Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Απάντηση Υπουργού Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση ΜΕΡΑ25: “Σεβόμαστε την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, αλλά θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση για την (μη;) εφαρμογή της”

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε…  να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που επιβάλλει την μεταφορά των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε ο… υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας απαντώντας στη Βουλή τη Δευτέρα 16/5/2022 σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη με τίτλο “Η Κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την Ε.ΥΔ.Α.Π».

Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, ο Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 ανέφερε στην πρωτολογία του:

“Κύριε Υπουργέ, παρανομείτε και δεν εφαρμόζετε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Με λίγα λόγια, έχουμε πλέον την απόφαση 101 του 2022, που είναι άμεσα εφαρμοστέα και λέει ότι πρέπει να καταργηθεί η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχεια της απόφασης που καταργούσε τη δικιά σας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απόφαση για μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Και τα τρία κόμματα, ενώ καταρρίπτονται οι αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση του νερού, δεν την εφαρμόζετε.

Έχουμε τόσο καιρό μια διοίκηση, η οποία δεν αντιπροσωπεύει τους νόμιμους μετόχους. Θα έπρεπε, δηλαδή, ήδη να είχε πάει στην κεντρική κυβέρνηση η μετοχική σύνθεση της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και θα έπρεπε να είχαν οριστεί από την κεντρική κυβέρνηση το διοικητικό συμβούλιο και το προεδρείο. Εσείς κρατάτε αυτούς που έχει ορίσει το Υπερταμείο. Όπως ξέρουμε, βάζουν βέτο οι θεσμοί με το ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει. Τόσο ανεξάρτητο, ελεύθερο, δικό μας είναι το Υπερταμείο.

Δεν είναι μόνο αυτό. Μιλάμε για μια διοίκηση η οποία έχει καταφέρει ουκ ολίγα. Τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ από τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια είναι περίπου διακόσια σε μόλις τρία χρόνια τώρα. Πού είναι, κύριε Σταϊκούρα, αυτά τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια; Καλοπληρωμένοι σύμβουλοι, απευθείας αναθέσεις και οικογενειοκρατία.

Δεν συμμετείχε με απόφαση της διοίκησης στο διαγωνισμό για την ΕΥΔΑΠ-Παγίων το εξωτερικό δίκτυο. Γι’ αυτό την κρατάτε; Υπάρχει εισαγγελική έρευνα. Υπάρχει το φουσκωμένο μπόνους των δικηγορικών γραφείων που αναλάμβαναν ως εισπρακτικές τα χρέη της ΕΥΔΑΠ και τελικά φαίνεται με βάση τον εσωτερικό έλεγχο ότι δηλώθηκαν είκοσι έξι εκατομμύρια παραπάνω έσοδα από ό,τι υπήρχαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα υπερ-μπόνους τριών εκατομμυρίων. Και η διοίκηση έδωσε στις ίδιες εταιρείες τις εισπράξεις.

Οπότε σας καλούμε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο δεν έχετε εφαρμοστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως οφείλατε και να μας εξηγήσετε πότε θα το κάνετε. Παρανομείτε. Πρέπει να γίνει άμεσα η αποκατάσταση, η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο δημόσιο”

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. ΣταΙκούρας ααπαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Αρσένη είπε:

Κύριε συνάδελφε, θέλω εξ αρχής να τονίσω ότι με την ερμηνεία που επιχειρείτε με την επίκαιρη ερώτησή σας, αλλά και την τοποθέτησή σας επί της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, οδηγείστε, όπως το συνηθίζετε άλλωστε, σε ακροβατισμούς.

Η ΕΥΔΑΠ δεν έπαψε ποτέ να διέπεται ως προς τη λειτουργία της από το ν.3429/2005, που είναι νόμος για τις δημόσιες επιχειρήσεις, και το ν.2744/1999 που ρυθμίζει θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας. Η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ ρυθμίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα από αυτούς τους δύο νόμους και η υποχρέωση εφαρμογής τους δεν είναι συνέπεια της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως εσφαλμένα επισημαίνετε στην επίκαιρη ερώτησή σας.

Περαιτέρω, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καμία αναφορά δεν περιέχουν σε μη νόμιμη συγκρότηση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου και δήθεν παράνομες αποφάσεις του, όπως επικαλείται η επίκαιρη ερώτηση και εσείς προφορικά πριν από λίγο, ούτε βέβαια κάνουν καμία αναφορά σε οποιαδήποτε υποχρέωση επείγουσας σύγκλησης γενικής συνέλευσης για τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4389/2016 και ακύρωσε την κατ’ εξουσιοδότηση αυτών έκδοση συγκεκριμένων κανονιστικών αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης παραθέτοντας συγκεκριμένο σκεπτικό. Αυτό έχει θεωρητική νομική θεμελίωση χωρίς να υπεισέρχεται στην εν τοις πράγμασι λειτουργία και διαχείριση της ΕΥΔΑΠ και χωρίς να διαπιστώνει ότι, όπως λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ, από το 2018 μέχρι σήμερα, δηλαδή μετά τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της από το ελληνικό δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ, η εταιρεία έχει παρεκκλίνει από τον σκοπό δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετεί.

Σημειώνω εκ νέου ότι η εταιρεία, ανεξάρτητα από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, διέπεται από τις διατάξεις δύο νόμων, του 2005 και του 1999. Και βέβαια, η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στους πολίτες αποτελεί πρώτιστο μέλημα της ΕΥΔΑΠ, των μετόχων της και των συναρμόδιων Υπουργείων. Άλλωστε, τα ανωτέρω ουδέποτε τέθηκαν εν αμφιβολία στην ουσία τους.

Επιπρόσθετα, η εξακολούθηση της λειτουργίας του συλλογικού οργάνου διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών σε συνδυασμό με τις διατάξεις του εταιρικού δικαίου. Περαιτέρω, οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, για τις οποίες έχει εκλεγεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, εφόσον δεν έχουν προσβληθεί εντός των προθεσμιών που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του εταιρικού δικαίου -νόμος του 2018, δηλαδή- είναι έγκυρες και ισχυρές και ως εκ τούτου η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έχει νόμιμη βάση.

Επισημαίνω, επίσης, ότι η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, σύμφωνα με το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες και δη, τις εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, δηλαδή στο Χρηματιστήριο υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”

Δευτερολογώντας ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 είπε:

“Κύριε Υπουργέ, κατά εσάς, δηλαδή, τί ήταν αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Να μην αλλάξει τίποτα σας κάλεσε; Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι δεν μπορεί να συνέλθει η Γενική Συνέλευση; Ότι υπάρχει νομική γνωμάτευση που δεν επιτρέπει, γιατί έχει αλλάξει ο βασικός μέτοχος. Τί ήρθατε εδώ να μας πείτε; Δεν το γνωρίζατε ότι δεν μπορεί να γίνει γενική συνέλευση γιατί είναι ξεκάθαρη η απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας; Φεύγει από το Υπερταμείο. Τί ακριβώς μας λέτε; Ότι την ερμηνεύετε εσείς όπως θέλετε; Εδώ πέρα η ίδια η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει και θα μας πείτε ότι όχι λειτουργεί; Υπάρχει γνωμοδότηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που να δεσμεύει την εταιρεία. Το γνωρίζετε αυτό; Με βάση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κοιτάξτε, αν εσείς δεν θέλετε να σέβεστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και των άλλων θεσμικών οργάνων της πολιτείας, εκτός βέβαια από τη δικιά σας, ενός ανδρός και μερικών γυναικών αρχή. Ενός ανδρός! Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο αυτή τη στιγμή δεν παραιτείται ο κ. Πικραμμένος ο Αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης που ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και βλέπει μια κυβέρνηση διαρκώς να παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο υποστηρίζετε αυτή τη νέα διοίκηση, όπου είναι γνωστό ότι έχει μπει ο εισαγγελέας στην ΕΥΔΑΠ και κοιτάει την κακοδιαχείριση. Έχουν  χαθεί 250 εκατομμύρια από τα αποθεματικά και έχετε και εσείς ευθύνη γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ.

Ποιος θέλει να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να διατηρηθεί η συγκεκριμένη διοίκηση; Είναι προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης; Είστε εσείς; Ποιος δεν εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Γιατί, κατά τα άλλα, αυτά που μας είπατε δεν ισχύουν.

Ήρθατε  στην Ολομέλεια να πείτε μια δική σας ερμηνεία μιας απόφασης που είναι ξεκάθαρη. Γενική συνέλευση μετόχων δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, το καταλαβαίνετε; Γιατί έχουν αλλάξει οι μέτοχοι και θα ήταν παράλογο και αυτό. Τί ήρθατε να μας πει ότι όλα βαίνουν καλώς και τίποτα δεν άλλαξε;

Επαναφέρετε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Τοποθετήστε στο δημόσιο νόμιμες διοικήσεις. Και βέβαια, όλα αυτά ξέρουμε γιατί τα κάνετε. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Έχετε καταφέρει να ισοπεδώσετε όλα τα δημόσια αγαθά. Όμως, με το κίνημα του νερού και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορείτε να πιάσετε στα χέρια σας το νερό στην πράξη.

Και όσον αφορά για το ΣΔΙΤ  του εσωτερικού δικτύου, όπως ξέρετε, εκκρεμεί και γι’ αυτό προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα δείτε την απόφαση.”

Ο Υπουργός Οικονομικών έκλεισε την επίκαιρη ερώτηση λέγοντας:

“Κύριε συνάδελφε είπατε ότι δεν καταλαβαίνετε τι κάνουμε, τι αποφασίζουμε ή τι δεν αποφασίζουμε. Και καταλαβαίνουμε και συνειδητοποιούμε και ενεργούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αντιθέτως, από θιασώτες της δημιουργικής ασάφειας και της επιπόλαιης θεώρησης των όποιων αποφάσεων. Επαναλαμβάνω,  επιπόλαιη θεώρηση των όποιων αποφάσεων. Η συμμόρφωση  της δημόσιας διοίκησης σε αυτήν τη δικαστική απόφαση είναι αυτονόητη υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου. Το ξεκαθαρίζω. Αυτονόητη υποχρέωση! Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί σχετικές ενέργειες. Ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων δεν αμφισβητείται ούτε φυσικά και η ανάγκη για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ιδιαιτέρως αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος τομέα της ύδρευσης.

Όμως, το ζήτημα της συμμόρφωσης στην εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνάπτεται με την αντιμετώπιση πολυσύνθετων νομικών προβλημάτων που προκύπτουν τόσο από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε τη μετοχική σύνθεση και το σύστημα διοικητικής λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ όσο και την πραγματική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από το χρόνο μεταβίβασης στο 2018 της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας από το ελληνικό Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ μέχρι τη δημοσιοποίηση της ως άνω απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2022.

Το  Υπουργείο Οικονομικών, η ΕΕΣΥΠ και τα συναρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο της υποχρέωσης, συμμόρφωσης προς την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, επιδιώκοντας σε εύλογο χρόνο, δεδομένων των συνθηκών, τη βέλτιστη εφικτή δυνατή λύση στα προβλήματα που ανακύπτουν συναφώς, η οποία αν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να λάβει και τη μορφή νομοθετικής παρέμβασης.

Συμπερασματικά, το ζήτημα της συμμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης στα κριθέντα με την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι μια  διαδικασία με αρκετά στάδια, η οποία προϋποθέτει επισταμένη νομική αξιολόγηση. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύπλοκο, πολυπαραγοντικό και γι’ αυτό η de facto μετουσίωση της δικαστικής κρίσης θα πρέπει να διασφαλίζει προεχόντως την ασφάλεια και τη σταθερότητα της λύσης που θα προκριθεί.

Όπως  και να ’χει, θα το επαναλάβω πως είναι αυτονόητο ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές”

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ