Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

“Μετά τα Μερίσματα για τους Μετόχους, ας εκπληρωθούν και οι «Αναλογιστικές μελέτες» για τους Εργαζόμενους” του Δημήτρη Μπριλάκη

Κείμενο Εισήγησης στην ετήσια ΓΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. εκλεγμένου Μπριλάκη Δημήτριου στο ΔΣ με την ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ .

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Εισηγμένης ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όπου ενώ όλες μα όλες οι παρατάξεις, οι Συλλογικότητες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ καταγγέλλουν την Διοίκηση για λάθος αποφάσεις ενώ εκείνη έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων γεμάτες «οράματα» και «επιτεύγματα».

Όταν τα 100δες εκατομμύρια ευρώ γίναν πετσετάκια

Είναι αλήθεια ότι σ΄ αυτή την τελευταία Διοίκηση του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ κατέληξαν όλες οι «καυτές πατάτες» των μαύρων χρόνων των μνημονίων: οι περικοπές 100 εκατομμυρίων ανά έτος για μισθούς-συντάξεις, που αυτές και μόνο αυτές έφεραν τα ιλιγγιώδη κέρδη και τα 90 εκατομμύρια που μοιράστηκαν απλόχερα ως μερίσματα προηγουμένων ετών το 2020 -21,  η αποπληρωμή οφειλών για το Αδιύλιστο από το 2013 μέχρι σήμερα που αφαίρεσε 157 εκατομμύρια από τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, το ΕΥΣ που δίνεται σε τρίτους ενώ τα 87 εκατομμύρια δεδουλευμένα της ΕΥΔΑΠ για την πρώτη 3,5ετία δεν θα πληρωθούν ποτέ, η αποκλειστική υποχρέωση καταβολής εφάπαξ από τον Εργοδότη μετά το 2013 και τόσα άλλα που κάνουν τα 100δες εκατομμύρια να φαντάζουν «πετσετάκια».

Ουδέν κακόν Αμιγές καλού: τουλάχιστον για μια φορά οι εργαζόμενοι συμφωνούν

Το πώς κατάφερε η Διοίκηση όλα τα «επιτεύγματα», που με τόσο ζήλο προβάλει σε όλες τις οικονομικές εφημερίδες, είναι γνωστό σε όλους μας. Μας τα εξήγησαν πολύ ωραία και μάλιστα όλοι: Πρώτοι από όλους οι Εκπρόσωποι των Εργαζομένων που τα είδαν στο ΔΣ. Καλά τα είπαμε όλες οι παρατάξεις, έστω και με τις γνωστές ιδεοληπτικές κορώνες μας. Σύσσωμα αντέδρασαν τα ΔΣ των σωματίων, έστω και βαθιά διχασμένα από το γνωστό ελληνικό σύνδρομο της «προεδρο-λαγνείας». Τα συζητάνε οι εργαζόμενοι, που  μετακινούνται από κουτάκι σε κουτάκι άλλοτε στο λαβύρινθο του οργανογράμματος και άλλοτε από κτήριο σε κτήριο, διαβάζοντας καθημερινά ανακοινώσεις για «Μετασχηματισμούς», «Δείκτες Απόδοσης», «Προκηρύξεις Θέσεων» και «Μειώσεις κόστους» που κυκλοφορούν πλέον ως τα «νέα της ημέρας» άλλοτε με την σφραγίδα «συμβουλάτορων» και άλλοτε με την «εγγύηση» έμπειρων υψηλόβαθμων στελεχών.

Οι Υποχρεώσεις για Παροχές στο Προσωπικό δεν μπορούν να περιμένουν αναλογιζόμενες

Δεν θα σταθούμε σ΄αυτά που σχολιάστηκαν, αλλά κυρίως σε ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει σχολαστικά τους εργαζόμενους στην 5ετία που έρχεται και δεν είναι άλλο από το κονδύλι  Υποχρεώσεις για Παροχές στο Προσωπικό. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όπως ή ίδια αναγνωρίζει στις αναλογιστικές μελέτες της, ενέχει τη μακροχρόνια απαίτηση 345 εκατομμυρίων περίπου προς το προσωπικό κυρίως για Εφάπαξ (123 εκ) και Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη (182 εκ).  Και επειδή στις Αναλογιστικές μελέτες «Λεφτά υπάρχουν» αλλά ως Λογιστικές Εγγραφές και μιας και οι «αριθμοδείκτες» έχουν πλέον την τιμητική τους, συνεχίζουμε:

Αριθμοδείκτης 1: Το Εφάπαξ των προσληφθέντων μέχρι 26/10/1999

Ο Ειδικός Λογαριασμός για το εφάπαξ προσληφθέντων μέχρι και την 26/10/1999, που έχει και τις μεγάλες υποχρεώσεις για την Επιχείρηση προς τους δικαιούχους (108 εκ το 2021), αφορά προφανώς εργαζόμενους ηλικίας άνω των 46 ετών και αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της ρευστότητας της επιχείρησης από τα 299 εκ ευρώ ταμειακά ισοδύναμα το 2021, καλύπτεται μόνο κατά 9.8 % από δικά του περιουσιακά στοιχεία. Να θυμίσουμε ότι από το 2013 η ευθύνη του εφάπαξ βαρύνει ολοκληρωτικά τον εργοδότη και ο «σωτήρας» κράτος δεν προβλέπεται να συμβάλλει ούτε με ένα ευρώ!

Ευτυχώς, ο Ειδικός λογαριασμός εφάπαξ προσληφθέντων μετά την 26.10.1999 δεν παρουσιάζει ανησυχητικές ιδιαιτερότητες για τους δικαιούχους, καθότι τα Περιουσιακά του στοιχεία καλύπτουν το 62% των Υποχρεώσεων, που ούτως ή άλλως είναι χαμηλές (15.5 εκ), αλλά και το πρόγραμμα έχει ακόμη άλλα 11 έτη χρονικής πρόβλεψης.

Το Πρόγραμμα Εφάπαξ των προσληφθέντων προ της 25/10/1999 πρέπει να εξασφαλιστεί με περιουσιακά αποθέματα τουλάχιστον στο 65-75% των Υποχρεώσεων, ήτοι καταβολές τουλάχιστον 13-15 εκ ανά έτος και όχι με λογιστικές υποσχέσεις.

Αριθμοδείκτης 2:  Ιατροφαρμακευτικές Δαπάνες ασφαλισμένων ΕΥΔΑΠ

Οι Ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των 1600 ευρώ ανά κάτοικο στην Ελλάδα, μέχρι τουλάχιστον στην προ COVID εποχή, ήταν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ κατατάσσοντας την χώρα τελευταία, δίπλα στις πρώην Σοβιετίες της Εσθονίας και Πολωνίας (State of Health in the EU, Ευρωπαϊκή Επιτροπή)!  Εν τω μέσω πανδημίας το 2021, η ΕΥΔΑΠ με 2300 περίπου υπαλλήλους και άλλους τόσους συνταξιούχους και προστατευόμενα μέλη, είχε ιατροφαρμακευτικά έξοδα  4.35 εκ περίπου, κοντολογίς λιγότερο ίσως από 1000 ευρώ ανά ασφαλισμένο (εργαζόμενοι, τεκνά και συνταξιούχοι)!  Συγχαρητήρια στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, ξοδέψαμε περισσότερο για την περίθαλψή μας λιγότερο και από τις Ρουμανία και Βουλγαρία!  Και όμως η Διοίκηση ανησυχεί για το Ιατροφαρμακευτικό κόστος. Η εικόνα θα γίνει τελικά ανησυχητική όσο η ΕΥΔΑΠ ΑΕ καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες της με «εργολαβικούς» που δεν ενισχύουν τον λογαριασμό αντί μόνιμου προσωπικού, και σίγουρα μετά από μια μαζική συνταξιοδότηση.

Σε ένα πρόγραμμα και με συνταξιούχους και χωρίς περιουσιακά στοιχεία, τα συμβόλαια περίθαλψης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο με πρωταρχικό στόχο την επιπλέον βελτίωση παροχών του κλάδου υγείας και όχι την μείωση του ήδη λογικού κόστους!

Αν επίσης προβλέπεται «εθελουσία», πριν τελειώσουν τα «ταμειακά ισοδύναμα», ας δημιουργηθεί σοβαρό Αποθεματικό για αποχώρηση προσωπικού με «κριτήρια ελεύθερης Αγοράς» και να μην αναμένονται κρατικές χορηγίες, καθότι το πρόγραμμα αφορά Εισφορές Εργοδότη!

Αυτά σας τα λέει το μέλος μιας παράταξης με τα περισσότερα ίσως στελέχη που έχουν λοιδορηθεί, παραγκωνιστεί, διαγράφει, πεταχτούν έξω από το κομματικό μαντρί, μέχρι και απολυθεί (93αρηδες) γιατί διαχρονικά προσπάθησαν, όσο το κατάφεραν, να απέχουν από λαϊκισμούς, επιβιβάσεις σε νέα «τραίνα αλλαγής» και κυρίως για να στηρίξουν σταθερά το όραμα μιας αξιοπρεπούς Αστικής Οικονομίας.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι πλέον ειδικοί.

Όμως η ενίσχυση των περιουσιακών στοιχείων ενός προγράμματος ΔΕΝ αποτελεί νέο έξοδο αλλά υλοποίηση υπάρχουσας λογιστικής υποχρέωσης.

Αν λοιπόν η σημερινή Διοίκηση δεν εξασφαλίσει τουλάχιστον το Εφάπαξ και το Υγειονομικό της ΕΥΔΑΠ μια και για πάντα όσο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, τότε το μόνο που μας μένει να της πούμε, παραφράζοντας τον Bon Jovi«Δίνεται στην Αστική Οικονομία κακό όνομα».  Και αυτό το κακό όνομα κάποια στιγμή θα το βρούμε μπροστά σας. Και εμείς και εσείς…

Τα στοιχεία λήφθηκαν από Οικονομικές Καταστάσεις και Ανακοινώσεις της ΕΥΔΑΠ, οπότε διορθώσεις και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες στο akeengineerseydap@gmail.com.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ