Συνεδρίασε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 στην Πάτρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος ( ΠΕΔ ΔΕ ) υπό την προεδρία του Προέδρου της κου Γ. Παπαναστασίου, Δημάρχου Αγρινίου.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το πρόσφατο σχέδιο ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο την έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος τόσο για την Ύδρευση όσο και για την Άρδευση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος ( ΠΕΔ ΔΕ ), ύστερα από την εισήγηση του Πρόεδρου , αλλά και τον διάλογο που ακολούθησε στην συνέχεια, εξέδωσε ψήφισμα, προκειμένου να κατατεθεί στην διαδικασία διαβούλευσης της ΚΥΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήτοι:
Το Διοικητικό Συμβούλιο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος ( ΠΕΔ ΔΕ ) είναι αντίθετο με το σχέδιο ΚΥΑ που σαν αντικείμενο έχει την έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, τόσο για την Ύδρευση, όσο και για την Άρδευση και την επιβολή περιβαλλοντικού κόστους σε όλους τους χρήστες του .
Το υπό καθιέρωση, μέσω της ΚΥΑ περιβαλλοντικό τέλος, δεν είναι παρά ένα πρόσθετο και δυσβάστακτο χαράτσι που θα επιβαρύνει οριζόντια όλα τα νοικοκυρά της χώρας αλλά και τους αγρότες.
Είναι γεγονός, ότι με την επιβολή τέτοιων φοροεισπρακτικών μέτρων δεν επιτυγχάνεται ούτε η προστασία ούτε η ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.
Αντίθετα, εμπεδώνεται στην πράξη, η άποψη και η πολιτική, που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως παγκόσμιο κοινωνικό αγαθό .
Σε ότι αφορά την εναρμόνιση της χώρας μας στην Κοινοτική Οδηγία 60/2000 για τα ύδατα, αυτή, θα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα από άλλες και κατά βάση μη φοροεισπρακτικές πολιτικές, για τα νοικοκυριά και τους αγρότες.
Η όποια, όμως, επιβολή περιβαλλοντικού τέλους προβλεφθεί, θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα ύδατα για την παραγωγή ενέργειας, κάτι που δυστυχώς δεν προβλέπεται από την ΚΥΑ.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις της υπό διαβούλευση ΚΥΑ, που αναφέρονται στην επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα νοικοκυριά και στους αγρότες, και να το περιορίσει στις ενεργοβόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
ΠΗΓΗ: sinidisi.gr