1 δισ. δολάρια σε φόρους χρωστάει στις ΗΠΑ ο “επενδυτής” και “μεγαλομέτοχος” της ΕΥΔΑΠ Τζόν Πόλσον

Πηγή:ekirikas.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Τζον Πόλσον, γνωστός και για τις επενδύσεις του και σε ελληνικές τράπεζες (Σ.Σ. και την ΕΥΔΑΠ) , φέρεται να χρωστάει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε φόρους, ποσό που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οφειλές στο Δημόσιο όλων των εποχών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Wall Street Journal», ο Πόλσον δεν έχει καταθέσει για φέτος τους ομοσπονδιακούς και κρατικούς φόρους, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «Paulson &Co.», στην οποία είναι ο μεγαλομέτοχος, υποχώρησαν από τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερα από εννιά μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Πόλσον αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στην «Wall Street Journal», ενώ και ο εκπρόσωπός του δεν έδωσε κάποια απάντηση όταν και κλήθηκε να σχολιάσει το συμβάν από το «CNBC».

Στην Ελλάδα έχει επενδύσει συνολικά περί το 1 δισ., αποκτώντας το 9,3% της Τράπεζας Πειραιώς, το 5,6% της Alpha Bank ενώ πριν δύο χρόνια εισήλθε με το 10% και στην ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ.

O Πόλσον έγινε ευρέως γνωστός ποντάροντας στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η κίνηση του αυτή είχε χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη ίσως λεία στην Ιστορία της Γουόλ Στριτ» από τη «Νew Υork Τimes», αποφέροντάς του κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων και βοηθώντας τον να εισέλθει έτσι σε ένα καθεστώς αναβολής πληρωμής φόρων. Την αναβολή αυτή, λοιπόν, καλείται να πληρώσει τώρα.

Λόγω της πτωτικής πορείας της εταιρείας του, ο Πόλσον έχει αναγκαστεί να πουλήσει μεγάλο όγκο μετοχών που κατείχε στην «Caesars Entertainment» έτσι ώστε να εξασφαλίσει το απαραίτητο «ρευστό» για να μπορεί να προβεί σε τραπεζικές συναλλαγές.

Μέσα στη χρονιά επίσης προέβη και σε απολύσεις έμπειρων χρηματιστών και στενών συνεργατών του που στελέχωναν τη «Paulson &Co.», συνεχίζοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2016. Τότε, στην εταιρεία απασχολούνταν 128 άτομα και σήμερα 95.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετές άστοχες κινήσεις που του έχουν στοιχίσει ακριβά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times», ο όμιλος «Paulson Co.» έκανε εσφαλμένες επιλογές, όπως η αγορά μετοχών σε εταιρείες στον κλάδο της υγείας, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στην εξόρυξη χρυσού.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here