Η γερμανική οικονομία θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω από 6%. Οι τιμές των τροφίμων και του ρεύματος είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι προνοιακές δομές είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Υπάρχει, όμως, και ένα αλλά. Και αυτό, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Deutsche Welle, έχει να κάνει με τους αστέγους. Μπορεί να μην υπάρχουν φαβέλες για τους μη έχοντες, όπως στη Βραζιλία, αλλά περίπου 860.000 άνθρωποι στη Γερμανία δεν έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και κοιμούνται σε σπίτια φίλων, σε ξενώνες αστέγων ή στον δρόμο. Οι μισοί είναι πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν 440.000 δηλαδή, ενώ 52.000 από τους αστέγους κοιμούνται στον δρόμο, με το 8% τους να είναι ανήλικα παιδιά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2014 έως το 2016 το ποσοστό των αστέγων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 150%. Εν τω μεταξύ, χθες οι δημοτικές αρχές της Φρανκφούρτης ανακοίνωσαν πως όσοι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο ή στα παγκάκια πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο. Αν δεν καταβληθεί εγκαίρως, το ποσόν θα αυξάνεται. Οι δημοτικές αρχές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν δομές φιλοξενίας για τους αστέγους, αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς και σωστά. Πάντως, για την απόφαση περί προστίμου δέχθηκαν δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση στον δήμο πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες της Γερμανίας και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Περίπου αόρατοι
Οι άστεγοι στη Γερμανία δεν είναι άμεσα ορατοί. Χρειάζεται μια δεύτερη ματιά για να τους εντοπίσει κανείς. Κι αυτό γιατί ακόμα και το πιο φτωχό σπίτι έχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση και εντάσσεται σε ένα σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια οι συνθήκες επιδεινώνονται, η επιδότηση ενοικίου από τις Αρχές μειώνεται, τα ενοίκια αυξάνονται, ενώ τα διαθέσιμα διαμερίσματα μειώνονται. Συνήθως πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες, οι οικογένειες και οι μετανάστες. Ολοι οι παραπάνω κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, ακόμα κι αν νοικιάζουν ένα διαμέρισμα. Ειδικά τα μικρά διαμερίσματα είναι δυσεύρετα και γι’ αυτό πανάκριβα. Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 17 εκατ. ατομικά νοικοκυριά και οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια είναι μόνον τα 5,2 εκατομμύρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι άνθρωποι λαμβάνουν κάποιο επίδομα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν χωρίς στέγη.
Επιπλέον, πριν από τριάντα χρόνια υπήρχαν διαθέσιμες στη Γερμανία περίπου 4 εκατ. εργατικές κατοικίες, ενώ σήμερα μόλις φθάνουν το 1,3 εκατ. Συχνά οι άστεγοι μετακινούνται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Βερολίνο: εκεί πριν από 17 χρόνια ζούσαν σχεδόν 2.000 άστεγοι και σήμερα είναι περίπου 10.000.