Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΝΕΡΟ

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας 63 φορέων και συλλογικοτήτων για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες

Πάνω από 2.000 εθελοντές (ίσως η μεγαλύτερη ιστορικά συμμετοχή στην Ελλάδα σε ανάλογο γεγονός) και πάνω από 200.000 πολίτες συμμετείχαν στο μεγαλύτερο ιστορικά κινηματικό δημοψήφισμα, αυτό της 18ης Μαϊου 2014 κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησαν "από τα κάτω" μια σπουδαία σελίδα στη δική τους ιστορία της υπεράσπισης των κοινών αγαθών και της άμεσης δημοκρατίας.

Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το ν/σ ιδιωτικοποίησης του νερού

Για άλλη μια φορά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνοι που έβαλαν την «υπογραφή» τους για να περάσει ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο, το οποίο  μεταξύ άλλων αναθέτει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας σε ανώνυμη εταιρεία. 

Ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της καταστροφής στη Θεσσαλία

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίζει στη βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία, μέσω της δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείρισή του, όπως και την επέλαση της αγοράς στα δάση, δήθεν για να τα σώσουν.

ΚΕΔΕ: Μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους

Τα βασικά στοιχεία της πρότασης της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας πολιτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Ώρα μηδέν για το νερό: Πώς η ξηρασία απειλεί και την Ελλάδα

Η αλλαγή του κλίματος σε συνδυασμό με ένα απαρχαιωμένο σύστημα υδροδότησης των καλλιεργειών κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

Bρετανία – Thames Water: Μερική χρεοκοπία για την μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης

Η μεγαλύτερη βρετανική ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης Thames Water ανακοίνωσε ότι έχει αθετήσει ορισμένα από τα χρέη της, αφού δεν κατάφερε να καταβάλει τους τόκους που οφείλονταν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: 15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν διαχείριση του Νερού υπό δημόσιο έλεγχο

Να σεβαστεί την βούληση της πλειονότητας των πολιτών, τις αποφάσεις του ΣτΕ ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και να μην προχωρήσει στην  ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού, καλούν την κυβέρνηση 15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στις 22/3.

Greenpeace: “Ραντεβού στις βρύσες” – Τρεχούμενο, καθαρό νερό παντού

Είναι δικαίωμά μας να έχουμε πρόσβαση σε καθαρό, τρεχούμενο νερό παντού, και αυτό διεκδικούμε! Γίνε κι εσύ μέρος της προσπάθειας: μέσα από τον χάρτη μας, μπορείς να δεις τις δημόσιες βρύσες που έχουμε βρει και να προσθέσεις κι εσύ μια.

«Βόμβα» με τα εμφιαλωμένα νερά – Περιέχουν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων πλαστικών

Μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών, υπάρχουν στα εμφιαλωμένα νερά, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, που «χτυπούν καμπανάκι», για την αναθεώρηση των κανόνων συσκευασίας του νερού και άλλων υλικών.

«Σκάνδαλο» μεγατόνων με το μεταλλικό νερό της Nestle: «Ναι χρησιμοποιούσαμε απαγορευμένες μεθόδους»

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», η Nestle Waters - που εμπορεύεται μεταξύ άλλων τα μεταλλικά νερά Perrier, Vittel, Hépar και Contrex - παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε στο παρελθόν απαγορευμένη μέθοδο αποστείρωσης του νερού, που οφείλει να είναι με φυσικό τρόπο υψηλής μικροβιολογικής ποιότητας.

Τι κρύβεται πίσω από τη δίψα των επενδυτών για το νερό

η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια λόγω και του τουρισμού και της ευκολίας που παρέχει ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Αποτέλεσμα, η χώρα να καταλαμβάνει την 6η θέση, μαζί με τη Γαλλία, στην κατά κεφαλήν κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ευρώπη και τη 19η σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό περιέχει έως και 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα

Νέα έρευνα για το εμφιαλωμένο νερό υποστηρίζει πως μπορεί να περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα πλαστικού, τα οποία προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά μέσο όρο ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιείχε περίπου 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα, δηλαδή από δέκα έως 100 φορές περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.