Η «υποβάθμιση» αφορά τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο δείκτης DESI 2020 περιλαμβάνει στοιχεία για την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
Γι’ αυτό άλλωστε στην αξιολόγηση περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως συνέπεια, ο δείκτης δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι τη δημοσιοποίηση του δείκτη, με τη δημιουργία του gov.gr, την ψηφιοποίηση δεκάδων υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων (π.χ. κεραίες κινητής), το κέντρο διαλειτουργικότητας, τη μείωση του κόστους της ευρυζωνικότητας κ.ά.
Σύμφωνα με τον νέο δείκτη DESI (Digital Economy & Society Index), η Ελλάδα έλαβε βαθμολογία 37,3, με άριστα το 100, και σημείωσε βελτίωση σε σχέση με το 2019 (που αφορά στοιχεία του 2018). Ωστόσο αυτή η βελτίωση της τιμής του δείκτη οδήγησε σε υποχώρηση την κατάταξη της χώρας μας, καθώς οι άλλες χώρες πέτυχαν μεγαλύτερη βελτίωση της τιμής του δείκτη DESI. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 52,6.
«Παρά την αύξηση της συνολικής βαθμολογίας της, η Ελλάδα σημείωσε περιορισμένη βελτίωση των επιδόσεών της όσον αφορά τις παραμέτρους του δείκτη DESI που μετρήθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Κομισιόν.
Χαμηλή θέση η Ελλάδα κατέχει στον υποδείκτη DESI της «συνδεσιμότητας», δηλαδή στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, στα ευρυζωνικά δίκτυα κ.λπ. Η χώρα καταλαμβάνει την τελευταία θέση (28η), αλλά, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η συγκεκριμένη αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι αφορά έργα και ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, αδικεί τη χώρα. Η αξιολόγηση δεν είναι τεχνολογικά ουδέτερη και επιβραβεύει τις συνδέσεις οπτικών ινών (μέχρι το σπίτι, το κτίριο κ.ο.κ.). Αντίθετα, ενώ επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα (ταχύτητες) και με τεχνολογίες VDSL/Vectoring, εντούτοις δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, αδικώντας τη θέση της χώρας.
Επίσης, η αξιολόγηση βαθμολογεί με το απόλυτο μηδέν τη χώρα μας στην ετοιμότητά της στην κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς. «Με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 33,4 (σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 50,1), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξη σε σχέση με το 2017 (DESI 2018)», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.
Στον δεύτερο υποδείκτη του DESI, που αφορά το «ανθρώπινο κεφάλαιο», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση με βαθμολογία 34,8 (49,3 μ.ο. στην Ε.Ε.), στον τρίτο υποδείκτη «δικτυακές υπηρεσίες» καταλαμβάνει στην 25η θέση με βαθμολογία 46,1 (58,0 μ.ο. στην Ε.Ε.), στον τέταρτο υποδείκτη «ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας» βρίσκεται στην 24η θέση με βαθμολογία 28,2 (41,4 μ.ο. Ε.Ε.) και, τέλος, στον υποδείκτη «ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίε