Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Κάλεσμα συνδικάτων σε συλλαλητήριο κατά του αντεργατικού ν/σ στα Προπύλαια | Τρίτη 18 Μαΐου, ώρα 7μμ.

Σε μία οργουελικού τύπου συνέντευξη, την Τετάρτη που μας πέρασε, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε το διαβόητο πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά. Και λέμε οργουελικού τύπου γιατί ένα νομοσχέδιο που διαλύει ακόμα παραπάνω το εναπομείναν εργατικό δίκαιο, και στοχοποιεί τα συνδικάτα, παρουσιάστηκε ως “νομοσχέδιο ενδυνάμωσης των εργαζομένων”, με πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να περιγράφουν το νομοσχέδιο κατάργησης του 8ώρου ως νομοσχέδιο που φέρνει… την 4ήμερη εργασία.

Οι κεντρικές διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν γνωστές, αν και προστέθηκαν και άλλες:

  • Το 8ωρο καταργείται στην πράξη αφού ο εργάσιμος χρόνος θα “διευθετείται” σε “συνεννόηση” εργαζομένου – εργοδότη και θα γίνεται μέχρι και 10ωρο. Ξέρουμε τι σημαίνει “συνεννόηση” στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα, που υπάρχουν εργαζόμενοι που αναγκάζονται να επιστρέφουν το δώρο χριστουγέννων στην εργοδοσία. Και όλα αυτά με ατομικές συμβάσεις, δηλαδή ο εργαζόμενος έρμαιο στην εργοδοτική ισχύ. Πρακτικά έχουμε πλήρη νομιμοποίηση των ωραρίων λάστιχο, μείωση των αποδοχών, και αύξηση της ανεργίας, εφόσον οι εργοδότες αντί να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό τις περιόδους αιχμής, θα τεντώνουν τα ωράρια των υπαλλήλων τους.

  • Καταργείται η Κυριακή αργία σε μια σειρά από επιπλέον κλάδους: courier, logistics, φαρμακοβιομηχανία, υπηρεσίες πληροφορικής όπως τα data centers, τμημάτων υποστήριξης πελατών, βιομηχανίας σκυροδέματος, ψηφιοποίησης έντυπων αρχείων. Αυτό σημαίνει αυτόματα τη διάλυση της κοινωνικής ζωής των εργαζομένων αυτών των κλάδων, καθώς η Κυριακή δεν είναι οποιαδήποτε μέρα, αλλά η μέρα που οι εργαζόμενοι μπορούν και βλέπουν παρέες, φίλους, οικογένειες, ξεκουράζονται και ψυχαγωγούνται συλλογικά, ακριβώς επειδή είναι κοινή ημέρα ανάπαυσης για την εργατική τάξη. Επιπλέον, θα σημάνει τη μείωση των αποδοχών για όσους εργάζονταν εκτάκτως κάποιες Κυριακές σε αυτούς τους κλάδους.

  • Το Σώμα ΕΠιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, φεύγοντας από την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.. Δεν θα υπάρχει έτσι πολιτική ευθύνη για την υπολειτουργία του ΣΕΠΕ.

  • Καταργείται στην πράξη η επιβολή της επαναπρόσληψης μετά από άκυρη απόλυση εργαζομένου, ακόμα και σε περιπτώσεις δικαστικής δικαίωσης του εργαζομένου.

  • Αυξάνεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων υπερωριών σε 150 το χρόνο (από 96 που ήταν στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους). Αυτή η αλλαγή, πέραν της μείωσης των αποδοχών, θα σημάνει και αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα από την κόπωση των εργαζομένων, σε μία περίοδο που μετρήσαμε 5 νεκρούς σε ένα μήνα μόνο στις εργολαβίες της ΔΕΗ..

  • Η τηλεργασία μονιμοποιείται και πάλι “σε συμφωνία” και χωρίς ειδικές προβλέψεις ελέγχου. Ποιος θα ελέγξει άραγε την τήρηση της νομοθεσίας στους τηλεργαζόμενους; Το ΣΕΠΕ που γίνεται ανεξάρτητη αρχή;

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, το συνδικαλιστικό κίνημα χτυπιέται σημαντικά. Μπορεί τα κεντρικά συνδικάτα να είναι απονομιμοποιημένα στις συνειδήσεις πολλών εργαζομένων, λόγω της απραξίας τους τη μνημονιακή περίοδο, και τον αποκλεισμό των επισφαλώς εργαζομένων. Παρόλα αυτά, η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της γνωρίζουν την ισχύ που μπορεί να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, και τις μάχες που δίνουν ακόμα και σήμερα πλευρές του, για αυτό προσπαθεί να το ξεδοντιάσει, χτυπώντας ακριβώς τις πιο ριζοσπαστικές πλευρές του.

Η απαγόρευση της απεργιακής περιφρούρησης, η θεσμοθέτηση προσωπικού ασφαλείας ⅓ σε μια σειρά από κλάδους (κοινής ωφέλειας, ΟΤΑ), η δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών επειδή ασκούν συνδικαλιστικά δικαιώματα, η καταγραφή των συνδικαλισμένων σε κρατικά μητρώα και η υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για κρίσιμες αποφάσεις, είναι πλευρές αυτής της επίθεσης, που έρχεται να πατήσει και σε όσα είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και άλλες “λεπτομέρειες” του νομοσχεδίου όπως η πρόβλεψη επίδοσης της απόφασης για απεργία με δικαστικό επιμελητή στους εργοδότες!

Να μην περάσει!

Η απεργία της 6ης Μάη ήταν ένας πρώτος σταθμός  που έδειξε ότι υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό εργαζομένων διατεθειμένο να δώσει τη μάχη. Έδειξε επίσης ότι η ανοιχτά εργοδοτική πλέον ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν κρατάει στα χέρια της το όπλο της απεργίας. Η απόφαση του ΕΚΑ, της ΑΔΕΔΥ, άλλων Εργατικών Κέντρων και μιας σειράς ομοσπονδιών, έσπασε στην πράξη την μετατροπή της πρωτομαγιάς σε επέκταση των διακοπών. Εκτός αυτού, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει υπάρξει μια σημαντική λαϊκή κινητοποίηση απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, με αποκορύφωμα τις μαζικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές απέναντι στην αστυνομική καταστολή. Ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία έχουν δείξει ότι μπορούν να βάλουν φραγμό.

Έχει σημασία το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να παίξει ρόλο στη μάχη αυτή:

  • Να καλέσει όλα τα σωματεία μέλη του να κάνουν συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους και να εξειδικεύσει τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου ανά κλάδους. Πέραν των ανοιχτών χώρων της πόλης, μπορούν να αξιοποιηθούν και πανεπιστημιακοί χώροι σε αυτή την προσπάθεια.

  • Να οργανώσει ανοιχτές συσκέψεις με όλα τα σωματεία για την οργάνωση του αγώνα

  • Να προχωρήσει σε απογευματινές διαδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση σε πρώτη φάση, σε συνεννόηση με τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου.

  • Να κηρύξει, σε συνεννόηση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, 24ωρη απεργία στις αρχές του Ιουνίου. Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη διαβούλευση για 15 μέρες, και στη συνέχεια δεν είναι σαφές πότε θα πάει στη Βουλή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή για να κηρυχθεί απεργία. Γιατί ούτε θα προετοιμαστεί σοβαρά, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα κλιμάκωσης των αντιδράσεων.

Έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος της εργασίας τόσο στην Αθήνα όσο και γενικά, την δύναμη που μπορούν να έχουν οι κινητοποιήσεις του. Το όπλο της απεργίας αλλά και των διαδηλώσεων, μπορούν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, όπως έχει γίνει.

Σε αυτή τη βάση, καλούμε τη διοίκηση του ΕΚΑ να συνεδριάσει άμεσα για να εκδώσει πρόγραμμα δράσης. Τέλος, θεωρούμε ότι δεν θα πρεπει το ΕΚΑ να συμμετέχει στο διάλογο με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αττικής να συμμετέχουν στη διαδήλωση της Τρίτης 18/5, στα Προπύλαια, στις 7μμ.

16/5/2021
Ρεσάλτο στη Γαλέρα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ