Στις 8 Μαρτίου 2023 γράφτηκε μια σημαντική σελίδα στην ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος. Γενική απεργία και τεράστιες ιστορικά διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τίποτα δεν είναι πια όπως πριν τα Τέμπη.
Την οργή τους εξέφρασαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε περίπου 80 πόλεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ζητώντας ταυτόχρονα την απονομή Δικαιοσύνης και να αποδοθούν στο ακέραιο –και χωρίς καμία συγκάλυψη– οι ευθύνες, για το έγκλημα στα Τέμπη, που έχει μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς.
Ειδικότερα στην Αθήνα υπήρξε μια πρωτοφανής σε μαζικότητα κινητοποίηση σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων που επί 3,5 ώρες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας. Ο όγκος κι ο παλμός του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου θύμισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2010-2012, ενώ σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από το μεγάλο συλλαλητήριο του 2002 που είχε συνέπεια την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση.
Πολλά νέα παιδιά, αποφασιστικότητα, εύστοχα συνθήματα και αισιοδοξία μέσα στη μαυρίλα των ημερών μας.
«Σκοτώσαν για τα κέρδη φίλους και συγγενείς μας – Ποτάμι ανατροπής να γίνει η οργή μας»
«Ιδιωτικοποιήσεις με τίμημα νεκρούς – Για απάντηση να πάρουν αγώνες μαζικούς»
«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη». «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Σύγχρονες-Ασφαλείς-Φθηνές Μαζικές Μεταφορές για τον λαό. Κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους»
Ήταν τέτοιο το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε, που η πορεία για το μεγαλύτερο διάστημα ήταν ακινητοποιημένη. Σύνταγμα – Πανεπιστημίου – Ομόνοια- Σταδίου. Ένα συνεχές δαχτυλίδι κόσμου ζεσταίνει το κέντρο της Αθήνας. Για να μπορέσει να κινηθεί η κεφαλή της πορείας έκανε τον γύρο της πλατείας Ομονοίας, συνέχιζε μέσω της οδού Σωκράτους και από εκεί έβγαινε Πειραιώς για να ανέβει από την Ομόνοια και να κατευθυνθεί μέσω Σταδίου στο Σύνταγμα.
Η απουσία της ΓΣΕΕ από τις σημερινές διαδηλώσεις ήταν τόσο αδιάφορη όσο και η παρουσία της.
Δεκάδες συνάδελφοι της ΕΥΔΑΠ βρέθηκαν στην συγκέντρωση και πορεία, διάσπαροι σε διάφορα μπλοκ.
Ωστόσο και σε αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις, η ΕΛ.ΑΣ. διεκδίκησε ρόλο… πρωταγωνιστή, επιδιώκοντας προφανώς (και) οι σημερινές συγκεντρώσεις να συνδεθούν με επεισόδια κι όχι με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Με τη «γνωστή» αφορμή (ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε εναντίον αστυνομικών), η ΕΛ.ΑΣ. έπνιξε στα χημικά το σύνολο των συγκεντρωμένων, επιχειρώντας καταφανώς να διαλύσει τη διαδήλωση. Η αιφνίδια επίθεση με χημικά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «χτύπησαν» πολίτες κάθε ηλικίας: από μαθητές μέχρι συνταξιούχους.
Παράλληλα, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ που πραγματοποιούν κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, εγκλωβίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να εισβάλλουν και έριξαν χημικά και κρότου λάμψης στα Προπύλαια, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Υπενθυμίζονται και οι προκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που προηγήθηκαν, όπως ήταν το κλείσιμο σταθμών του μετρό (δυσκολεύοντας έτσι τους διαδηλωτές να μεταβούν στις συγκεντρώσεις) και η επιστολή προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητώντας από τους εμπόρους να είναι σε «απόλυτη συνεργασία με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της».