Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών: Ο «Καλύτερος Manager της ΕΥΔΑΠ» στα χρόνια των Μνημονίων: Μια ιστορία αποδόμησης εταιρικών αφηγημάτων 

Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών ΕΥΔΑΠ

Ο «Καλύτερος Manager της ΕΥΔΑΠ» στα χρόνια των Μνημονίων:
Μια ιστορία αποδόμησης εταιρικών αφηγημάτων 

Οι Μνημονιακές Διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ από το 2009 έως το 2019 ήρθαν για να δώσουν στην ΕΥΔΑΠ μια «ορθολογική» και πιο κερδοφόρα πορεία.  Ήρθαν άλλοτε ως Σύμβουλοι με διεθνή εμπειρία στην βιομηχανία νερού, άλλοτε ως Έμπειροι Παίκτες με γνώσεις των κανόνων της Αγοράς, άλλοτε επανήλθαν ως Τραπεζικά Στελέχη προγραμμάτων Εξυγίανσης Εταιρειών και τέλος ως καθημερινοί πραγματιστές αφού και «οι άλλοι δεν ήταν καλύτεροι» ή επιλογές του Υπερταμείου.

Δεν αμφισβητούμε την πορεία τους αλλά και την προσπάθειά τους, ώστε να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ μακριά από την απαξίωση που ταλαιπώρησε την Ελληνική Οικονομία τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό δεν αναιρεί όμως το ένα και μοναδικό οικονομικό ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ από το 2010 έως και το 2019 δεν αποτελεί επίτευγμα των Διοικήσεων που διαχρονικά τοποθετήθηκαν στην ΕΥΔΑΠ, αλλά προέκυψε αποκλειστικά και μόνο από τις μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων.

Αντίθετα με την πορεία πολλών άλλων «ΔΕΚΟ», η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να δείξει ιλιγγιώδη Κέρδη προ Φόρων υπερ-τριπλασιάζοντας τελικώς την κερδοφορία της στην 10ετία 2009-2019. Και αυτό, ενώ οι λογιστικές Εισπράξεις του Κύκλου Εργασιών μειώθηκαν κατά 15% με 17% το ίδιο διάστημα.

Την εικόνα των εισπρακτικών επιδόσεων των Διοικήσεων συμπληρώνει μια συσσωρευτική επισφάλεια 278 εκ €, ανείσπρακτων μέχρι και το 2020, για να θυμηθούμε τους «δεν πληρώνω» του τότε  και τις «εισπρακτικές εταιρείες» του σήμερα.

Η αποκλειστική αιτία της πρωτοφανούς αυτής εταιρικής «εποποιίας» που γύρισε την καταστροφή σε νίκη δεν βρίσκεται στην τεχνογνωσία των Διοικήσεων που κάθισαν στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, αλλά στην επιβολή των Μνημονιακών Περικοπών, που στωικά όπως το σύνολο του Ελληνικού Λαού, δέχτηκε το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ χωρίς να κάνει έκπτωση στην «Ποιότητα και Ποσότητα της Εργασίας» του για να θυμηθούμε και την πρόσφατη «Αξιολόγηση Προσωπικού» και τους «Δείκτες Απόδοσης». Αυτό το επίτευγμα ήταν μια «ματωμένη» εποποιία καθότι την ίδια περίοδο το προσωπικό της ΕΥΔΑΠμειώθηκε κατά 33% από 3.320 το 2009 σε 2.217 άτομα το 2019!

Μάλιστα, η μείωση του μισθολογικού κόστους για την εταιρεία ήταν σχεδόν διπλάσια από την μείωση προσωπικού της οφειλόμενη βασικά στην μείωση του μέσου μισθού των εργαζομένων.

Αυτή η πρωτοφανής μείωση των Μισθών των εργαζομένων ήταν διπλάσια και από την μείωση του ΑΕΠ της χώρας, καταδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι κατέβαλλαν από το υστέρημά τους όσα οι μέτοχοι καρπώθηκαν διαχρονικά ως μέρισμα. Ακόμα και όταν το 2020 για πρώτη φορά η χρήση έκλεισε με ζημιά 82,8 εκ, καθώς η πρόβλεψη για το παρελθόν τίμημα αδιύλιστου εγγράφηκε ως εκροή 157,5 εκ., οι μέτοχοι έλαβαν το ιστορικά δεύτερο μεγαλύτερο μέρισμα εικοσαετίας από παρελθούσες χρήσεις (μνημονιακές) που ενισχύθηκε και με επιστροφή κεφαλαίου (https://www.eydap.gr/Investors/Share/ ). Αντίθετα, αντί επιβράβευσης των προσπαθειών του προσωπικού, το ΕΥΣ παραχωρήθηκε σε τρίτους και αγνοήθηκε η συσσωρευμένη εμπειρία των συνάδελφων που εργάζονται δεκαετίες σ΄ αυτό.

Και για αυτούς που θα αναζητήσουν την επιτυχία της τεχνογνωσίας των Διοικήσεων επί του «εξορθολογισμού» Δαπανών, δηλαδή στις  Αμοιβές/Έξοδα και Παροχές Τρίτων, παραθέτουμε το παρακάτω συγκριτικό διάγραμμα, όπου περίτρανα αποδεικνύει ότι:

«Τις μόνες δαπάνες που κατάφεραν να περικόψουν οι Διοικήσεις ήταν και πάλι αυτές που αφορούσαν  Έξοδα Προσωπικού εκτελώντας απλά το Μνημόνιο και εξοικονομώντας 110 εκ ανά έτος !».

Οι περικοπές Εξόδων Προσωπικού θα ήταν μάλιστα μεγαλύτερες αν δεν προέκυπτε η μνημονιακή υποχρέωση κάλυψης ελλειμμάτων αποθεματικού συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων από την ΕΥΔΑΠ αντί του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι Μηχανικοί της ΑΚΕ επιλέξαμε συνειδητά όλο αυτό το διάστημα να απέχουμε από πομπώδεις ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, ερειστικό λόγο, φανατισμένη κριτική κατά της Διοίκησης και των Υπηρεσιακών Παραγόντων (που σχεδιάζουν και υλοποιούν την «μελλοντική ΕΥΔΑΠ»), αλλά και σχολιασμό αρκετών εκ των συναδέλφων συνδικαλιστών που ερίζουν, κατά την ταπεινή μας γνώμη μάλλον ανέξοδα καθώς δεν δένουν την κριτική τους με ΔΕΔΟΜΕΝΑ, οδηγώντας τον συνδικαλισμό από το πεζοδρόμιο στις δικαστικές αίθουσες και το ανάποδο.

Επιλέξαμε όμως να μιλήσουμε τώρα που η ΕΥΔΑΠ επιστρέφει και πάλι στην κανονικότητα του Κρατικού Ελέγχου, ευελπιστώντας ότι θα ξεκινήσει ένας συντεταγμένος, τεκμηριωμένος διάλογος, καταρχήν των Συλλογικοτήτων της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της εκάστοτε Διοίκησης στην συνέχεια, τουλάχιστον για όλα εκείνα τα θέματα του Προσωπικού, δηλαδή του «Καλύτερου Manager της ΕΥΔΑΠ», που μείναν πίσω στα χρόνια των Μνημονίων.

Κλείνοντας αυτή την κριτική ανασκόπηση της δεκαετίας που πέρασε, δεν θα μπούμε στον πειρασμό να αυτοπαρουσιαστούμε ως άλλοι «φωτεινοί παντογνώστες», (όταν χρειάστηκε, καταθέσαμε τις τεκμηριωμένες απόψεις μας ενυπόγραφα για το τίμημα του αδιύλιστου χωρίς να ακούσουμε έστω έναν σχολιασμό), ούτε να μετατραπούμε σε «αστυνόμους Σαΐνη» για να ανακαλύψουμε τι σχεδιάζεται για την αναδιοργάνωση της ΕΥΔΑΠ. Για αυτό και επιλέξαμε να σχολιάσουμε την περίοδο της «μη κανονικότητας», καθότι ανεξάρτητα των μεγαλόσχημων δηλώσεων Διοικήσεων και Κυβερνήσεων περί της Ανάπτυξης που έρχονταν και των Μνημονίων που σκιζόντουσαν, η πικρή αλήθεια είναι ότι τότε οι αποφάσεις παίρνονταν «αλλού».

Όμως, ως ελάχιστη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, περιμένουμε έστω «ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ» να εγκαινιάσει η σημερινή Διοίκηση μια περίοδο ειλικρινούς ενημέρωσης για όλα αυτά που σχεδιάζει για μας πίσω από κλειστές πόρτες με Συμβούλους και Υπηρεσιακούς Παράγοντες, αλλά χωρίς Εμάς!

Για την ΑΚΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ​

Μπριλάκης Δημήτριος, ​​Χριστοθανόπουλος Δημήτριος 

Τα στοιχεία λήφθηκαν από τις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της ΕΥΔΑΠ (https://www.eydap.gr/Investors/EconomicResults/), οπότε διορθώσεις και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες στο akeengineerseydap@gmail.com.

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ