STOP από το ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Έκθετη η Διοίκηση της Ε.ΥΔ.Α.Π.
 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ ́ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της, έκανε αποδεκτή την προσφυγή Αθηναίων πολιτών και έκρινε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και ζητάει να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.


Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
«
Η κατ ́ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» υπογραμμίζεται.Με άλλη απόφαση της Ολομέλειας, απορρίφθηκε, ως εκπρόθεσμη, η αίτηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση του ΣτΕ, μετά τη συγκέντρωση των περίπου 2.000.000 υπογραφών πανευρωπαϊκά και το μαζικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια 3η νίκη στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ΕΥΔΑΠ. Συνέπεσε χρονικά με τη σημαντική ήττα στις Ευρωεκλογές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και την καταδίκη της πολιτικής τους από τους Έλληνες πολίτες.

Το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ θέτει τέρμα σε κάθε εναλλακτικό σχέδιο που ενδεχομένως κάποιοι από καιρό εξυφαίνουν, διαλύει πλήρως την όποια θολή ατμόσφαιρα του μεταβατικού σταδίου μέχρι την (μετά βεβαιότητας μέχρι πρότινος) επικείμενη ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης και ορίζει πως η ΕΥΔΑΠ πρέπει να παραμείνει κατ’ ουσίαν δημόσια, για να διασφαλίζεται η παροχή προσιτών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ανώτατου δικαστηρίου όσοι έχουν προωθήσει την ιδιωτικοποίησή της, άμεση ή έμμεση, είναι υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία της Αττικής, και τους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία στην τελευταία ανακοίνωσή της, καταλήγει «Δεν εφησυχάζουμε, δεν αναπαυόμαστε, θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την όποια απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ». Μας κοροϊδεύει; Η προσφυγή της Ομοσπονδίας για το ίδιο θέμα απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη. Αν στηριζόμασταν στην «επαγρύπνηση» της ΟΜΕ…. απόφαση του ΣτΕ δεν θα υπήρχε. Πού ήταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ που την στηρίζουν; Πλήρης Απραξία! Ας μας πουν, που και πότε κλιμάκια της Ομοσπονδίας επισκέφτηκαν χώρους δουλειάς; Πόσες φορές και με ποια θέματα συνεδρίασε στο 2014 το ΔΣ της Ομοσπονδίας; Πώς αποτρέπουν την καθημερινή έμμεση ιδιωτικοποίηση που συντελείται με τις εργολαβίες, τις παραχωρήσεις αντικειμένων, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, την απαξίωση του μόνιμου προσωπικού, και τόσους άλλους τρόπους που βιώνουμε εντατικά τον τελευταίο καιρό;


Ο Πρόεδρος της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο 105.5» στις 26/5/2014, δήλωσε ότι θα μελετήσει με τους νομικούς συμβούλους τις περαιτέρω ενέργειες της ΟΜΕ. Αλήθεια με ποιους νομικούς συμβούλους; Αυτούς που καταθέτουν συνεχώς εκπρόθεσμες προσφυγές; Αυτούς που φροντίζουν να διαμορφώνονται έτσι οι υποθέσεις ώστε να κερδίζουν 24.000.000 Ευρώ; Ομοσπονδία, σύλλογοι και παρατάξεις από τη μια κάνουν τους διαμεσολαβητές συγκεκριμένων δικηγόρων για μια σειρά θεμάτων και από την άλλη καταθέτουν εκπρόθεσμη(!!!) προσφυγή για την ιδιωτικοποίηση. Οφείλουν να απολογηθούν και παράλληλα όλοι εμείς, οι συνάδελφοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το ρόλο των συγκεκριμένων παρατάξεων απέναντι στα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το προσωπικό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βαρθολομαίος σε έγγραφη απάντηση που είχε δώσει σε ερώτηση στο πλαίσιο ΑΚΕ (Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή), ανέφερε, ότι η ΕΥΔΑΠ έχει εξέλθει του ευρύτερου δημόσιου τομέα και λειτουργεί όπως κάθε ιδιωτική εταιρία. Ο κ. Βαρθολομαίος, έκθετος μετά την απόφαση του ΣτΕ, πρέπει να απαντήσει πως έβγαλε ο ίδιος απόφαση ότι είναι ιδιωτική εταιρία και συμπεριφέρεται στην ΕΥΔΑΠ σαν να πρόκειται για δική του εταιρεία και όχι ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας. Να απαντήσει, (τώρα που σύμφωνα με το ΣτΕ η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί, παρά να είναι δημόσια), πως κατέληξε να δώσει, για υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει, 24.000.000 Ευρώ στον περίφημο νομικό σύμβουλο κ. Τσάντη (αυτόν που όλοι αποφεύγουν να πουν το όνομά του).

Η παράδοση στον επιχειρησιακό σύμβουλο (δηλ. ιδιωτικής εταιρείας), την οποία προσέλαβε ο κ. Βαρθολομαίος,προσωπικών δεδομένων εργαζομένων ή πελατών ή στοιχείων των δικτύων κι εγκαταστάσεων, που μπορεί ν’ αποδειχτούν επιζήμια για την περιφρούρηση της ιδιωτικής κι εργασιακής ζωής εργαζομένων και πολιτών, για τα συμφέροντα της δημόσιας ΕΥΔΑΠ, για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθιστά τον κ. Βαρθολομαίο και όσους συνεργάζονται σ’ αυτό, απολύτως υπεύθυνους, για οποιαδήποτε συνέπεια.

Όλες οι ενέργειες προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, καθώς και οι ενέργειες έμμεσης ιδιωτικοποίησης, είναι άκυρες και όσοι «βασιλικότεροι του Βασιλέως» έσπευσαν να τις υλοποιήσουν δαπανώντας δημόσιο χρήμα, εν γνώσει τους ότι υπήρχε συνταγματική εκκρεμότητα, είναι ήδη έκθετοι απέναντι στους Έλληνες πολίτες και θα βρεθούν σίγουρα έκθετοι και απέναντι στη δικαιοσύνη, πολύ περισσότερο τώρα που πλέον γνωρίζουν ότι κάθε περαιτέρω σπατάλη και λεηλασία συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος και όχι απλά εκταμιεύσεις ποσών που ούτως ή άλλως «αν δεν φαγωθούν τώρα, θα τα βρει στο ταμείο ο ιδιώτης που θα έρθει και θα τα φάει αυτός».

Ο αγώνας για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ συνεχίζεται μέχρι την τελική πραγμάτωση.
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Η ΕΥΔΑΠ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ
Η Αττική θα απολαμβάνει φθηνό, καθαρό κι επαρκές νερό και οι εργαζόμενοι θα εξυπηρετούν την κοινωνία και θα απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα.

 

«Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ»

page2image27200

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here