Eρχεται νέο πρόστιμο για τα αστικά λύματα

astika_limata

 

Σημαντικές υπερβάσεις και καθυστερήσεις καταγράφονται στα έργα διαχείρισης των αστικών λυμάτων στη Δυτική Αττική, που αφορούν πάνω από 120.000 κατοίκους σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Μαγούλα

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Μετ’ εμποδίων και κυρίως υπερβάσεων του προϋπολογισμού προχωρούν τα έργα διαχείρισης των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο, παρόλο που αφορούν πάνω από 120.000 κατοίκους σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Μαγούλα.

Οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει το 2005 στην πρώτη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ ετοιμάζεται δεύτερη παραπομπή που θα συνοδεύεται από τσουχτερό πρόστιμο. Το κέντρο επεξεργασίας εγκαινιάστηκε με τις γνωστές φανφάρες τον Δεκέμβριο του 2010, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αγωγοί μεταφοράς των λυμάτων!

Οι αρμόδιοι είχαν διαβεβαιώσει ότι θα παραδοθεί ως το τέλος του 2011 αλλά ως σήμερα το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο καλύπτει το 35% της περιοχής…

Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται κλιμάκιο ελέγχου από τις Βρυξέλλες, ενώ ήδη έπεσε η πρώτη «κόκκινη κάρτα» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία πριν από λίγες ημέρες απέρριψε το αίτημα της ΕΥΔΑΠ για συμπληρωματική σύμβαση στα συγκεκριμένα έργα ύψους 1,11 εκατ. ευρώ, συν 23% για τον αναλογούντα ΦΠΑ.

«Η αιτούμενη εργασία δεν κρίνεται ως συμπληρωματική», αναφέρει στην απόφασή της με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή και προχωρά σε παροχή «μη σύμφωνης γνώμης» στο αίτημα της ΕΥΔΑΠ «λόγω μη συνδρομής των προς τούτο τασσομένων υπό του νόμου προϋποθέσεων».

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου πεδίου, που είχαν δημοπρατηθεί από την ΕΥΔΑΠ στα τέλη του 2006, περιλαμβάνουν το εργοστάσιο επεξεργασίας και το κεντρικό δίκτυο συλλογής λυμάτων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 38,43 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε κατά 45% από το Ταμείο Συνοχής, 40% από την ΕΥΔΑΠ και 15% από εθνικούς πόρους. Στο ποσό περιλαμβάνεται ΦΠΑ 23%, ενώ έχουν προβλεφθεί και… απρόβλεπτες δαπάνες ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή ανατέθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών «ΕΡΓΟΤΕΜ», «Κάστωρ» και «ΕΤΕΘ», με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων τον Οκτώβριο του 2012.

Θα ακολουθούσε η δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και στη συνέχεια οι εργολάβοι είχαν υποχρέωση να τις λειτουργήσουν με κανονικούς ρυθμούς για άλλους 15 μήνες.

Υπερβάσεις

Με βάση τα «έθιμα» των δημοσίων έργων στη χώρας μας, πολύ γρήγορα ήρθαν οι υπερβάσεις στο χρονοδιάγραμμα και το κόστος. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 η ΕΥΔΑΠ ζήτησε από την Ανεξάρτητη Αρχή να εγκρίνει τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση ύψους 1,11 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο «πανοπροίκι» των 4,48 εκατ. ευρώ είχε δοθεί το 2012, ενώ το κόστος των έργων έχει σκαρφαλώσει στα 43,27 εκατ. ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Βασικό επιχείρημα για τα επιπλέον κονδύλια είναι ότι, λόγω οικονομικής κρίσης και παρά τα κίνητρα που έχουν προβλεφθεί, δεν συγκεντρώνεται η ελάχιστη ποσότητα λυμάτων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ, αντιπροσωπεύουν μόνον το ένα τρίτο των προβλεπόμενων.

Οι συνδέσεις των ακινήτων με το βασικό δίκτυο επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα έως τώρα να έχουν ενταχθεί στο σύστημα περίπου 5.000 οικοδομές, σε σύνολο 15.000 που υπολογίζονται στους τέσσερις δήμους. Για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών, τον Σεπτέμβριο του 2014 η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε τη χορήγηση 1.500 ευρώ ανά ακίνητο και το ποσό θα αποπληρωθεί χωρίς τόκους σε βάθος πενταετίας.

Ζητούν «διευκολύνσεις»

«Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δυσκολεύονται να πληρώσουν για τις συνδέσεις», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Λινάρδος, αντιδήμαρχος του Δήμου Ελευσίνας-Μάνδρας, πρόσθεσε όμως ότι μεγάλες περιοχές στο Θριάσιο δεν διαθέτουν κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, επομένως οι ιδιοκτήτες και να θέλουν να απαλλαγούν από τους βόθρους δεν μπορούν. Οι κεντρικοί αγωγοί καλύπτουν μόνον το 30% της Ελευσίνας, όταν στη Μαγούλα φθάνει 90%.

Παρ’ όλα αυτά, στη μεγαλύτερη πόλη του Θριασίου έχουν γίνει 4.000 συνδέσεις, αφού και ο δήμος έχει βοηθήσει συμβάλλοντας τα προηγούμενα χρόνια με 1,8 εκατ. ευρώ. Με αυτή τη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες, που πλήρωσαν περίπου 700 ευρώ για τις συνδέσεις, εξοφλούν την οφειλή τους σε έξι τρίμηνα.

Μας αποκάλυψε όμως ότι σημαντικές περιοχές, όπως η Κάτω Ελευσίνα και η δομημένη ζώνη γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο δεν έχουν κεντρικό δίκτυο, ενώ άλλες όπως ο Παράδεισος και το Αεροδρόμιο δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι μελέτες.

Ανέδειξε και μια καθοριστική παράμετρο: στα περισσότερα σπίτια οι βόθροι βρίσκονται στον ακάλυπτο, στο πίσω μέρος του οικοπέδου και επομένως οι συνδετήριοι αγωγοί περνάνε μέσα από καταστήματα και διαμερίσματα, έτσι χρειάζεται να ξηλωθούν δάπεδα και αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση.

 

πηγή