Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2022
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

“Διακοπές υδροδότησης στους πολίτες, μπόνους στα Golden Boys και λεηλασία των αποθεματικών” του Σοφοκλή Αρχοντάκη

Άλλη μια επιχείρηση που εμπορεύεται ζωτικής σημασίας αγαθό, η ΕΥΔΑΠ, προβαίνει σε μαζικές διακοπές υδροδότησης, που θα δώσουν bonus στον Διευθύνοντα και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντες Σύμβουλους, την ώρα που θα δώσουν ζεστό χρήμα στους μετόχους από τα αποθεματικά.

“Νερό: προβλήματα και προοπτικές” της Δέσποινας Σπανούδη

Όταν μιλάμε για το νερό, το πρώτο που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι πράξεις που για εμάς είναι σχεδόν αντανακλαστικές, όπως διψάω – βάζω ένα ποτήρι νερό, ζεσταίνομαι – κάνω ένα ντους, δεν είναι καθόλου αυτονόητες για περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους του πλανήτη. Τον Οκτώβρη του ’21, ο ΟΗΕ πρόβλεψε ότι ως το 2050 πάνω από 5 δισ. κατοίκων του πλανήτη δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε νερό, εκτίμηση μάλλον υπεραισιόδοξη αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται ήδη σχεδόν 4 δισ. και συνυπολογίσει τη συνεχιζόμενη πληθυσμιακή έκρηξη, την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση των υδάτινων αποθεμάτων.

“9+1 λόγοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού”, του Άκη Ζαρκαδούλα

Στις 10/05 εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ για την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ της λειτουργίας και της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας. Το ΕΥΣ της Αθήνας περιλαμβάνει όλους τους υδάτινους πόρους, τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας με πόσιμο νερό: τα φράγματα και τις τεχνητές λίμνες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκη, τις γεωτρήσεις στον Βοιωτικό κάμπο, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα απαιτούμενα αντλιοστάσια.

Νερό από βρύσες και ανακύκλωση μπουκαλιών για τη μείωση του αποτυπώματος της κατανάλωσης νερού

της Χριστίνας Ζέρη (Χημικός Ωκεανογράφος (Δρ), Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ) - Συνολικά 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε λεπτό, ενώ στην Ελλάδα καταναλώνονται 1427 εκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένου νερού το χρόνο

“Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ή από την ULEN στην ΕΥΔΑΠ, ένας αιώνας δρόμος» του Λευτέρη Μαγιάκη

του Λευτέρη Μαγιάκη ( Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου και πρώην μέλος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ)

«Ένας πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας»

Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θανάσης Γεράνιος συνοψίζει τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου.

“Δεν σώσαμε το ρεύμα, να σώσουμε το νερό” της Δέσποινας Σπανούδη

Οι φετινές ανατιμήσεις-φωτιά στο ρεύμα αλλά και στα καύσιμα, βυθίζουν στην απελπισία εκατομμύρια καταναλωτές και προκαλούν συνεχείς θανάτους συμπολιτών στην προσπάθειά τους να θερμανθούν. Ταυτόχρονα με τους εγκλωβισμούς στην Αττική Οδό και στα τρένα, έγινε φανερό το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης υποδομών και υπηρεσιών που αφορούν ζωτικά κοινωνικά αγαθά.Η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είναι μαζί με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- ΙΝΤΡΑΚΑΤ οι διεκδικητές του Εξωτερικού Συστήματος Ύδρευσης της Αθήνας, δηλαδή όλων των υδάτινων πόρων, υποδομών και εγκαταστάσεων: Τα φράγματα και τις τεχνητές λίμνες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκη, τις γεωτρήσεις στην Πάρνηθα και το Βοιωτικό κάμπο, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

“H μεταβίβαση ποσοστού μεγαλύτερου του 50% της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος” του Προκόπη Παυλόπουλου (τέως Προέδρου της Δημοκρατίας)

Του Προκόπη ΠαυλόπουλουΤα όρια περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου κρατικού παρεμβατισμούΣχόλιο στις αποφάσεις ΣτΕ (Ολ) 190-191/2022 για την κατά το Σύνταγμα έκταση του ελέγχου και της εποπτείας του Δημοσίου επί των Δημόσιων Επιχειρήσεων

“Δεν έχουν νερό; Ας πιούνε σαμπάνια!” του Χρήστου Ξανθάκη

Κάτι ανάλογο αναρωτιέμαι κι εγώ, τώρα που μαθαίνω τα νέα από το διαγωνισμό για τη συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της πρωτεύουσας, του δικτύου δηλαδή που φέρνει το νερό από το κανάλι του Μόρνου στην Αθήνα. Όπου αποκλείσθηκε η ΕΥΔΑΠ από το στόρι, όχι γιατί δεν γούσταρε να συμμετάσχει (το είχε προαναγγείλει άλλωστε στην εξαμηνιαία οικονομική της κατάσταση), αλλά διότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών δεν προχώρησε σε μια απλή νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιούσε τον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας. Μια τροπολογία νορμάλ, απ’ αυτές που κατατίθενται καθημερινά στη Βουλή ακόμη και για τον κώλο της μαϊμούς. Αλλά για ένα έργο σχεδόν 300 εκατομμυρίων, ποιος νοιάζεται; Σιγά τα λεφτά, μόνο το ΦΠΑ στο ψωμί να μειώσουμε θα μας φύγουν 140 μύρια, που λέει κι ο γίγαντας Σταϊκούρας…

“Αυξήσεις φωτιά ακρωτηριάζουν μισθούς και συντάξεις”, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Εκ θεμελίων ανατρέπει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει προσδοκίες ευημερίας με αφορμή την αύξηση του ΑΕΠ η έκρηξη του πληθωρισμού τον μήνα Δεκέμβριο.Βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε η Στατιστική Αρχή στις 13 Ιανουαρίου, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021 διαμορφώθηκε στο 5,1%, καταγράφοντας ρεκόρ 10ετίας!

“Τα κέρδη καλπάζουν, η εργασία σε μνημόνιο διαρκείας”, του Πάνου Κοσμά

Το 2020 ήταν χρονιά μεγάλης ύφεσης και μεγάλης πτώσης των κερδών στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα. Οι αστικές πένες που ανέλαβαν να διεκτραγωδήσουν αυτό το αναπάντεχο «πάθημα» των καπιταλιστών απαιτώντας την κρατική βοήθεια (αλήθεια, τι απέγινε το δόγμα ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην οικονομία;) από τα μέσα του 2021 είναι όχι μόνο ανακουφισμένες αλλά και θριαμβολογούν για τη θεαματική ανάκαμψη των κερδών.

“Ο δικός μου αριστερός” του Αυγούστου Κορτώ

Αριστερός για μένα θα πει αυτός που νιώθει το βάσανο του διπλανού του σαν δικό του βάσανο. Αριστερός για μένα θα πει ο πραγματικά ευαίσθητος, η κεραία μέσα στο χάος που πάλλεται κάθε φορά που την αγγίζει κάτι ανθρώπινο... Πηγή: Protagon.gr