Ανακοίνωση Νο 8 • Τετάρτη 28/2/2018
Επιβεβαίωση ΣΕΚΕΣ από την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ:
Πλειοψηφία ιδιωτών μετά την πώληση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ;
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης του ΣΕΚΕΣ (26/2) «Στη βιασύνη τους να ξεπουλήσουν, κατέστησαν το ιδιωτικό Υπερταμείο… μειοψηφία» και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με ανακοίνωση της προς το «επενδυτικό κοινό» στις 27/2 με τίτλο: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ν. 3556/2007: Γνωστοποίηση για μεταβολή ποσοστού μετόχων σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου» έσπευσε να… επιβεβαιώσει το περιεχόμενό της.
Παραδέχεται, δηλαδή, η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ ότι:
α) με τη μεταφορά 16.967.000 μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.) (βλέπε Υπερταμείο) η συμμετοχή του Υπερταμείου (το λένε δημόσιο) είναι μειοψηφική με ποσοστό 49,96%
β) το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι 11,37% και στην περίπτωση που αυτό πουληθεί στους ιδιώτες, τότε «το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που (θα) ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα είναι μικρότερο του 50% και οι ιδιώτες «επενδυτές» θα κατέχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στην ΕΥΔΑΠ.
«Έκανε λάθος η κυβέρνηση πάνω στη βιασύνη της να υλοποίησει την αποκρατικοποίηση – ξεπούλημα του δημόσιου τομέα;» έθετε το ερώτημα η ανακοίνωση του ΣΕΚΕΣ.
Από την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ δεν διαφαίνεται ότι πρόκειται για κάποιο λάθος. Άρα σκόπιμα στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ποσοστό μετοχών, των οποίων η πώληση θα καταστήσει τους ιδιώτες «επενδυτές» πλειοψηφία, με απρόβλεπτες βέβαια συνέπειες για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ.
Με την ανακοίνωσή της ΕΥΔΑΠ αποκαλύπτεται η κυβερνητική προπαγάνδα «περί επιστροφής των μετοχών στο Δημόσιο», αφού (η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ) καταλήγει: «το συνολικό ποσοστό συμμετοχής (άμεσης και έμμεσης) του Ελληνικoύ Δημοσίου δεν έχει μεταβληθεί». Για ποια επιστροφή μετοχών στο Δημόσιο πανηγυρίζει η κυβέρνηση;
Τόσο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ όσο και η κυβέρνηση συνεχίζουν χωρίς δισταγμό το ψέμα περί ελέγχου του δημοσίου επί της εταιρείας. Επ’ αυτού δεν έχουμε χρεία άλλων μαρτύρων, παρά την από 26/9/2016 γνωμάτευση προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, έγκριτου νομικού και μέλους του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, που αναφέρει:
«… Οι εν λόγω εταιρείες που ακούμε δημόσια, είτε ονομάζονται «Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας ΑΕ» είτε «ΕΤΑΔ ΑΕ» είτε «Εταιρεία Συμμετοχών ΑΕ» ή «Υπερταμείο» ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγονται ακόμη και αν ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο αμέσως ή εμμέσως, έστω και κατά 100%, στο βαθμό που οι εταιρείες αυτές έχουν συμμετοχή ή συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το υπό δημιουργία «ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ» η «ΥΠΟΤΑΜΕΙΟ ΑΕ» ή «Θυγατρική ΑΕ» εκφεύγουν της στενής έννοιας του Δημοσίου, όπως απαιτεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1906/2014.
.. Εν κατακλείδι, στο Διοικητικό Δίκαιο και κατ’ επέκταση στις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν χωρούν διασταλτικές ερμηνείες. Όταν η απόφαση του ΣτΕ ομιλεί για αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα εκλογής μελών του ΔΣ από το Ελληνικό Δημόσιο, εννοεί το αρμόδιο Υπουργείο-α που ελέγχει την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών και προφανώς δεν εννοεί Ανώνυμες Εταιρείες έστω και με αποκλειστική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.
… Σε επίρρωση λοιπόν της νομικής άποψης, που ανέλυσα ανωτέρω, δεν είναι αρμόδιο το Υπερταμείο ή άλλη Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΕ για την διαχείριση γενικά των πραγμάτων της ΕΥΔΑΠ ή τον διορισμό του ΔΣ».
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ
ΥΓ1: Ερώτημα: Η διοίκηση Παπαδόπουλου-Μπενίση, η οποία φέρεται δυσαρεστημένη, καθώς δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το υπερταμείο και ενημερώθηκε ηλεκτρονικά μόνο, από το Υπουργείο Οικονομικών για τη νέα μετοχική σύνθεση της ΕΥΔΑΠ, θα τηρήσει τη δημόσια δέσμευσή της προς το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και τους υδροδοτούμενους της Αττικής, περί παραίτησής της αν το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ πέσει κάτω από το 50%;
ΥΓ2: Οι προπαγανδιστικές αναφορές στη χτεσινή εταιρική ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ περί «άμεσου και έμμεσου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου» στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ, δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση του 100% της ΕΥΔΑΠ.
Και για να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα πράγματα: «…τα άμεσα δικαιώματα ψήφου που αφορούν σε 53.212.240 (49,96%) σε κοινές ονομαστικές μετοχές…» όπως αναφέρει η εταιρική ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, της 27ης Φεβρουαρίου 2018, ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών ή από τη διοίκηση του Υπερταμείου;