Χρυσοχοΐδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγοράς της ΕΥΑΘ από την ΕΥΔΑΠ – Plan B μετά το ναυάγιο της πώλησης

της  Μαριάννας Τζάννε  newmoney
Το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων αφήνει ανοικτό ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρισοχοΐδης, λίγους μήνες μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης των δύο κρατικών μονοπωλίων. Με ραδιοφωνική του συνέντευξη, 

ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη και τη μετοχική σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών, επισημαίνοντας ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις πιο υγιείς εταιρείες στην Ευρώπη και με “μεγάλο know how”, που μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα των υδάτων στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς από το Newmomey.gr,  ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ως ένα plan B μετά την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης, θεωρώντας ότι η σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη και στις δύο και πρωτίστως στην ΕΥΑΘ. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο της εξαγοράς της ΕΥΑΘ από την ΕΥΔΑΠ ως ένα μεγάλο πρότζεκτ που θα μπορέσει να προσελκύσει και νέα επενδυτικά κεφάλαια για τις δύο εισηγμένες στο χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις.
“Η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της χώρας, με τεράστια κεφαλαιακή επάρκεια, με πολλά κέρδη, με απόδοση μερισμάτων στους μετόχους και στο Δημόσιο το οποίο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μια προσπάθεια που κάνουμε τώρα να ιδρύσουμε την ΕΥΔΑΠ Νήσων έτσι ώστε να σταματήσουν να πηγαίνουν νερό οι «νερουλάδες» στα νησιά” δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι η ΕΥΑΘ την έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών τάχθηκε προ ημερών στην Θεσσαλονίκη και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για την τύχη της ΕΥΑΘ.
Κύκλοι της ΕΥΔΑΠ, σχολιάζοντας στο Newmoney.gr το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, δήλωναν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας που θα άνοιγε το δρόμο για την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα με τη δημιουργία μίας μεγάλης ελληνικής εταιρείας νερού. Τόνιζαν πάντως ότι και στο παρελθόν είχαν “παίξει” ανάλογα σενάρια, που όμως δεν ευοδώθηκαν αν και οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές. Η ΕΥΑΘ βγαίνει αλώβητη από ένα πολύμηνο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης, αλλά με τεράστιες ανάγκες σε επενδύσεις και ανθρώπινο δυναμικό που θα πρέπει το δημόσιο να αποφασίσει με τι κεφάλαια και πόρους θα πορευτεί το επόμενο διάστημα, μακριά από το “μαξιλάρι” των πολύτιμων κεφαλαίων που θα της πρόσφεραν οι ιδιώτες επενδυτές. Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ είναι από τις λίγες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 222 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2014, που θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ΕΥΑΘ και συγχρόνως να επωφεληθεί και η ίδια από την επέκταση του δικτύου της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here