•  Πάνω από 23.000 οι εντολές διακοπής στην Αττική στις αρχές του χρόνου. 
  • Συγγνώμη, λάθος» για το ξήλωμα 100 ρολογιών από την εταιρεία εν μέσω καύσωνα σε Κυψέλη και Γαλάτσι 
Της Αφροδίτης Τζιαντζή απο την “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” 
Διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, με αίτημα «Κανένα Σπίτι Χωρίς Νερό», πραγματοποίησαν χθες ανοιχτές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με τη στήριξη εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ. 
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος, που στις αρχές του καλοκαιριού είδαν να βγαίνει στο σφυρί το σπίτι ανάπηρου χαμηλοσυνταξιούχου, για χρέος 733 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, ενώ είχε προηγηθεί κατάσχεση σε σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη για χρέος 831 ευρώ. Οι άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις μπλόκαραν τον πλειστηριασμό, όπως καταγγέλλεται, όμως, από την Ανοιχτή Συνέλευση, το χρέος έχει ήδη διπλασιαστεί. 
«Λογικό είναι να μπήκαν προσαυξήσεις. Να μη βγάλει κάτι και η Eurobank;» είπε κάνοντας μαύρο χιούμορ ο γενικός διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης Γιώργος Κραμποκούκης, που υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, αναφερόμενος πιθανόν στο γεγονός ότι η τράπεζα κατέχει μετοχές της ΕΥΔΑΠ. Μετά βέβαια διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν παγώσει, ενώ εντολές κατασχέσεων δίνονται πλέον για χρέη άνω των 3.000 ευρώ. 
«Πάγωσαν τους πλειστηριασμούς, αφού είδαν ότι υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και μετά από δικές μας παρεμβάσεις», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Χαρατσής. «Ανεπίσημα, κόβουν το νερό για χρέη από 350 ευρώ και πάνω. Επίσημα ο κανονισμός τούς επιτρέπει να το κόψουν και για χρέη από 100 ευρώ. Αρχές του 2013 υπήρχαν περίπου 23.000 εντολές διακοπής στην Αττική, τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Το ότι δεν προχωράνε όλες δεν οφείλεται στην υποτιθέμενη κοινωνική ευαισθησία, αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τις κάνει, αφού έχουμε μείνει οι μισοί, ενώ το δίκτυο έχει αυξηθεί κατά 40%».
Αόριστες υποσχέσεις 
Στη δίωρη συνάντηση με τον γενικό διευθυντή και τρεις προϊστάμενες, διατυπώθηκαν τα αιτήματα των κινημάτων, χωρίς να υπάρχει δέσμευση πέρα του ότι θα μεταφερθούν στο Δ.Σ. των μετόχων, όταν συνεδριάσει σε έναν μήνα. Η απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές νερού και να επανασυνδεθούν τα κομμένα ρολόγια χωρίς το χαράτσι των 120 ευρώ ικανοποιήθηκε εν μέρει με τη μάλλον αόριστη υπόσχεση ότι «δεν θα κόψουμε το νερό σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό μέσα στον Αύγουστο». 
Οταν όμως οι συνελεύσεις ζήτησαν να μην κόβεται το νερό σε ανέργους, χαμηλόμισθους και απλήρωτους, η απάντηση των προϊσταμένων ήταν: «Δεν έχουμε κριτήριο ποιοι είναι αναξιοπαθούντες και ποιοι όχι». 
Την περασμένη Παρασκευή ξηλώθηκαν πάνω από 100 ρολόγια σε Γαλάτσι και Κυψέλη, αφήνοντας δεκάδες νοικοκυριά χωρίς νερό το Σαββατοκύριακο. «Ηταν λάθος εντολή. Δεν κόβουμε το νερό ποτέ Παρασκευή», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της διοίκησης. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, οι διακοπές πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται από συνεργεία της ΕΥΔΑΠ, αλλά από μισθωμένα οχήματα εργολάβων, που έχουν προσληφθεί για άλλες εργασίες. 
Στην κινητοποίηση, εκτός από τους δεκάδες πολίτες που ήρθαν με πούλμαν από το Πέραμα, συμμετείχαν πρωτοβουλίες από τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, το Ιλιον κ.α., ήταν παρόντες δύο δημοτικοί σύμβουλοι αριστερών παρατάξεων από το Μαρούσι και τη Νέα Ιωνία και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος. Σε κοινό ψήφισμα, οι πρωτοβουλίες ζητάνε μεταξύ άλλων διακανονισμούς από μηδενική βάση χωρίς προσαυξήσεις, τα πρώτα 20 κ.μ. ατελώς και τα υπόλοιπα με κοινωνικό τιμολόγιο, με όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο για κάθε προστατευόμενο μέλος. 
Προτάσεις 
Για να υλοποιηθούν αυτά προτείνουν να μειωθεί το μέρισμα των κερδών στους μετόχους, ενώ τονίζουν ότι προϋπόθεση είναι να παραμείνει το νερό δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. 
«Πρέπει να ανοίξει τώρα η κουβέντα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και να υπάρχει συντονισμός. Αλλιώς, αυτά που ζούμε τώρα, με τα εκατοντάδες κομμένα ρολόγια μέσα στον καύσωνα, θα μας φαίνονται αστεία. Θα μας κόβουν το νερό από την πρώτη μέρα. Θα πούμε το νερό νεράκι», μας λέει μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Περάματος, δίνοντας ραντεβού όχι τον Σεπτέμβρη, αλλά κάθε μέρα στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΤΩΡΑ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η διαδικασία ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ και του κύκλου νερού στην Αττική στο ιδιωτικό κεφάλαιο μπαίνει στην τελική της φάση.
  • Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ τροποποίησε το άρθρο του καταστατικού, το οποίο, περιόριζε την συμμετοχή ιδιωτών στο 49%.
  • Η κυβέρνηση με ξαφνική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ρυθμίζει τις οφειλές του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ (δηλ. μεταφέρει ζεστό χρήμα στο αυριανό αγοραστή), την ίδια στιγμή που μοιράζονται 5,3 εκατ. ευρώ επιπλέον σε μερίσματα από κέρδη παρελθόντων ετών, μετά από απαίτηση της ελάχιστης μειοψηφίας των τραπεζιτών μετόχων.
  • Στο ίδιο νομοσχέδιο καταργώντας συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση αποσύρει το Ελληνικό Δημόσιο από την εγγύηση του εφάπαξ των εργαζομένων στην εταιρεία με αβέβαιο το μέλλον της καταβολής και του ύψους του.
  • Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να προχωρήσει στην εξουσιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου στην πρόσληψη κάθε είδους συμβούλων, αλλά και να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών μέχρι 150.000 ευρώ. Εργολαβίες, αναθέσεις για κάθε τι, προμήθειες, σύμβουλοι, χρησιμοποίηση ενοικιαζόμενων υπαλλήλων, ουσιαστική διάλυση υπηρεσιών και ανάθεση του έργου τους (ακόμα και του εσωτερικού ελέγχου) σε εξωτερικούς «συνεργάτες» ολοκληρώνουν την προετοιμασία για τις απολύσεις και την πώληση.
  • Κατ΄ απαίτηση της τρόικας, πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθεί η προκήρυξη για την πώληση της ΕΥΔΑΠ
  • Πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες, που αναφέρουν, ότι οι επίδοξοι αγοραστές της ΕΥΔΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, απαιτούν για να προχωρήσουν στην αγορά της, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ να μη ξεπερνούν τους 1000.  
Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση είναι, πλέον, ορθάνοιχτος. Να τον κλείσουμε. Να ορθώσουμε το ανάστημα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της κοινωνίας, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας ή δεν έχει ακόμα(!) αποφασίσει ότι είναι η ώρα της αντίδρασης και  έχει επιλέξει ρόλο παρατηρητή ή υπηρετώντας τα σχέδια της κυβέρνησης δημιουργεί τις συνθήκες στο προσωπικό, ώστε η μετάβαση στους ιδιώτες να γίνει «αναίμακτα» και με την διάσωση των «δικών μας» παιδιών. (Νομίζουν. Ας δουν την ΕΡΤ, τους καθηγητές, τους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνόμους κ.α.)
Στις κρίσιμες αυτές στιγμές για την ζωή και την αξιοπρέπειά μας, για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ επαναφέρουμε την πρόταση που κάναμε στο τελευταίο συνέδριο και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας:
«Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε την πώληση της ΕΥΔΑΠ και την αλλοίωση του δημόσιου και κοινωνικού της χαρακτήρα.
Ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ είναι υπόθεση όλων. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, οι πολίτες της Αττικής, οι δημοτικοί και τοπικοί φορείς και κάθε συλλογικότητα να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης με σκοπό τη σωτηρία της ΕΥΔΑΠ από την εκποίηση και την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρας της.
Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε δήμους, συνδικάτα, οργανώσεις πολιτών και κατοίκων, επιστημονικούς φορείς και όλους τους πολίτες στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.
Η Συντονιστική Επιτροπή θα συντάξει διακήρυξη θέσεων και στόχων για τη δημόσια διαχείριση του κύκλου νερού και τους κινδύνους από την ιδιωτικοποίησή της. Θα φροντίσει για την ευρύτατη δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού (συνέντευξη τύπου, διανομή εντύπου, ιστοσελίδα), τη συλλογή υπογραφών, την κατάθεση στην περιφέρεια και τα δημοτικά συμβούλια πρότασης για δημοψήφισμα.
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:
– Να συσταθεί ευρεία ανοιχτή διαπαραταξιακή επιτροπή εργαζομένων, που θα αναλάβει να οργανώσει την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης και πιο συγκεκριμένα μεγάλη εκδήλωση φορέων και πολιτών για την δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
– Να κληθεί, άμεσα, όλο το προσωπικό σε γενική συνέλευση με θέματα: Ιδιωτικοποίηση – απολύσεις – πορεία ΕΥΔΑΠ
– Να αποφασιστεί, ότι σε περίπτωση πώλησης της ΕΥΔΑΠ ή απολύσεων ή ανάλογης αρνητικής εξέλιξης την αυτόματη κατάληψη, περιφρούρηση και μετατροπή σε κέντρο αγώνα κεντρικού κτιρίου της ΕΥΔΑΠ π.χ. Γαλάτσι) ή όποιο αποφασίσει η Συνέλευση
– Στις κύριες εγκαταστάσεις και γραφεία της ΕΥΔΑΠ, να συγκροτηθούν Επιτροπές Εργαζομένων από συνελεύσεις των εργαζομένων»
Καλούμε, πρωτίστως, το ΔΣ της Ομοσπονδίας παρά τις όποιες ενστάσεις ή έντονες διαφωνίες μας για τη μέχρι τώρα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και τα ΔΣ των συλλόγων, τις παρατάξεις και όλους τους εργαζόμενους, να συναποφασίσουμε ένα τέτοιο ή αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης, ΤΩΡΑ.
Αν όμως κάποιοι όμως διστάζουν ή έχουν αποφασίσει να συμπαραταχτούν με άλλα συμφέροντα, όλοι οι υπόλοιποι οφείλουμε να προχωρήσουμε.
Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για άλλες σκέψεις. Δε χωράει φόβος ή δισταγμός. Από τις δικές μας δυνάμεις και τη συμπαράταξη της κοινωνίας, εξαρτάται να μην ανακοινωθεί μέσα στον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο απόφαση τύπου ΑΤΕ ή ΕΡΤ ή Καθηγητών.
  • Καλούμε για την άμεση ενεργοποίηση την ΟΜΕ, τα ΔΣ όλων των συλλόγων, όλους τους συναδέλφους, σε ανοιχτή συζήτηση. 
  • Προτείνουμε την Τετάρτη στις 7μ.μ.να συγκληθεί συλλαλητήριο στη Βουλή κατά της ιδιωτικοποίησης και για να μην ψηφιστεί η τροπολογία για το εφάπαξ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here