Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ανακοίνωση ΠΑΣΚΕ ΕΥΔΑΠ – Μάρτιος 2016

ΠΑΣΚΕ ΕΥΔΑΠ

Μάρτιος 2016

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ πιστή σε αρχές και αξίες που την έχουν καθιερώσει στη συνείδηση των εργαζομένων ως αξιόπιστη συνδικαλιστική δύναμη, με πρόταγμα τη σοβαρότητα και την αντικειμενικότητα που τη διακρίνει διαχρονικά, παρακολουθεί στενά όλες τις πολιτικές εξελίξεις. Διαχρονικά έχουμε επιλέξει σαν παράταξη να μην κάνουμε πρόωρη, ανέξοδη και λαϊκίστικη κριτική σε κάθε νέα κυβέρνηση, γεγονός που θα αποσκοπούσε σε αντιπολιτευτικά οφέλη για μας, γιατί θεωρούμε ότι αφενός μεν μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να βρει το βηματισμό της, αφετέρου δε, όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και το συνδικάτο, πρέπει να δίνουν ανοχή σε μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για την επίλυση ζητημάτων μείζονος σημασίας για την πορεία και το μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Σήμερα και κατόπιν των χειρισμών της κυβέρνησης που κάθε άλλο πάρα εφάρμοσε τις προ-εκλογικές της δεσμεύσεις οφείλουμε να πάρουμε θέση και να δώσουμε το στίγμα της δημοκρατικής παράταξης που παραμένει η μοναδική ίσως παράταξη τον καιρό των μνημονίων που έχει απαγκιστρωθεί από τον κομματικό της φορέα και συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της στον χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και τα ερείσματα που βρίσκει στους κόλπους των εργαζομένων.

Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να δοκιμάζεται για 6η χρονιά βλέποντας να γκρεμίζονται για ακόμη μια φορά οι προσδοκίες της για έξοδο από τη λιτότητα και τις πολιτικές ύφεσης της οικονομίας.

Οι ελπίδες μιας μερίδας του ελληνικού λαού που είχαν εναποτεθεί στη σημερινή κυβέρνηση για κατάργηση των μνημονίων και εξασφάλιση ενός κοινωνικού κράτους που θα προστατεύει τους πολίτες του και θα εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, γκρεμίστηκαν.

Με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αποτέλεσμα ενός προσχηματικού διαλόγου με προνομιακούς και μοναδικούς συνομιλητές τους εργοδοτικούς φορείς, που έχει οδηγήσει το σύνολο των παραγωγικών τάξεων της χώρας, στους δρόμους και τα μπλόκα ζητώντας την απόσυρσή του. Τους αγρότες, που είναι η βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και της εγχώριας παραγωγής, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστημονικούς φορείς αλλά και όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Είναι επιτακτική ανάγκη, η Ελληνική κυβέρνηση σεβόμενη πάνω από όλα την ιστορία της αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων, να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές και τον πλουραλισμό ως γνησία έκφραση της Λαϊκής κυριαρχίας και να αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με ταυτόχρονη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε να προκύψει επιτέλους ένα δίκαιο μεταρρυθμιστικό ασφαλιστικό σύστημα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και δε θα περιορίζετε σε μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουν μοναδικό στόχο την εξεύρεση των 1,8 δις ευρώ που απαιτούνται από το κουαρτέτο των θεσμών.

Σε άλλη μια προεκλογική παραπλάνηση των πολιτών από τη σημερινή κυβέρνηση εξελίσσεται και η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που οδηγεί εκ νέου σε οικονομική αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Η κυβέρνηση με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου καταργεί τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές κατατάσσοντας σε υψηλότερη κλίμακα φορολογικού συντελεστή τα χαμηλότερα εισοδήματα, επιβάλλοντας έτσι περεταίρω μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που ζούμε, ξέσπασε και το πολύ μεγάλο θέμα του προσφυγικού. Ο πόλεμος που γίνεται στην Συρία και στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια με την εμπλοκή πολλών δυτικών χωρών, της Αμερικής αλλά και της Ρωσίας δεν γίνεται μόνο για να αποκαταστήσουν «την τάξη» απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συγχρόνως για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους (πετρέλαια και φυσικό αέριο) στην Μέση Ανατολή, γεγονός που δημιούργησε χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται κατά κύματα στην χώρα μας με προορισμό την Ευρώπη προκειμένου να σωθούν. Δυστυχώς η κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη και στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, εκπέμποντας λάθος μηνύματα τους προηγούμενους μήνες. Ο λαός μας έχοντας ζήσει την προσφυγιά, όπως καταγράφεται στην νεότερη ιστορία μας, με πνεύμα αλληλεγγύης βοηθά τους πρόσφυγες αλλά αυτό δεν φτάνει.

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Φυσικά από όλη αυτή τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα δε μπορεί να εξαιρεθεί και η ΕΥΔΑΠ που αφενός είναι μια εταιρεία η οποία διαχειρίζεται ένα φυσικό αγαθό, το νερό, αφετέρου χρησιμοποιείται από τη κυβέρνηση και δια μέσω της Διοίκησης που έχει οριστεί από αυτή έτσι ώστε να συμμετέχει στη χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής.

Αυτό έως ένα σημείο θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι είναι θεμιτό, αλλά δε μπορούμε να αφήσουμε άνευ σχολιασμού την απευθείας παρέμβαση της κυβέρνησης στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας και την άμεση υποχρέωση της σε επενδύσεις αμφίβολης αποδοτικότητας και πέραν του επιχειρηματικού της πλαισίου, όπως έγινε με την πρωτοφανή μετακίνηση κεφαλαίων της ΕΥΔΑΠ για τη διάσωση της ΑΤΤΙΚΑ bank.

Παράλληλα η μείωση του προσωπικού της εταιρίας λόγο των συνταξιοδοτήσεων συνεχίζεται σταθερά δυσχεραίνοντας τη θέση του εναπομείναντος προσωπικού με επιβάρυνση του φόρτου εργασίας, που έχει ως συνέπεια εκτός από τη διόγκωση της δουλειάς τους, αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία προς τους πελάτες της.

Καλούμε τη διοίκηση να σκύψει πάνω από αυτό το σημαντικότατο θέμα που μας απασχολεί όλους και αντί να εξαντλεί το ενδιαφέρον της στις κομματικές παραγγελίες για την διάσωση τραπεζών και την εσωτερική διάσωση – βόλεμα των κομματικών παιδιών σε διάφορες θεσούλες (και χωρίς την απαιτουμένη τεχνογνωσία σε σχέση με άλλους συνάδελφους) να ενδιαφερθεί και για τη διάσωση της ΕΥΔΑΠ που αν συνεχίσει να αποδυναμώνεται από μόνιμο προσωπικό πολύ σύντομα θα φτάσει να μετασχηματιστεί από μια εταιρεία -πρότυπο που είναι σήμερα, σε μία εταιρεία διαχείρισης των διάφορων εργολάβων, με προσωπικό που θα υπόκειται σε κάθε είδους ευέλικτη σχέση εργασίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η λογική της αποδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού με ταυτόχρονη ισχυροποίηση των εργολάβων και των ενοικιαζομένων εργαζομένων, κάθε άλλο παρά προοδευτικό πρόσημο μπορεί να έχει και δεν πρέπει να υιοθετείται από μια διοίκηση που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως διοίκηση της Αριστεράς.

Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενταγμένου στον κανονισμό προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της εταιρείας σαν ΔΗΜΟΣΙΑΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗΣ προς όφελος των πελατών της, της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων της.

Σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αποδυνάμωση του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ έρχεται να λειτουργήσει προσθετικά η πολύμηνη επεξεργασία των «ειδημόνων» για την σχεδίαση του οργανογράμματος.

Ένα οργανόγραμμα που ακούμε αλλά δε βλέπουμε, με κουτάκια που μπαίνουν και βγαίνουν, με προτάσεις που δε στηρίζονται σε καμιά θεωρία σύγχρονου managment, με προτάσεις που έρχονται απλά να «ανακατέψουν την τράπουλα» και ενδεχομένως να βολέψουν ημέτερους χωρίς διάθεση να «σπάσουν αυγά». Το σίγουρο είναι ότι σήμερα στην ΕΥΔΑΠ εργάζονται περίπου 2300 μόνιμοι εργαζόμενοι. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορεί να διοικείται αυτή η εταιρεία με οργανόγραμμα που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 5000 εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι η διοίκηση θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από κάθε είδους πελατειακές σχέσεις και να φτιάξει ένα οργανόγραμμα σύγχρονο και λειτουργικό, που θα λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της Διοικητικής Επιστήμης και της χρηστής διοίκησης, υιοθετώντας κριτήρια διαμόρφωσης σύμφωνα με το σκοπό που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν οι γενικές διευθύνσεις, οι επιμέρους διευθύνσεις και υπηρεσίες, έτσι ώστε το εύρος εποπτείας τους να εναρμονίζεται σε κανόνες και αρχές που αποδεδειγμένα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική τους λειτουργία.

Εδώ θα είμαστε να κρίνουμε τις εξελίξεις αρκεί να αποφασίσει επιτέλους η διοίκηση να δώσει τέλος σε αυτό το σήριαλ.

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη κοινωνία και στην ΕΥΔΑΠ, η ηγεσία της Ομοσπονδίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πλειοψηφία του διοικητικού της συμβουλίου, παρακολουθεί αμήχανα και παθητικά τις εξελίξεις ανήμπορη να διαδραματίσει κάποιο ρόλο ή και να οδηγήσει τις εξελίξεις προς μια κατεύθυνση που θα έχει ως στόχο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία περιχαρακωμένη στα γραφεία της ΟΜΕ, προσπαθώντας να απολαύσει τη θητεία της, εξαντλεί τη δυναμική της σε αυταρχικού τύπου αποφάσεις μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να την ενδιαφέρει κανενός είδους συναίνεση με τις υπόλοιπες δυνάμεις που στελεχώνουν τη διοίκηση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου, ακόμα και για ζητήματα που δεν θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε ως άμεσης προτεραιότητας σε μια ιεράρχηση της συνδικαλιστικής δράσης. Αποφάσεις που αν παίρνονταν από το σώμα πριν την ανακοίνωσή τους από το προεδρείο, πιθανόν θα είχαν την συναίνεση όλων των παρατάξεων.

Εν καιρό μνημονίων, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως μείζονος σημασίας και προτεραιότητας την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας σπαταλώντας περίπου 50.000 €. Η μονομερής απόφαση της πλειοψηφίας χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων παρατάξεων μιας και υπήρξε ελλιπής ενημέρωση για την πρόταση, η οποία εξαντλήθηκε σε μία ολιγόλεπτη παρουσίαση, καθιστά την πλειοψηφία καθ’ ολοκληρίαν υπεύθυνη για το θέμα αυτό.

Στον ίδιο παρανομαστή μπαίνει και το θέμα της ψηφιοποίησης του αρχείου της Ομοσπονδίας, δαπάνη περίπου 25.000 €, με μονομερή και αυταρχικού τύπου απόφαση εξπρές και ανάθεση σε εταιρεία χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θα περιμέναμε από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας να αξιοποιήσει τη δύναμη που της έχουν δώσει οι εργαζόμενοι και να πρωτοστατούσε σε δράσεις και διεκδικήσεις για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και όχι να κατασπαταλά τις εισφορές των εργαζομένων και να λειτουργεί ως ένας ετεροχρονισμένος καταγραφέας των προβλημάτων μακριά από τους εργαζόμενους κρυμμένη πίσω από οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών συντάσσοντας Ανακοινώσεις και ανούσια Δελτία Τύπου.

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας πραγματικά αρρωστημένης επι-κοινωνιακής λογικής, όπου κάποιοι έχουν επιλέξει να κρύβονται πίσω από ανώνυμα κείμενα και κάποιοι άλλοι να διακινούν διάφορες λίστες αμφίβολης εγκυρότητας επιλέγοντας για τους εαυτούς την κουκούλα ως εναλλακτικοί τζιχαντιστές που αντί για το μαχαίρι κρατούν την πένα και επιχειρούν την διαπόμπευση και τον «αποκεφαλισμό» ορισμένων συναδέλφων.

Καταδικάζουμε αυτή τη λογική που δίνει το αρνητικό στίγμα του πολιτισμού μας εντός της ΕΥΔΑΠ και που το μόνο που μπορεί να συνεισφέρει είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος κανιβαλισμού και ανασφάλειας σε όλο το προσωπικό αλλά και η διαμόρφωση ή και ενίσχυση είδη καθιερωμένων στερεότυπων για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για όλους μας.

Καταδικάζουμε τον οχετό των εντύπων από όπου και αν προέρχονται, επωνύμων και ανωνύμων. Μπορεί η συμπεριφορά ορισμένων να κινείται σε νόμιμα πλαίσια αλλά είναι εντελώς αιωρούμενο, έως αμφισβητούμενο, εάν κινούνται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δεοντολογίας και ηθικής. Τους καλούμε να διευκολύνουν με τις πράξεις τους την αποκατάσταση του πλήγματος που επέφεραν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΠΑΣΚΕ δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετέχει σε αυτήν την εμετική δήθεν αντιπαράθεση. Ζητάμε από τους συναδέλφους να απομονώσουν όλους αυτούς και να συσπειρωθούν γύρω από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν.

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Έχοντας σαν παράταξη διανύσει ένα μακρύ οδοιπορικό στο χώρο μας με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, έχουμε δείξει μαθαίνοντας και από τα λάθη ή τις παραλείψεις μας, ότι επιδιώκουμε πάντοτε λύσεις με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεννόησης. Μοναδικός μας γνώμονας είναι πάντοτε το κοινό συμφέρον όλων των εργαζομένων. Έτσι και τώρα, στις πραγματικά κρίσιμες ώρες που βρισκόμαστε, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, πρέπει να παλέψουμε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε με επιτυχία τη μεγάλη μάχη διατήρησης της ΕΥΔΑΠ ως ΔΗΜΟΣΙΑΣ εταιρείας για το κοινό καλό όλων μας καθώς ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης δεν έχει εξαλειφτεί.

Γραμματεία Π.Α.Σ.Κ.Ε.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ