Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΥΔΑΠ: Το πράσινο στοίχημα μιας μεγάλης επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης

Οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά συστήματα και η ενεργειακή αυτάρκεια της Ψυτάλλεια από βιοαέριο

Τον μεγάλο βηματισμό της στον τομέα της κυκλικής οικονομίας ξεδιπλώνει η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ για το 2020 με στόχο να καταστεί μια επιχείρηση net zero έως το 2050.

Η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης που έχει αναθέσει στη Mckinsey μελέτη για αναζήτηση νέων πεδίων δραστηριοτήτων, έχει ήδη να επιδείξει σημαντική πρόοδο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Το 2020 το 12,8% της ενέργειας που καταναλώθηκε από την Επιχείρηση προερχόταν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ σε σχέση με το 2018 η εταιρεία πέτυχε μείωση κατά 29,05% των εκπομπών CO2.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2014 έως και το 2020 περιορίστηκαν κατά 65% οι εκπομπές ρύπων στην Ψυττάλεια.

Η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ήδη πέντε υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά μήκος των υδραγωγείων της σε Ελικώνα, Εύηνο, Κιθαιρώνα, Κίρφη και Μάνδρα συνολικής ισχύος από 760 kW έως 1.200 kW. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί βρίσκονται κατά μήκος των υδραγωγείων που μεταφέρουν νερό από τους ταμιευτήρες στα διυλιστήρια. Το νερό εκτρέπεται σε παράπλευρο κανάλι όπου με την λειτουργία υδροστροβίλου η υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική και με την συνδρομή της γεννήτριας σε ηλεκτρική.

Στη συνέχεια το νερό διοχετεύεται ξανά στο υδραγωγείο συνεχίζοντας τη ροή του. H συνολική παραγωγή ενέργειας από από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της εταιρείας ανήλθε το 2020 σε 21.962.864 kWh.

Ο δεύτερος πυλώνας πράσινης ανάπτυξης που αναπτύσσει η εταιρεία είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και του βιοαερίου που παράγεται στο Κέντρο Επεξεργασία Λυμάτων στην Ψυττάλεια (ΚΕΛ Ψυττάλειας).

Στην ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατασκευής 4 φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το μοντέλο του net mettering στις εγκαταστάσεις της, εκ των οποίων 3 θα λειτουργήσουν στην μονάδα επεξεργασίας νερού στην Αχαρνών (2 στις στέγες και 1 επί εδάφους) και 1 επιπλέον στην αντίστοιχη μονάδα στο Πολυδένδρι.

Ο σταθμός των Αχαρνών ήταν ο πρώτος που λειτούργησε το 2019 με σκοπό τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας του και η παραγωγή ανήλθε σε 3.231.348 kWh.

Αντίστοιχα το βιοαέριο που παράγεται στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες της εγκατάστασης και πιο συγκεκριμένα σε μηχανές εσωτερικής καύσης για συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, στη μονάδα θερμικής ξήρανσης της λυματολάσπης αλλά και στην μονάδα ατμοπαραγωγής για παραγωγή ατμού για την μονάδα υδρόλυσης της ιλύος.

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση λαμπτήρων LED σε πέντε κτίρια της εταιρείας σε αντικατάσταση παλαιότερης τεχνολογίας φωτισμού. Επίσης είναι σε διαγωνιστική διαδικασία η αντικατάσταση εξοπλισμού σε 8 επιπλέον εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία συμμετέχει επίσης στο εν εξελίξει ευρωπαϊκό πρόγραμμα «PVAdapt», το οποίο θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις μια ενεργειακή λύση που θα αποτελείται από χαμηλού κόστους προκατασκευασμένες μονάδες BIPV (Βuilding Integrated PhotoVoltaik) από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα μέρη.

Τα φωτοβολταϊκά θα ενσωματωθούν ως δομικά στοιχεία στα κτίρια έχοντας θερμομονωτικές ιδιότητες και θα παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες με συνδυασμό με παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Επιπλέον, με τη χρήση ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης και κάνοντας χρήση αλγόριθμων θα υπάρχει δυνατότητα διανομής της παραγόμενης ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του τελικού χρήστη.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Συντάκτης: Μαριάννα Τζάννε

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ