Στην αρχή ήταν οι απολύσεις. Εν όψει της ιδιωτικοποίησης του δικτύου ύδρευσης του λεκανοπεδίου της Αττικής (https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/295574_anoigoyn-tin-kanoyla-ton-apolyseon-stin-eydap). Στην εκπνοή του Ιουνίου, η κυβερνητική πλειοψηφία επισφράγισε στη Βουλή την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ).
Ετσι διά της τμηματικής απόσχισης, τη θατσερικής έμπνευσης τακτική, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το Συμβούλιο της Επικρατείας που όρισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ιδιωτικοποιώντας τη διαχείριση μιας κρίσιμης υποδομής και εκποιώντας μέρος των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Σύμφωνα με την τροπολογία, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. θα διαχειρίζεται τα ΕΥΣ στην Αττική μόνο για τρία χρόνια. Ακολούθως, το κύκλωμα συλλεκτών νερού από διάφορες πηγές που μεταφέρουν αγωγοί και κανάλια μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στην Αττική προς επεξεργασία από την ΕΥΔΑΠ, ανατίθεται… «σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005».
Για κομβική υπηρεσία που σχετίζεται με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού και αφορά το 80% των νερών της χώρας, καθώς εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) ενημερώνει η ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ.
«Εκχωρούνται όλα τα αποθέματα του νερού, η λίμνη του Μόρνου, του Εύηνου, του Μαραθώνα, της Υλίκης και όλα τα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες, μετατρέποντας το νερό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας ιδιώτης μετά από τρία χρόνια να διαχειρίζεται όλον αυτόν τον πλούτο…» εξήγησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλεξανδράκης «στο Κόκκινο». Το είχε πει ο Μπάμπης ο βουλευτής, εκ Σκάι ορμώμενος, ότι «είναι φθηνό το νερό».
Πριν από 15 χρόνια στη Βολιβία η ιδιωτικοποίηση του νερού προκάλεσε εξέγερση, οδηγώντας έναν ιθαγενή στο τιμόνι της χώρας. Εδώ συνεχίζουμε ανέμελα παρά την κλιματική αλλαγή, τη διεθνή πρακτική που ορίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό, τις προβλέψεις για την παγκόσμια λειψυδρία…