Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Επιστημονική ημερίδα στην ΕΥΔΑΠ για την κλιματική αλλαγή (27/11)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε επιστημονική ημερίδα στις 27-11 στην ΕΥΔΑΠ και πολιτιστική εκδήλωση στις 29-11 στην Αθήνα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Μουσείο Ακρόπολης)

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη κλιματική αλλαγή, στις αρχές Δεκέμβρη, ηγέτες και αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν στο Παρίσι στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο μια διεθνή συμφωνία για το κλίμα.

Την Κυριακή 29/11 στην Αθήνα καθώς και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο χιλιάδες πολίτες θα κατακλύσουν τους δρόμους ώστε ενωμένοι να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς και να απαιτήσουν από αυτούς να δεσμευτούν και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα με γνώμονα το καλό του πλανήτη μας κι όχι το κέρδος πάση θυσία.

Δύο ημέρες νωρίτερα την Παρασκευή 27-11, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα, στην αίθουσα παρουσιάσεων της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό με θέμα:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ  ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ημερίδα στην ΕΥΔΑΠ, πέραν των ποικίλων κινδύνων που δημιουργούνται στον σύγχρονο άνθρωπο λόγω της κλιματικής αλλαγής που ενδεικτικά θα αναφερθούν από τους εισηγητές, θα εστιάσει στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μεγάλες εγκαταστάσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στους τρόπους προστασίας τους.

Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα προσπάθησε να δαμάσει το νερό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς και τις ανάγκες του. Τα φράγματα είναι από τα πρώτα τεχνικά επιτεύγματά του, αφού οι πρώτες κατασκευές ανάγονται στα προϊστορικά χρόνια. Στα 4.000 π.Χ., κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό Νείλο της Αιγύπτου, το οποίο διατηρήθηκε περίπου 4.500 χρόνια. Στην Ελλάδα, το πρώτο φράγμα κατασκευάστηκε στην αρχαία Αλυζία (μεταξύ 1ου και 5ου π.Χ. αιώνα) ενώ η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα (1926-1929), «έλυσε» την κατάρα του Ποσειδώνα και λύτρωσε την Αθήνα από τη χρόνια λειψυδρία.

Η ΕΥΔΑΠ σήμερα, με τα δύο φράγματα (Μόρνος και Εύηνος) και το κανάλι μεταφοράς του νερού, μετά από διαδρομή που πλησιάζει τα 200 χιλιόμετρα φέρνει καθαρό και φθηνό νερό στα σπίτια μας. Το ότι είμαστε θωρακισμένοι επαρκώς επιβεβαιώνεται και από την αδιάλειπτη λειτουργία τους τα τελευταία 34 χρόνια. Όμως, πως θα δράσουμε αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως αυτά που τελευταία όλο και πιο συχνά προβάλλονται από τα ΜΜΕ σε άλλες χώρες; Η ΔΕΗ επίσης, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων στη χώρα και τόσο το θέμα της προστασίας αυτών των υποδομών όσο και το πέρασμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας είναι εξίσου δύσκολα και ακανθώδη προβλήματα. Τέλος διασυνοριακά κάθε χρόνο οριακά και με τεράστιο κόστος αντιμετωπίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα ίδια ερωτήματα μπορούν να τεθούν σε πλείστες άλλες περιπτώσεις.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ και ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΔΑΠ, συμπράττουμε σε αυτή την προσπάθεια ως επιστήμονες αλλά και ως ενεργοί πολίτες ώστε και με τη συμβολή μας, να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας, με την ελπίδα να οδηγήσουν σε λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. Ενώνουμε τις προσπάθειές μας, με τους συναδέλφους μας από την ΕΥΔΑΠ, το ΙΓΜΕ, τη ΔΕΗ, τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητές καθώς και τους εκπροσώπους από την εκδήλωση της Αθήνας, για έναν κόσμο πιο ασφαλή από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΕ PDF

Στην εκδήλωση της Κυριακής 29-11, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά που «Ζωγραφίζουν για το Κλίμα» και ενεργοποιώντας τις πολιτιστικές του ομάδες συμπράττει στα υπόλοιπα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.

Σας περιμένουμε όλους να συμμετέχετε ενεργά στηρίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες που μας αφορούν όλους.

Τα Δ.Σ. των δύο Συλλόγων

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ