα έχουμε τη βοήθεια ενεργών στο κίνημα πολιτών-συναγωνιστών
από διάφορα καυτά σημεία του πλανήτη.

πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here