Γράφει ο Μανώλης Μαστοράκης
Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συνάδελφοι, του δικτύου κυρίως, ο Υποτομέας Ασπροπύργου είναι το έσχατο όριο της ΕΥΔΑΠ στα δυτικά.
Είναι το πείραμα πρότυπο έχουν γράψει κάποιοι, αλλά που κατά γενική ομολογία με βάση την αποδοτικότητα (αποτυπώνεται στατιστικά) με βάση το κόστος όχι συγκρίνοντας πορτοκάλια με μήλα, άλλα με την πρότερη κατάσταση, εργολάβος στο υδρονομείο, εργολάβος στο τεχνικό, εργολάβος στο ΚΕΛ είναι σαφώς φθηνότερος χωρίς αυτό να αποτελεί το μέτρο, αλλά προφανώς ποιοτικότερος ως προς την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Και αναγκάζομαι να αναφερθώ στον συγκεκριμένο υποτομέα κυρίως επειδή ή κάποιοι δεν γνωρίζουν ή εσκεμμένα κάνουν ότι δεν γνωρίζουν, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές φορές τον υποτομέα πυροβολώντας στην ουσία τα πόδια της Δημόσιας ΕΥΔΑΠ ή ότι έχει απομείνει από αυτήν, λόγω της συστηματικής εργολαβοποίησης και της εσκεμμένης μη μόνιμης πρόσληψης τακτικού προσωπικού.
Χρησιμοποιώ τον όρο “δημόσια ΕΥΔΑΠ” και “δημόσιο προσωπικό” καθότι είναι από τα ελάχιστα κομμάτια που όλη η λειτουργία του δικτύου γίνεται από αποκλειστικά δημόσιο προσωπικό και είναι ίσως από τα λίγα παραδείγματα πανευρωπαϊκός που έχει γίνει ανάκτηση αντικειμένου από τον ιδιωτικό τομέα με απόλυτη επιτυχία και καλύτερα αποτελέσματα.
Μήπως αυτοί οι κύριοι που κατά καιρούς αναφέρονται είτε υποτιμητικά είτε με όρους τάχα μου δήθεν κόστους είναι υπέρμαχοι των εργολαβιών; Ας το πουν ξεκάθαρα άλλα να πουν και το κόστος της δημόσιας λειτουργίας αλλά και της ιδιωτικής για να μιλήσω με τους όρους τους.
Πέρα όμως από τους οικονομοτεχνικούς όρους θα πρέπει να μιλήσουν και για το κόστος της ποιοτικής εργασίας. Πρόσφατη είναι η αναφορά εργαζόμενου σε τομέα για εργασίες εργολαβιών που έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα καταλήξει, αλλά εν πάσει περίπτωσή να δούμε τι στοιχίζει τελικά περισσότερο στον πολίτη και οικονομικά αλλά ποιοτικά κυρίως.
Το καλύτερο λοιπόν που έχουν να κάνουν αυτοί οι Κύριοι και είμαι όσο πιο ευγενικός γίνεται προσπαθώντας να εκφράσω την οργή του προσωπικού του υποτομέα, που δεν είναι κομματικά αθροίσματα άλλο αν κάποιοι τον χρησιμοποιούν για κομματική εκμετάλλευση με διάφορες αερολογίες που γράφονται επίσης κατά καιρούς, κάνοντας έξαλλους ακόμα και τους δικούς τους κομματικούς φίλους, το καλύτερο λοιπόν που θα έχουν να κάνουν είναι να έρθουν όχι για πολύ για ένα μήνα μόνο να δουλέψουν μαζί μας. Τότε πιθανόν κρατώ κάποιες επιφυλάξεις να αντιληφθούν και την σημασία του εγχειρήματος αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό του υποτομέα αγόγγυστα .
Εφόσον κάποιοι ίσως θεωρούν ότι αδικούνται η έτσι τους παραμυθιάζουν τους καλούμε να έρθουν να δουλέψουν, άλλωστε έχουμε τεράστια ανάγκη και από υδρονομείς που εν μέρη καλύφθηκε με τους 2 νέους συναδέλφους στον υποτομέα που περιμένουμε και απαιτούμε να μονιμοποιηθούν και θα παλέψουμε για αυτό, άλλα ακόμα υπάρχουν ανάγκες στα υδρονομεία υπάρχει και ανοιχτή δημόσια πρόσκληση από την διοίκηση.
Κυρίως όμως έχουμε ανάγκη από εργατικό προσωπικό. Οι θύρες λοιπόν είναι ανοιχτές στον κόσμο που θέλει να έρθει να δουλέψει, είναι ευπρόσδεκτος άλλωστε ποτέ δεν ήταν κλειστές, αλλά κόσμο ακούμε και κόσμο δεν βλέπουμε.
Ο Τομέας ευθύνης μας λοιπόν εκτείνεται από την λίμνη Κουμουνδούρου έως τα Μέγαρα ένας τεράστιος γεωγραφικός χώρος με αποστάσεις τεράστιες χωρίς διευθύνσεις με χωματόδρομους σε πολλά σημεία και ένα δημοτικό κυρίως δίκτυο που έχει παραληφθεί από την ΕΥΔΑΠ στην όχι καλύτερη κατάσταση. Παρόλα αυτά ο τομέας ευθύνης μας έχει ένα από τα χαμηλότερα στοκ Διαρροών στην εταιρεία και η εξυπηρέτηση προς του πολίτες είναι όσο ποιο άμεση γίνεται.
Στον τομέα ευθύνης μας όμως περιλαμβάνονται και κάποιες περιοχές υψηλού κίνδυνου ακόμα και για την σωματική ακεραιότητα του προσωπικού με ουκ ολίγα περιστατικά να συμβαίνουν στα χρόνια που δουλεύουμε εκεί.
Επιθέσεις στο προσωπικό , κλοπή μισθωμένων , συνεχείς έλεγχοι από την αστυνομία ακόμα και στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ με τα όπλα προτεταμένα είναι μερικές από τις καταστάσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει το προσωπικό. Δεν έχει περάσει ούτε καν χρόνος που απέναντι από το υδρονομείο γαζώθηκε περίπτερο από ένοπλους ληστές προκειμένου να το ληστέψουν και τόσα άλλα που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση που σε ένα άρθρο δεν είναι δυνατόν ούτε να περιγραφούν ούτε να αποτυπωθούν.
Στην Νέα Ζωή ποια, δεν έχουμε ζωή;
Νέα Ζωή, Νεόκτιστα Ασπροπύργου, Σοφό είναι τρεις από τις περιοχές που κάθε μέρα δουλεύουμε χωρίς ποτέ να ξέρουμε τι θα συμβεί, και χωρίς καμιά προστασία πέρα από την διαπραγματευτική η φιλική προσέγγιση που προσπαθούμε να έχουμε με τις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν οι εκεί κοινωνίες, ώστε και τον πολίτη να εξυπηρετήσουμε άλλα και την κοινωνική ειρήνη να μην διαταράξουμε.
Οι τρεις αυτές περιοχές έχουν χρόνιες παθογένειες καταυλισμούς διάφορα φύλλα και εθνικότητες που η μια ανταγωνίζεται την άλλη με παντελή απουσία της επίσημης πολιτείας, παντελή απουσία αστυνόμευσης και ίσως ένα από τα ποιο χαμηλά βιοτικά επίπεδα στην χώρα.
Για κρατικές υποδομές δεν το συζητάμε ανύπαρκτες. Για την ύδρευση εν πολλής ισχύει “ο κλέψας του κλέψαντος” με την λαθραία υδροληψία στην ημερήσια διάταξη και το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ στην μέση να προσπαθεί να λύσει τα άλυτα. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που κατά καιρούς εκρήγνυται με τον μοναδικό φορέα που καλείτε να την διαχειριστεί να είναι το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα καλείτε να την αντιμετωπίσει το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ που είναι στο δρόμο στο χαντάκι στο περιφερειακό και δεν κρύβεται πίσω από γραφεία δίνοντας εντολές και γράφοντας κατευθυνόμενες; ανακρίβειες.
Χαρακτηριστική είναι βέβαια και η στάση άλλων ΔΕΚΟ οι συγκοινωνίες από τις επιθέσεις που δέχονται αναγκάστηκαν να κόψουν τα δρομολόγια στις συγκεκριμένες περιοχές, οι θεσμοί της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια του πολίτη μόλις πέσει το σκότος όχι ότι την ημέρα κάνει κάτι εξαφανίζεται με την εγκληματικότητα να χτυπάει ρεκόρ. Το trafficking, τα λαθραία τσιγάρα , τα ναρκωτικά , οι ένοπλες ληστείες , οι δολοφονίες , το ξεκαθάρισμα λογαριασμών είναι στο καθημερινό μενού των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων που βιοπορίζονται εκεί.
Οι περιβαντολογικές και οι συνθήκες μόλυνσης και επιβάρυνσης της υγείας κατοίκων και εργαζομένων λόγω της βιομηχανικής ζώνης της χωματερής και λόγω της καύσης καλωδίων και πάσης φύσεως μετάλλων θα μας βγει στο μέλλον αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Χαρακτηριστικά μετά την μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης η “Καθημερινή” έγραφε:
Η ρύπανση του περιβάλλοντος και ειδικά τα μεγάλα ρυπογόνα επεισόδια έχουν σοβαρότατες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, συχνά πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζουμε. «Μέχρι και 13% αυξήθηκε η συνολική πιθανότητα καρκινογένεσης στους ανθρώπους που ζουν σε μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που τυλίχτηκε στις φλόγες στον Ασπρόπυργο το 2015», είπε στην «Κ» ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος CROME – LIFE
Έχουμε πολλάκις προτείνει λύσεις τουλάχιστον για να μην κινδυνεύει και το προσωπικό αλλά και ο κοινωνικός ιστός που για να μην μακρηγορώ είναι η εξής μία:
Δημόσιοι κρουνοί στις συγκεκριμένες περιοχές και ενημέρωση των πολιτών αλλά και των κοινωνικών ομάδων που είναι εκτός κοινωνικού ιστού με την αστική ορολογία για την χρήση τους. Δεν υπάρχει άλλη λύση καθώς και ο δήμος αδιαφορεί και οι άνθρωποι προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον πόρο θα κάνουν τα πάντα και θα επιτεθούν σε οποιονδήποτε αμφισβητήσει την πρόσβαση τους στο νερό.
Εκεί θα είχε και αποτέλεσμα και πρακτική χρήση μια καμπάνια ενημέρωσης με μια πραγματική ομπρέλα προστασίας για το χειμαζόμενο κοινωνικό σύνολο σε αντίθεση με τις ομπρέλες που εντέλει βοήθησαν τους μετόχους να αρπάξουν υπερκέρδη που μέρος τους θα μπορούσε να διατεθεί για αυτά τα κοινωνικά σύνολα εκεί ΝΑΙ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΡΥΣΕΣ λοιπόν είναι μονόδρομος αλλιώς λίαν σύντομος θα θρηνήσουμε θύματα, και δεν είναι σχήμα λόγου αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο τεχνίτης μας Ν.Μ πήγε να εξετάσει παράπονο για στέρηση στα νεόκτιστα και αφού διαπίστωσε ότι παρακείμενο οίκημα έπαιρνε νερό από την παροχή του καταγγέλλοντος ξαφνικά βρέθηκε να απειλείτε από τον πολίτη που είχε προβεί στην ενέργεια με προτεταμένη την καραμπίνα .
Οι υδρονομείς μας επίσης έχουν τεράστιο πρόβλημα να κάνουν απομονώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές για να γίνουν επισκευές σε αγωγούς αντιμετωπίζοντας την καχυποψία των πολιτών ότι πάμε να τους κόψουμε το νερό.
Επειδή λοιπόν αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση αλλά δεν θα είναι και η τελευταία, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην διοίκηση που θα πρέπει να προβεί άμεσα σε μελέτη δημόσιων κρουνών η άλλων λύσεων με το δήμο Ασπροπύργου πριν θρηνήσουμε θύματα.
Όταν επιμένουμε για την προσβασιμότητα στον πόρο αποδεικνύετε καθημερινά το δίκαιων του αιτήματος, ας μην χρειαστεί λοιπόν να θρηνήσουμε θύματα και να κληθούμε κατόπιν εορτής να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα
Για το προσωπικό του Υποτομέα Ασπροπύργου
Μαστοράκης Μανώλης