Ένα απίστευτο σήριαλ με γαλλικούς κολοσσούς και ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους βρίσκεται σε εξέλιξη για τον μεγάλο διαγωνισμό που αφορά τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας για τα επόμενα χρόνια.
Όποιος διαβάσει τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων θα αναρωτηθεί αν η χώρα υποδέχεται τους ξένους επενδυτές με όρους μπανανίας ή με όρους ισχυρής δυτικής
δημοκρατίας.
Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, τότε στελέχη της γαλλικής Suez μπαινοβγαίνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και κουνούν το δάχτυλο στον
πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, απαιτώντας να παρακάμψουν τις διαδικασίες και να τους κρατήσουν μέσα
στον διαγωνισμό, από τον οποίο είχαν αποκλειστεί βάσει διαδικασιών και απόφασης της πενταμελούς Επιτροπής Διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εξασφάλισαν δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ανοιχτεί και η δική τους προσφορά παρότι έχουν αποκλειστεί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια γραμμή κινείται και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Χάρης Σαχίνης.
Η αρχή έγινε πριν από τέσσερις εβδομάδες, όταν άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενόχληση του Γάλλου πρέσβη σχετικά με τον τρόπο που διεξάγει η ΕΥΔΑΠ τον διαγωνισμό και για επικείμενη διατύπωση της δυσαρέσκειάς του αυτής στον πρωθυπουργό. Ακολούθησε νέος κύκλος δημοσιευμάτων, όπου εκφραζόταν έκπληξη πώς ο «γαλλικός κολοσσός» στα έργα νερού παγκοσμίως αποκλείστηκε από το διαγωνισμό της Ψυττάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Suez συμμετείχε σε κοινοπραξία που διεκδικεί το έργο διαχείρισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας με μόλις 10%.
Με άλλα λόγια, ο γαλλικός κολοσσός κόπτεται για έναν διαγωνισμό τον οποίο, αν κέρδιζε, θα κατέληγε με βάση το ποσοστό συμμετοχής του στην κοινοπραξία να εκτελεί ένα
έργο αξίας μόλις 2.500.000 ευρώ τον χρόνο;
Γιατί με αρχικό προϋπολογισμό 260.000.000 ευρώ και μετά τις εκπτώσεις που θα υπέβαλλαν οι συμμετέχοντας – που εκτιμάται ότι θα κινούνταν κοντά στο 50% – το όποιο σχήμα θα κέρδιζε τον διαγωνισμό θα είχε στα χέρια του ένα έργο αξίας 130.000.000 ευρώ.
Αν λοιπόν στο σχήμα αυτό μία εταιρία όπως η Suez είχε ποσοστό συμμετοχής 10%, τότε της αναλογούσαν 13.000.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας, δηλαδή περίπου 2.500.000 ευρώ τον χρόνο αντικείμενο, ούτε καν κέρδος.
Όσοι παρακολουθούν τις γαλλικές κινήσεις υποστηρίζουν πως «καμία Suez δεν ασχολείται με διαγωνισμούς με τόσο μικρό για τα μεγέθη της αντικείμενο εργασιών, αλλά πως ο μόνος λόγος που κόπτεται για την Ψυττάλεια είναι γιατί τη θεωρεί δούρειο ίππο για τον πραγματικό μελλοντικό της στόχο, να βάλει δηλαδή πόδι στην ίδια την ΕΥΔΑΠ».
Στην κοινοπραξία των Γάλλων συμμετέχει με 60% η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη, η οποία είχε αρχικά προσφύγει κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού, με το επιχείρημα ότι οι όροι του είναι φωτογραφικοί. Τόσο η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών όσο και το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκριναν πως οι όροι και η διακήρυξη του διαγωνισμού είναι απόλυτα σύννομοι και άρα ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρήσει.
Μετά και αυτή την εξέλιξη όλα τα σχήματα (Κοινοπραξία Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης, Ενωση Εταιριών Ιντρακάτ – Τέρνα Ενεργειακή – Suez και Ακτωρ – Αβαξ – Εργοτέμ) υπέβαλαν προσφορές στον διαγωνισμό στις 7 Αυγούστου 2019, αποδεχόμενα τους όρους της διακήρυξης και των τεχνικών προδιαγραφών.
Δυο μήνες όμως μετά την υποβολή των προσφορών, στις 9 Δεκεμβρίου, υπεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ πρακτικό της αρμόδιας
Επιτροπής Διαγωνισμού, προκειμένου το Δ.Σ. να αποφασίσει ποια διαγωνιζόμενα σχήματα θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, δηλαδή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν και οι πληροφορίες περί δέσμευσης του πρωθυπουργού πως, ανεξαρτήτως αν από τον διαγωνισμό αποκλείστηκαν βάσει των διαδικασιών τα δύο από τα τρία συμμετέχοντα σχήματα, θα μεριμνήσει ώστε να ανοίξουν οι προσφορές και των τριών.
Σαφές μήνυμα ότιοι νόμοι θα προσαρμόζονται στα γούστα των επενδυτών
Πιέσεις φαίνεται πως δέχεται και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναζητεί τεχνικούς ή νομικούς λόγους ώστε να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των σχημάτων που έχουν αποκλειστεί. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι, πάντως, πόας σε οποιονδήποτε δεν αρέσει ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ένας διαγωνισμός μπορεί κάλλιστα να στέλνει στο Μαξίμου τον διπλωματικό εκπρόσωπο της χώρας του και τα αφεντικά της εταιρίας του, και η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόζει τους νόμους, τις διαδικασίες και τους διαγωνισμούς, ώστε
να μη στενοχωρηθεί ο ξένος επενδυτής.