του Πέτρου Μπαστέα
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου η εκλογική διαδικασία, που είχε ξκινήσειτην Δευτέρα 19/6) για την ανάδειξη δύο (2) εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ και επτά (7) στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.
Την Παρασκευή, επίσης, πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 19μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, μετά το διήμερο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που έγινε στις 20-21/6.
Αγγελάκης και Αλεξανδράκης στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ
Τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ στο 13μελές Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ θα εκπροσωπήσουν για την επόμενη πενταετία ο Μανώλης Αγγελάκης (ΑΚΕ) που επανεκλέγεται και ο Γιώργος Αλεξανδράκης (Συμμαχία ΑΠΚΕ-ΡΑΚ) που εκλέγεται για πρώτη φορά στη θέση του Βαγγέλη Μουτάφη (ΠΑΣΚΕ), ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα.
Με το ψηφοδέλτιο της ΑΚΕ αναπληρωματικοί εκλέχτηκαν κατά σειρά ο Γιώργος Σινιώρης (190 ψήφοι) και ο Χρήστος Κιόσης (120 ψήφοι), ενώ αναπληρωματικοί του Γ. Αλεξανδράκη από τη “Συμμαχία” είναι οι Άγγελος Αλεξανδρόπουλος της ΑΠΚΕ (76 ψήφοι) και Αλέξης Ράνιος της ΡΑΚ (66 ψήφοι).
Τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα για το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ στον πίνακα που ακολουθεί:
Για το Δ.Σ. της Ε.Υ.Α.Ε. δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί οι σταυροί προτίμησης. Το επταμελές Δ.Σ. θα αποτελείται από 3 εκπροσώπους της ΑΚΕ, 2 της Συμμαχίας και από ένα της ΔΑΚΕ και της ΕΣΚ.
Τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα για την ΕΥΑΕ στον πίνακα που ακολουθεί:
Οι “Ανυπότακτοι” την έκπληξη στις εκλογές της Ομοσπονδίας
Σημαντική επιτυχία για το ψηφοδέλτιο “ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ενωμένοι για το δημόσιο νερό” που στήριξε το ΣΕΚΕΣ. Κατάφερε να τριπλασιάσει τις έδρες του σε σύγκριση με το 2014. Η επιτυχία αυτή έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε όσους και όσες εργάστηκαν επί μια εβδομάδα και μέχρι και την τελευταία στιγμή για να αποφύγουν την αύξηση της εκπροσώπησης των “ενοχλητικών” και ανυπότακτων στο Δ.Σ. της ΟΜΕ. Το μέλλον θα δείξει αν πήραν το μήνυμα όσοι και όσες έριξαν το πολιτικό και υπηρεσιακό τους βάρος, ακόμα και με ιταμά και ανήθικα μέσα, υπέρ αυτών που θεωρούνται “φρόνιμοι” και “βολικοί” για τη διοίκηση και το κυβερνητικό και οικονομικό κατεστημένο.
Τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα για το Δ.Σ. της ΟΜΕ στον πίνακα που ακολουθεί:
Στο νέο Δ.Σ. της ΟΜ εκλέγονται:
- ΑΚΕ: ΣΙΝΙΩΡΗΣ, ΠΑΛΑΤΣΙΟΣ, ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ, ΚΙΟΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, ΡΕΤΟΥΝΙΩΤΗΣ
- ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΑΠΚΕ-ΡΑΚ): ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΡΛΟΣ, ΡΑΝΤΙΤΣΑΣ, ΡΑΝΙΟΣ
- ΔΑΚΕ: ΛΙΑΠΗ, ΚΥΡΙΤΣΗΣ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΤΑΚΙΑΣ
- ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΜΕΡΣΙΝΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
- ΠΑΣΚΕ: ΣΚΟΝΔΡΑΣ
- ΕΣΚ: ΧΑΡΑΤΣΗΣ
Με κλήρωση στη ΓΣΕΕ
Για τους δύο εκπροσώπους της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στη ΓΣΕΕ χρειάστηκε να μιλήσει η… κληρωτίδα. Αλεξανδράκης (Συμμαχία) και Μουτάφης (ΠΑΣΚΕ) ισοψήφισαν στη δεύτερη θέση με 21 ψήφους. Με 25 ψήφους την πρώτη θέση πήρε η ΑΚΕ η οποία εξέλεξε τον Μ. Αγγελάκη. Για να οδηγηθούμε στην ισοπαλία των δύο “ιστορικών” στελεχών της ΠΑΣΚΕ, ο Γ. Αλεξανδράκης χρειάστηκε να πάρει μία ψήφο παραπάνω από τους αντιπροσώπους που είχε η Συμμαχία (εικάζεται ότι η κρίσιμη ψήφος προήλθε από αντιπρόσωπο της ΔΑΚΕ), ενώ ο Β. Μουτάφης όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος εκμεταλλεύτηκε την μη κάθοδο της ΔΑΚΕ για τη ΓΣΕΕ, πιθανές συμπάθειες σε άλλα ψηφοδέλτια και αύξησε την επιρροή του κατά 15 αντιπροσώπους. Να σημειωθεί ότι στην κάλπη βρέθηκε ένα άκυρο και ένα λευκό ψηφοδέλτιο, που απ’ ότι φαίνεται ήταν αυτά που έστειλαν το τελικό αποτέλεσμα στην κλήρωση.
Πρώτες εκτιμήσεις
- Το εκλογικό αποτέλεσμα για Δ.Σ. και ΕΥΑΕ αποτελούν αναμφισβήτητα επιτυχία για την ΑΚΕ και την Συμμαχία και κυρίως για τους επικεφαλής τους Αγγελάκη και Αλεξανδράκη. Κατέβηκαν κόντρα στις παρατάξεις που τους ανέδειξαν και κατάφεραν να αποσπάσουν το μεγαλύτερο ποσοστό από την επιρροή τους.
- Στους μεγάλους χαμένους η ΠΑΣΚΕ, υποχώρησε από το 25% στο 7%. Κακό το αποτέλεσμα και για τη ΔΑΚΕ, που πήρε μόλις το 1/3 των ψήφων της ΑΚΕ.
- Για τον διασπασμένο συνδικαλιστικά χώρο της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΥΔΑΠ, η διάσπαση φαίνεται να λειτουργεί… πολλαπλασιαστικά. Στις εκλογές του 2012 για το Δ.Σ. η ΔΑΚΕ είχε πάρει το 45,7% των ψήφων ενώ το 2017 ΑΚΕ και ΔΑΚΕ αθροιστικά πλησίασαν την απόλυτη πλειοψηφία (48,9%), την οποία κατάφεραν να πετύχουν στις εκλογές για την ΕΥΑΕ που αθροιστικά από το 43,9% εκτοξεύτηκαν στο 50,1%.
- ΕΣΚ και ΣΕΚΕΣ δεν κατάφεραν να διεμβολίσουν τον νέο “δικομματισμό” ΑΚΕ – Συμμαχία, που αντικατέστησε τον παλιό (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ). Έμειναν σε μονοψήφια ποσοστά που σίγουρα είναι αναντίστοιχα της πολιτικής τους επιρροής, κυρίως του ΣΕΚΕΣ. Μας αγαπάνε, αλλά δεν μας παντρεύονται;
- Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για το ΣΕΚΕΣ αφού η σύγκριση με το 2012 το αδικεί. Από τους 17 υποψήφιους του ΣΕΚΕΣ το 2012, υποψήφιοι το 2017 ήταν μόνο 3. Αυτό δείχνει ότι το ΣΕΚΕΣ του 2017 (και κυρίως μετά το 2015) είναι μία νέα ποιοτικά συλλογικότητα, της οποίας η εκλογική απήχησή, σύμφωνα και με τις εκλογές στα σωματεία και την ΟΜΕ, είναι αυξανόμενη.