Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΕΥΑΘ μαζί με… Suez στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ στη Χαλκιδική

Η ΕΥΑΘ Α.Ε., θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το μεγάλο έργο του Φράγματος Χαβρία, μαζί με τη μέτοχό της Suez και έναν ακόμη partner, κατασκευαστική εταιρεία με εμπειρία σε έργα ΣΔΙΤ όπως και σε υδραυλικά.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα διεκδικήσει το έργο, φέρονται να έχουν εκδηλώσει μεγάλες κατασκευαστικές όπως οι «Μυτιληναίος», «ΤΕΡΝΑ», «Ιntrakat» ενώ… «hot» είναι και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GRTimes.gr, ο διαγωνισμός για το «Χαβρία» μετατίθεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου (σ.σ. 2/9 εκδήλωση ενδιαφέροντος) για τις αρχές Νοεμβρίου, μετά από απόφαση του ΥΠΥΜΕ που θα είναι και η αναθέτουσα αρχή, μέσω της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων.

Το GRTimes.gr- που από τις 29/7/2020 είχε αποκαλύψει την απόφαση της ΕΥΑΘ Α.Ε. να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο – είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η εισηγμένη εταιρεία της Θεσσαλονίκης θα μετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό 30%, ενώ η μέτοχός της Suez Groupe θα είναι επικεφαλής της κ/ξ που θα σχηματιστεί, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει σε έργα αυτής της κατηγορίας, με ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 40%.

Και η ΕΥΔΑΠ στο διαγωνισμό

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το έργο «Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων, με Σ.Δ.Ι.Τ.», βλέπει και η ΕΥΔΑΠ, η άλλη μεγάλη α.ε. που ελέγχεται από την ΕΕΣΥΠ/Υπερταμείο. Η ΕΥΔΑΠ επίσης σχεδιάζει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ως μέλος κοινοπραξίας.

Το έργο, που θα γίνει με ΣΔΙΤ και, όπως είχε ανακοινωθεί, σχεδιαζόταν να καλυφθεί χρηματοδοτικά με πληρωμές διαθεσιμότητας, έχει εκτιμώμενη αξία €85.400.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και, 105.896.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Το έργο θα ανατεθεί στον ανάδοχο που θα επιλεγεί, για περίοδο 30 ετών . Στην πρώτη τριετία θα κατασκευαστούν τα έργα επί τη βάσει των μελετών που θα αναλάβει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης. Ο Ι.Φ.Σ. θα αναλάβει και τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, αντικείμενα που εμπίπτουν στους τομείς εξειδίκευσης της ΕΥΑΘ Α.Ε. η οποία ασχολείται με τη συντήρηση και λειτουργία δικτύων ύδρευσης όπως και διϋλιστηρίων ( ΕΕΝ).

Στην παρέλευση της 30ετίας, το έργο θα επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο.

Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις:

– Την A’ Φάση (προεπιλογή) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος (ακόμη δεν δημοσιεύτηκε από το ΥΠΥΜΕ η νέα ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος)

– Την Β’ Φάση που χωρίζεται σε δύο επιμέρους στάδια. Στο Στάδιο Β.1 θα διεξαχθεί ανταγωνιστικός διάλογος  σχετικά με τις βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους του έργου. Στο  Στάδιο Β.ΙΙ θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη σύναψη της σύμβασης σύμπραξης.

Τα έργα της Α’Φάσης

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του  έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών:

  1. του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων. Το φράγμα είναι ύψους 60μ. και ωφέλιμου όγκου ταμιευτήρα 32,6 εκ. κυβ. μ. εκ των οποίων θα διατίθενται στην πλήρη ανάπτυξη των έργων 13,2 εκ. κυβ. μ για ύδρευση, 9 εκ. κυβ. μ. για άρδευση και 6,2 εκ. κυβ. μ. για οικολογική παροχή.
  2. τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
  3. των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 55.000 κ.μ./ημέρα (με δυνατότητα επέκτασης στα 165.000 κ.μ./ημέρα) και
  4. εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χλμ., δεξαμενών και αντλιοστασίων (Δίκτυα Α1 Φάσης).

Σύμφωνα με το Υπουργείο,  με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, ενώ το μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν αποτελεί το 23% του συνολικού μήκους των αγωγών των προβλεπόμενων δικτύων για τις επόμενες φάσεις.

Με τα ανωτέρα έργα θα καλυφθούν ανάγκες των εξής περιοχών: Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας. Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και η Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

ΠΗΓΗ: grtimes.gr
Συντάκτης: Άννη Καρολίδου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ