22 Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση στο νερό, στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία. Το δικαίωμα στο νερό είναι απολύτως απαραίτητο για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Το ψήφισμα 64/292 του 2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρεται στην ύδρευση και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρεώνειτις κυβερνήσεις να παρέχουν στους πολίτες τους οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό και δίκτυο αποχέτευσης.
Μία βιώσιμη ανάπτυξηβασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη διασφάλισή τους για τις επόμενες γενιές. Όμως την ίδια στιγμή η ανεξέλεγκτη καπιταλιστική ανάπτυξη θεωρεί εμπορεύσιμα όλα τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά, με αποτέλεσμα, το περιβάλλον και το νερό να αποτελούν αντικείμενα υπερεκμετάλλευσης και υποβάθμισης, κυρίως για τις αδύναμες πολιτικά και οικονομικά κοινωνίες, κοινωνικές ομάδες και περιοχές.
Το νερό από μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και όχημα ευημερίας, μεταβάλλεται σε μέσο πλουτισμού και εργαλείο μεγέθυνσης των ανισοτήτων και της αδικίας εις βάρος των αδύναμων αυτού του κόσμου.
Για μας, τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, η μέρα αυτή, εκτός από αφορμή ευαισθητοποίησης των πολιτών για το ρόλο και την αξία του νερού, πρέπει να είναι ημέρα εγρήγορσης και προβληματισμού, αφού η κατάσταση και το μέλλον της ΕΥΔΑΠ είναι άμεσα συνυφασμένα με την διατήρηση του νερού ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.
To«Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων & Συνταξιούχων για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας»αφιερώνει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στο παγκόσμιο κίνημα εργαζομένων και πολιτών που κατάφερε τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες ύδρευσης σε 86 μεγάλες πόλεις να επανέλθουν, από τα χέρια των ιδιωτών, στο δημόσιο. Στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «right2water», που υποχρέωσε την Κομισιόν να εξαιρέσει τις υπηρεσίες ύδατος από την οδηγία για τις συμβάσεις παραχώρησης και να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για δημόσια διαχείριση του νερού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά κυρίως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού πρέπει να αφιερωθεί στον αγώνα των συναδέλφων της ΕΥΑΘκαι των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που ενωμένοι δίνουνπρώτοι τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Στις 18 Μαΐουστο δημοψήφισμαπου διοργανώνουν όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, θα δοθεί μία ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικα. Μια δημοκρατική απάντηση που θα βοηθήσει και τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Η Ομοσπονδία, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ καλούμαστε να ενισχύσουμε πολιτικά, οργανωτικά και υλικά τον αγώνα των συναδέλφων της ΕΥΑΘ. Η νίκη τους θα είναι και δική μας νίκη.
Η Γραμματεία
του «ΣΕΚΕ& Σ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας»

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here