ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 32Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

«Να ηγηθούμε στον αγώνα της κοινωνίας για την σωτηρία
της ΕΥΔΑΠ και την επαναφορά των υπηρεσιών ύδρευσης
και αποχέτευσης στην υπηρεσία της κοινωνίας 
και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων»
Αγαπητοί συνάδελφοι /σες
Στις 4 Ιουλίουπραγματοποιήθηκε το 32ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Εκτός από τους 88 αντιπροσώπους του Συνεδρίου, ελάχιστοι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για την πραγματοποίησή του, για τον απλούστατο λόγο ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας, δεν ήθελε να ενημερωθούν, πόσο μάλλον να παραβρεθούν. Καμία ανακοίνωση. Oύτε καν μια απλή ανάρτηση στον site της ομοσπονδίας. Αλήθεια, γιατί;
Πριν το συνέδριο οι δύο παρατάξεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ) με ανακοινώσεις τους φρόντισαν να μας προετοιμάσουν για την «παράσταση» που θα παρακολουθούσαμε και που θα κορυφωνόταν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια».
Η πρώτη πράξη του έργου που παίχτηκε μέσω των ανακοινώσεων, αφορούσε σε μια αντιπαράθεση βγαλμένη από τις καλύτερες παραδόσεις του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Οι δυνάμεις του «σκότους» ενάντια στις δυνάμεις του «φωτός». Μετά τις σύντομες αναφορές-«κατάρες» στις κακές κυβερνήσεις (τις οποίες, βέβαια, πιστά υπηρέτησαν και κάποιοι συνεχίζουν και σήμερα να υπηρετούν) και τα κακά μνημόνια, οι συντάκτες των ανακοινώσεων δεν δίστασαν,  προκειμένου να μας πείσουν πόσο αντίπαλοι είναι, να βγάλουν, χωρίς αιδώ, τα «άπλυτά» τους στη φόρα.
Για παράτυπες τοποθετήσεις στελεχών της ΔΑΚΕ γράφει η ΠΑΣΚΕ, για «χιλιάδες ευρώ που τσέπωσαν οι σύντροφοι και κόπηκαν από τους μισθούς όλων των υπολοίπων συναδέλφων», γράφει η ΔΑΚΕ. Και βέβαια για να ζεσταθούν τα κομματικά αντανακλαστικά, οι μεν κατηγορούν τους δε για «ακολούθους» του Χρυσοχοΐδη και του Βορίδη.
Η δεύτερη πράξη του έργου διαδραματίστηκε στο «Τιτάνια».
Εκφώνηση από τον Πρόεδρο της ΟΜΕ του συνήθους copypasteαπολογισμού του απερχόμενου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, τον οποίο χωρίς κανείς να ενοχλείται, ουδέποτε έχει εγκρίνει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας(!). Ένας απολογισμός με τις σωστές, όπως πάντα, πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά με την απουσία, όπως πάντα, προτάσεων για την αντιμετώπιση της μνημονιακής λαίλαπας.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των στελεχών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη γραμμή των ανακοινώσεων που προηγήθηκαν, με εμπλουτισμό των «αποκαλύψεων» για το βίο και την πολιτεία συνδικαλιστικών στελεχών αλλήλων, για τις οποίες δεν γράφουμε λεπτομέρειες, αφού δεν θέλουμε να κληθούμε μάρτυρες στις ΕΔΕ που, ενδεχομένως, θα διαταχθούν μετά από αυτές τις «αγγελικές» από βήματος καταγγελίες.
Κορωνίδα των τοποθετήσεων η δήλωση του προέδρου της ΕΚΟ ΕΥΔΑΠ της Ν.Δ.: «Ίσως είμαστε τυχεροί γιατί είμαστε σε μια ΔΕΚΟ, που και αυτός ο Βορίδης, ο φασίστας, που τον κατηγορούν, αυτός ο Βορίδης, είπε  ότι είναι πολύ δύσκολη η μεταβίβαση στον ιδιώτη της ΕΥΔΑΠ»(!)
Στη δεύτερη πράξη υπήρξαν και παραφωνίες, εκφωνήσεις εκτός «σεναρίου». Αρκετοί σύνεδροι από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις, έθεσαν μετ΄ επιτάσεως στις ομιλίες τους το μείζον της συγκυρίας. Την ανάγκη ενότητας του προσωπικού. Την δημιουργία ενός συλλόγου (παραιτούμαστε σήμερα δήλωσαν  μέλη του Δ.Σ. του επιστημονικού συλλόγου). Την ανάγκη εξωστρεφούς δράσης των εργαζομένων στην κατεύθυνση συμμαχίας με την κοινωνία και τα κινήματα  πολιτών, την ολοκλήρωση  του συνεδρίου με συμφωνία όλων των παρατάξεων σε συγκεκριμένες δράσεις. 
Το αμυδρό «φως» ότι μπορεί στην τρίτη πράξη, αυτή των αποφάσεων του Συνεδρίου, να έχουμε θετική έκβαση, σβήστηκε απότομα, μαζί με τα αυτάρεσκα χαμόγελα στα πρόσωπα της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Αιτία η κατάθεση των προτάσεων των ψηφισμάτων του ΣΕΚΕΣ (βλ. στο τέλος της ανακοίνωσης) και κυρίως η πρόταση του εκπροσώπου του ΣΕΚΕΣ για εκλογή νέου Δ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 7 του καταστατικού της ΟΜΕ.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η ΔΑΚΕ δια του επικεφαλής της έθεσε καθαρά θέμα αλλαγής συσχετισμώνης δυνάμεων των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΕΥΔΑΠ. Η ΠΑΣΚΕ το αποδέχτηκε. Το προεδρείο εφάρμοσε αυτή την πρόταση για την σειρά ομιλίας των παρατάξεων, αντίθετα με την πρακτική του προ μηνών, 31ουΣυνεδρίου.
Τι πιο δημοκρατικό, λοιπόν, στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μέχρι και το επόμενο εκλογο-απολογιστικό συνέδριο το 2014, να εκφραστούν οι πραγματικοί συσχετισμοί (και βέβαια να εκπροσωπηθεί και το ΣΕΚΕΣ), ώστε η φωνή των εργαζομένων να είναι πιο ενωμένη και ισχυρή.
Προφανώς η δημοκρατική αντίληψη και συμπεριφορά δεν είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των υπευθύνων των δύο παρατάξεων. Φάνηκε και από την άρνησή τους στη συμμετοχή του ΣΕΚΕΣ στο προεδρείο του Συνεδρίου. Η άρνηση αυτή συνιστά εκτός των άλλων και αντισυναδελφική συμπεριφορά, αφού και το ΣΕΚΕΣ από…  συνάδελφους αποτελείται. Εκτός και αν κάποια από τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν επηρεαστεί από την εμφυλιοπολεμική ακροδεξιά αντίληψη, που επιχειρεί  να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για «εχθρούς» της προσπάθειας για τη «σωτηρία» της πατρίδας.
Πράξη τρίτη: Μετά τις προτάσεις του ΣΕΚΕΣ, αίφνης οι έχθρες των ανακοινώσεων και οι υψηλοί τόνοι των συνεδριακών αντιπαραθέσεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ξεχάστηκαν. Στις τοποθετήσεις των επικεφαλής τους, ο «αντίπαλος» ήταν πια ήταν τα μέλη του ΣΕΚΕΣ, το μπλόγκ συνταξιούχου(!) που… καταριέται στα στελέχη της Ομοσπονδίας (sic), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αμετανόητοι κομμουνιστές και άλλα, εκτός βέβαια από την κυβέρνηση και τις πολιτικές της. 
Ως εκ τούτου το συνέδριο έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Η πρόταση για εκλογή νέου ΔΣ απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν, λέει, στην ημερήσια διάταξη(!). Οι αποφάσεις του συνεδρίου και τα ψηφίσματα παραπέμφθηκαν, άκουσον-άκουσον, για την  εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας (5 μέλη του ΔΣ θα αποφασίσουν για τους 88 αντιπροσώπους 2000 εργαζομένων μελών της ΕΥΔΑΠ). Και στο εύλογο ερώτημα: «Μα το ΣΕΚΕΣ δεν εκπροσωπείται στην Εκτελεστική της Ομοσπονδίας», η απάντηση ήρθε, αυθόρμητα, δια στόματος στελέχους της ΠΑΣΚΕ: «Καλύτερα».
Αγαπητοί συνάδελφοι /σες
Η ανωτέρω εκτεταμένη αναφορά μας στο πρόσφατο 32ο Συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, δεν γίνεται με σκοπό να πλήξει τις άλλες παρατάξεις, αλλά να θέσει στην κρίση των συναδέλφων την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων της εταιρείας. Και να προβληματιστούμε:
·         Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ;
·         Μπορεί ο αγώνας μας να πετύχει με το προσωπικό διχασμένο σε άγονες παραταξιακές κόντρες, που καλλιεργούνται από τις παρατάξεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού και τη γραφειοκρατική τους  νοοτροπία;
·         Μπορεί ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης να πετύχει χωρίς την αποφασιστική υποστήριξη της κοινωνίας (δήμοι, συλλογικότητες, φορείς, πολίτες);
Αγαπητοί συνάδελφοι /σες
Όσοι ελπίζουν ότι η κυβέρνηση για κάποιους άγνωστους λόγους είτε θα παραπέμψει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ στις ελληνικές καλένδες ή θα κάνει πίσω την τελευταία στιγμή ή ακόμα χειρότερα όσοι εκ κυβερνήσεως ορμώμενοι κλείνουν το μάτι σε συναδέλφους ψιθυρίζοντας: «έλα μαζί μας και εσύ θα σωθείς», να είναι σίγουροι ότι το παράδειγμα της Αγροτικής παλαιότερα, της ΕΡΤ πρόσφατα και της Δημοτικής αστυνομίας και των καθηγητών τώρα,  δεν επιτρέπει τέτοιες «αισιόδοξες» σκέψεις.
Τα πράγματα είναι απλά. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής μέχρι τέλους, παρά το οποιοδήποτε κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Η «Νέα Ελλάδα» των Σαμαρά-Βενιζέλου σκοπεύει στη λεηλασία του δημόσιου τομέα, σε μισθούς Βουλγαρίας, εργασιακά δικαιώματα Κίνας και τη δημοκρατία στο «γύψο».
Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε είναι: Οι εργαζόμενοι, όλοι οι εργαζόμενοι, κάθε κλάδου, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με τους ανέργους και τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες να ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας για να ανατραπεί και αυτή η πολιτική και αυτή η κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ έχουμε επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος. Να ηγηθούμε στον αγώνα της κοινωνίας για την σωτηρία της ΕΥΔΑΠ και την επαναφορά των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων και κερδών.
Η Ομοσπονδία μας καλό θα είναι, όσο υπάρχει ακόμα καιρός, ν’ αλλάξει γραμμή πλεύσης. Να σταματήσει τώρα την αυτάρεσκη πολιτική: «εμείς ξέρουμε, εσείς ακολουθείτε».
Οι εργαζόμενοι έχουν κρίση και βούληση. Το ΣΕΚΕΣ  με τις προτάσεις του, που επισυνάπτονται στο τέλος της ανακοίνωσης, θα απευθυνθεί σε όλους (μέλη ΔΣ Ομοσπονδίας, μέλη ΔΣ συλλόγων, εργαζόμενους) ώστε να ενισχυθεί σε νέες βάσεις η ενότητά και η αποφασιστικότητά μας.
Μπορούμε να κερδίσουμε, μπορούνε να διατηρήσουμε την εργασιακή και προσωπική μας αξιοπρέπεια, μακριά από τις σειρήνες της υποταγής και της συναλλαγής.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΣΕΚΕΣ 
ΣΤΟ 32Ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
1.       ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

 

Στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης αποτυγχάνουν, κυβερνήσεις και δήμοι τις επαναφέρουν υπό δημόσιο  έλεγχο. Το Παρίσι επαναδημοτικοποιεί το νερό, το Βερολίνο αναγκάζεται να καταβάλλει 650 εκατ. ευρώ για να σπάσει το συμβόλαιο με την ιδιωτική RWE. Το μεγάλο κίνημα εργαζομένων και πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού (πρωτοβουλία right2water), αναγκάζει την ευρωπαϊκή επιτροπή να εισηγηθεί οδηγία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Στην Ελλάδα οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιμένουν στο μονόδρομο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, επιδεικνύοντας ακραίο αυταρχισμό, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, επιστρατεύουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να υποτάξουν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε την πώληση της ΕΥΔΑΠ και την αλλοίωση του δημόσιου και κοινωνικού της χαρακτήρα.
Ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ είναι υπόθεση. Χρειάζεται οι  εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, οι πολίτες της Αττικής,  οι δημοτικοί και τοπικοί φορείς και κάθε συλλογικότητα να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης με σκοπό τη σωτηρία της ΕΥΔΑΠ από την εκποίηση και την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρας της. 
Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε δήμους, συνδικάτα, οργανώσεις πολιτών και κατοίκων, επιστημονικούς φορείς και όλους τους πολίτες στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αγώνα.
Η Συντονιστική Επιτροπή θα συντάξει διακήρυξη θέσεων και στόχων για τη δημόσια διαχείριση του νερού και τους κινδύνους από την ιδιωτικοποίησή της. Θα φροντίσει για την ευρύτατη δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού (συνέντευξη τύπου, διανομή εντύπου, ιστοσελίδα), τη συλλογή υπογραφών, την κατάθεση στην περιφέρεια και τα δημοτικά συμβούλια πρότασης για δημοψήφισμα.
Πιο συγκεκριμένα το 32ο συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ
Συστήνει διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα αναλάβει να οργανώσει την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης και πιο συγκεκριμένα μεγάλη εκδήλωση φορέων και πολιτών για την δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
Καλεί το προσωπικό σε γενική συνέλευση στις …… στο ……  με θέματα: Ιδιωτικοποίηση – απολύσεις – πορεία ΕΥΔΑΠ
Αποφασίζει, σε περίπτωση πώλησης της ΕΥΔΑΠ ή απολύσεων ή ανάλογης αρνητικής εξέλιξης την αυτόματη κατάληψη, περιφρούρηση και μετατροπή σε κέντρο αγώνα του κτιρίου της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι
•Καλεί σε εκλογή Επιτροπών Εργαζομένων Στις κύριες εγκαταστάσεις και γραφεία της ΕΥΔΑΠ,2.       ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οι απολύσεις και γενικότερα τα εργασιακά δικαιώματα είναι το βασικό επίδικο των «μνημονιακών» πολιτικών.  Το ζήτημα της δημόσιας και κοινωνικής ΕΥΔΑΠ δε μπορεί να υπάρξει και να διασφαλιστεί  χωρίς εργαζόμενους πλήρων δικαιωμάτων.  Μία ΕΥΔΑΠ με 500-800 εργαζόμενους των 500-1000 ευρώ, δε θα είναι μια δημόσια ΕΥΔΑΠ. Θα είναι ένα «δημόσιο» κέλυφος όπου θα χορεύουν τα ιδιωτικά μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (όπως τείνει με γοργούς ρυθμούς να γίνει και τώρα). Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψουμε καμία απόλυση, καμία παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο των δικών μας αλλά και όσων μελλοντικά προσληφθούν.
3.  ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Η αντίστασή μας στην συντελούμενη κοινωνική καταστροφή θα είναι πιο αποτελεσματική, αν η πολυδιάσπαση σε 12 σωματεία, αποτελέσει παρελθόν. Έφτασε ο καιρός για ένα καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ, με διατάξεις, που θα κατοχυρώνουν καταστατικά την εκπροσώπηση όλων των κλάδων των εργαζομένων στη διοίκησή του.  Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ της ΟΜΕ να φέρει στην πρώτη συνεδρίαση του για συζήτηση και λήψη απόφασης, σχετική πρόταση που θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει 4μελής διαπαραταξιακή επιτροπή.
4.       ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ
Είναι αδιανόητο μια εταιρεία του δημοσίου όπως η ΕΥΔΑΠ με 62 εκατ. καθαρά κέρδη και απαιτήσεις από το κράτος (Υπουργεία και ΟΤΑ) 263 εκατ. ευρώ (χωρίς προσαυξήσεις) να αφήνει χωρίς νερό άπορες οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση, που δημιούργησε η μνημονιακή βαρβαρότητα. Είναι θετικό ότι μετά από τις κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων η διοίκηση προχώρησε στο πάγωμα των κατασχέσεων. Αλλά αυτό δεν φτάνει.
Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου (άρθρο  2), ο ΟΗΕ έχει κατοχυρώσει ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις βασικές θεσμικές επιταγές στις λειτουργία τις εταιρείας.Καλούμε την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ,  χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει άμεσα:
• Σε αποκατάσταση της παροχής νερού σε όσους αδυνατούν λόγω οικονομικής ένδειας να καταβάλλουν τις οφειλές τους
• Αντί διανομής αυξημένου μερίσματος να δημιουργηθεί κοινωνικό τιμολόγιο με θεσμική κατοχύρωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ώστε η χρέωση να ξεκινάει μετά τα 20 κυβικά ανά οικογένεια ανά τρίμηνο, + 5 κυβικά ανά προστατευόμενο μέλος
Αίτημά μας: «Κανένας συμπολίτης μας χωρίς νερό»

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here