Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

Σύλλογος Μηχανικών: “Η νέα σύμβαση ΕΥΔΑΠ ΑΕ – Δημοσίου πρέπει να είναι μία και ενιαία”   

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Αθήνα,   13-12-2018

Όπως είναι γνωστό η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο,  με το ν. 2744/1999 χωρίστηκε σε δύο εταιρείες, την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ (ΝΠΔΔ) και την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ μεταβιβάστηκε όλο το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) από τις πηγές έως την είσοδο των τεσσάρων (4) Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ), ενώ στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. μεταβιβάστηκαν η περιουσία από την είσοδο των ΜΕΝ έως και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ).

Η σχέση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ (ΝΠΔΔ) και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ρυθμίστηκε με σύμβαση που ισχύει έως την 26.10.2019 και στην οποία ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών και στην οποία ρητά αναφέρεται ότι στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ δίνεται το αποκλειστικό δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, δικαίωμα το οποίο είναι ανεκχώρητο και αμεταβίβαστο, όπως προκύπτει από τον 2744/99.

Από το 2017 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την διαμόρφωση και την υπογραφή νέας σύμβασης και στις 30.11.2018 αιφνιδιαστικά κατατέθηκαν στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ όχι ένα αλλά δύο σχέδια συμβάσεων(!):

  • Το πρώτο μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. σύμφωνα με το νόμο 2744/1999,
  • Το δεύτερο μεταξύ της ΕΥΔΑΠ Παγίων και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 του ν.4412/2016, και ζητήθηκε εξουσιοδότηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την υπογραφή της νέας σύμβασης.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι με τη νέα σύμβαση η οποία θα ισχύσει από 26.10.2019 και θα έχει εικοσαετή διάρκεια πρέπει να διασφαλίζονται πλήρως:

  1. Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.
  2. Η πρόσβαση κάθε πολίτη στην ύδρευση και στην αποχέτευση η οποία και έχει κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Στη διαμόρφωση της νέας σύμβασης πρέπει να ληφθεί υπόψη η απόφαση του ΣτΕ 1906/2014 η οποία διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Η δε κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημοσίας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία». Και εν συνεχεία το ΣΤΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

Με βάση την παραπάνω απόφαση στη νέα σύμβαση πρέπει να διασφαλίζεται ότι η λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ θα πραγματοποιείται από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και να μην υπάρξει κανένα κενό το οποίο να εκχωρεί το δικαίωμα της λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ σε ιδιωτικούς φορείς με οποιοδήποτε τρόπο.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ως λειτουργός του ΕΥΣ έχει εδώ και 19 χρόνια αποδείξει την ικανότητά της στην διαχείριση του πόρου του νερού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ουκ ολίγες περιόδους ανομβρίας που εμφανίστηκαν την περίοδο αυτή και που είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθούν. Με το εξειδικευμένο προσωπικό της, αποτελεί παράδειγμα δημόσια ελεγχόμενου φορέα που ελέγχει και συντηρεί πάγια στοιχεία τεραστίων διαστάσεων και σπουδαιότητας (Φρ. Μόρνου, Υδραγωγείο Μόρνου, Αντλιοστάσιο Υλίκης το μεγαλύτερο στη Ν.Α. Ευρώπη κλπ), που σαφώς ξεπερνούν τις απαιτήσεις ενός περιφερειακού αεροδρομίου ή μιας προβλήτας λιμένος.

Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε είναι η εταιρεία από την οποία έχει προέλθει η ΕΥΔΑΠ Παγίων και τα πάγια αυτής σε μεγάλο βαθμό. Η σύνταξη οποιουδήποτε σχεδίου σύμβασης επιβάλλεται να αντιμετωπίζει ισομερώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις χωρίς μεροληψία και αποικιοκρατική αντίληψη. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διατηρηθεί το πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες, όπως σωστά το είχε προβλέψει ο Νομοθέτης (Ν. 2744/99), με μικτά Διοικητικά Συμβούλια, απόσπαση προσωπικού από την μία εταιρεία στην άλλη κλπ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η νέα σύμβαση  πρέπει να είναι μία και ενιαία.   

Ταυτόχρονα ο υπολογισμός της τιμής του νερού και κατά συνέπεια η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν είναι αποδεκτό να γίνεται σε βάρος των επενδύσεων, των αποδοχών των εργαζομένων και του τιμολογίου.

Συνάδελφοι, με την μία και μοναδική νέα σύμβαση: 

  1. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ πρέπει να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, δικαίωμα ανεκχώρητο και αμεταβίβαστο.
  2. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ πρέπει να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ.
  3. Πρέπει να προσδιορίζονται με τεχνική και νομική σαφήνεια οι όροι κάτω από τους οποίους η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα παρέχει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης υπό την εποπτεία της Πολιτείας. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                     Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η  ΓΕΝΙΚΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ                      ΜΑΙΡΗ     ΛΙΑΠΗ

 

Υ.Γ.: Αναμένουμε την ΑΜΕΣΗ υπογραφή της συμπληρωματικής ΣΣΕ για την ενσωμάτωση της ΑΤΑ, που είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των Συλλόγων μέσα στην ΕΥΔΑΠ.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ