Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

“Πανελλαδική Συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων για το νερό”. Γιατί ;

petros_fb_06062016

του Πέτρου Μπαστέα
μέλους γραμματείας ΣΕΚΕΣ και Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

Το Σάββατο 26/11 (10πμ – 7μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24) θα πραγματοποιηθεί η 3η Πανελλαδική Συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων για το νερό. Η 1η Πανελλαδική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2014 και 2η στο Βόλο το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στη συνάντηση του Βόλου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δικτύου κινημάτων και συλλογικοτήτων με τον τίτλο “Πανελλαδική Συμμαχία για το νερό”. Στην Συμμαχία συμμετέχουν σήμερα περίπου 30 συλλογικότητες και αρκετές προσωπικότητες, με βασική καταστατική αρχή ότι «το νερό είναι κοινό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπίας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα. Δεν είναι αποθήκη ενέργειας για «πράσινη» και ιδίως χρηματιστηριακή εκμετάλλευση»

Στα δύο χρόνια από τη συνάντηση του Βόλου οι έντονες κοινωνικές διεργασίες και οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις, δεν έφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο “δημόσιο/ιδιωτικό” νερό. Αντίθετα, η “θεσμική” πλάστιγγα έγειρε προς την παράδοση της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η μεταφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση του νερού, δεν άνοιξε απλά ένα παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση, αλλά διάπλατα την πόρτα για την επέλαση όσων βλέπουν σε αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες ένα Ελ Ντοράντο “ανάπτυξης” και κερδοφορίας.

Παρά την “θεσμική” ήττα που δέχτηκε το κίνημα για το νερό, στην κοινωνία αναπτύσσεται ένα μεγαλύτερο από χθες ρεύμα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η απειλή για την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, δεν είναι πλέον ένα ενδεχόμενο του απώτερου μέλλοντος, αλλά είναι εδώ και μας χτυπάει την πόρτα.

Η μεγάλη απήχηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, οι δεκάδες στην Αττική και όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις που διοργανώνονται για το νερό, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχει καταλάβει ότι: “ναι, ακόμα και το νερό” έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των προς εκποίηση κοινών αγαθών.  Ποιος θα πίστευε, πριν από μερικά χρόνια, ότι το πανίσχυρο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, θα ήταν από απόν έως κομπάρσος στις κινητοποιήσεις κατά του Υπερταμείου και όλο το βάρος των κινητοποιήσεων θα το σήκωναν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ; Αυτό δεν προέκυψε τυχαία. Δείχνει την ευρύτερη απήχηση του κινήματος για την υπεράσπιση του δημόσιου νερού και, κυρίως, το μαχητικό και ενωτικό πνεύμα που έδειξαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και το συνδικάτο τους.

Το ΣΕΚΕΣ, είναι ένα μικρό κύτταρο του κινήματος για τον νερό, αλλά, επιτρέψτε μου, με μεγάλη επιρροή και ακτινοβολία λόγω της συνέπειάς του σε αρχές και αξίες, ανυποχώρητα αγωνιστικό και ενωτικό. Ανέλαβε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να διοργανώσει την 3η Πανελλαδική Συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων, με βασικό σκοπό να ενισχυθεί το μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης με το συντονισμό της δράσης όλων τόσο σε τοπικό αλλά και πανελλαδικά επίπεδο. Στην Πανελλαδική Συμμαχία πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι αγωνίζονται για το δημόσιο νερό. Να συζητηθούν δημόσια όλα όσα μας απασχολούν. Να βοηθηθούν όσοι κυρίως στην περιφέρεια δίνουν μεγάλες μάχες μόνοι (Κάτω Παναγία στη Χαλκιδική, Βόλος, Ήπειρος με Αώο και Άραχθο, Κυκλάδες, Κρήτη κ.α.). Και κυρίως να συμφωνήσουμε για το πως θα ενωθούμε όλοι για να δημιουργήσουμε μια αδιαπέραστη Ανθρώπινη Ασπίδα για την προστασία του δημόσιου νερού, ως κοινού αγαθού, σε όλη την Ελλάδα. 

Είμαστε αισιόδοξοι, ότι όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε. Το Σάββατο σας περιμένουμε.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ