Επιστημονική εταιρεία WATERMICRO – «ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ»
Αγαπητοί συνάδελφοι,
η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται σήμερα 22 Μαρτίου, είναι η αφορμή για την ευαισθητοποίηση όλων μας στην υιοθέτηση απλών καθημερινών πρακτικών, με τις οποίες και η κατασπατάληση του νερού αποφεύγεται και η εξοικονόμηση πόρων, υδάτινων και οικονομικών, επιτυγχάνεται.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν σημαντικές καθώς και ανησυχητικές καταστάσεις, που σχετίζονται με το νερό, όπως οι υπερβολικές απολήψεις υδάτων, η οικολογική υποβάθμιση ορισμένων ποταμιών, η ρύπανσή τους από διάχυτες πηγές λόγω των γεωργικών και των αστικών δραστηριοτήτων. Η επίλυση των υποκείμενων προβλημάτων είναι συχνά αναποτελεσματική. Δεν επαρκούν οι πρακτικές εξοικονόμησής του και οι σχεδιασμοί υδρομάστευσης, περιορισμού της μόλυνσής του ή προσπάθειας βελτίωσης της ποσότητάς του και δεν αποδίδουν οι μεμονωμένες και μικρής εμβέλειας ενέργειες διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν και σημαντικές καθώς και ενθαρρυντικές καταστάσεις, που σχετίζονται με την ποιότητα των πόσιμων νερών και την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών: η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σχεδόν για κάθε ελληνικό σπίτι, τα ελάχιστα περιστατικά υδατογενών λοιμώξεων, η ικανοποιητική διαχείριση έκτακτων-κρίσιμων περιστάσεων, οι καθαρές και ποιοτικές πηγές υδροληψίας, οι καλά καθορισμένες ζώνες προστασίας των σημείων υδροληψίας, τα περιορισμένα ποσοστά ευτροφικών και μολυσμένων ταμιευτήρων νερού, η υψηλή ποιότητα και ποικιλία εμφιαλωμένων νερών, τα πολυάριθμα και αποδοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του πολίτη για την «μοναδικότητα» του νερού και την ορθολογική του διαχείριση, οι εξαιρετικές επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις για την εξοικονόμηση του νερού (όπως π.χ. αιολικές πλωτές μονάδες αφαλάτωσης) και βέβαια τα αξιόπιστα εργαστηριακά ευρήματα διερεύνησης της ποιότητας του νερού.
Εμείς οι εργαστηριακοί επιστήμονες, που ασχολούμαστε με την μελέτη της ποιότητας του νερού, οφείλουμε να ενημερώνουμε και να υπενθυμίζουμε τα θετικά στοιχεία των μελετών και αποτελεσμάτων μας και της καλής χημικής και μικροβιολογικής ποιότητας των πόσιμων υδάτων, της περιορισμένης παρουσίας υδατογενών λοιμώξεων στον ελληνικό χώρο, της εξαιρετικής προόδου σε θέματα διαχείρισης και τεχνολογικών εφαρμογών και της υψηλής παροχής υπηρεσιών εργαστηριακής ανάλυσης του νερού.
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου
Γ. Βασιλαντωνοπούλου