Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: “Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία βρίσκει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους σε κίνδυνο”

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για μια ακόμα χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία βρίσκει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους σε κίνδυνο.  Διαχρονικά ο στόχος του Κεφαλαίου για διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης ,έχει οδηγήσει σε τεράστια έλλειψη ή και ανυπαρξία μέτρων προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων

Κάθε χρόνο εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους σε θανατηφόρα ατυχήματα άλλοι σακατεύονται και άλλοι νοσούν από επαγγελματικές ασθένειες που ούτε καν καταγράφονται ως τέτοιες. Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς, σε κάθε ένα θάνατο σε εργατικό «ατύχημα» στατιστικά αναλογούν τέσσερις – πέντε επαγγελματικές ασθένειες.

Αιτία δεν είναι ούτε “η κακιά η ώρα”, ούτε “η κακιά στιγμή”, όπως θέλουν να παρουσιάσουν, αιτία είναι (και στην ΕΥΔΑΠ) η εντατικοποίηση της εργασίας, η ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη γήρανση του προσωπικού και την έλλειψη προσλήψεων, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των Διοικήσεων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας την υγεία, ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα φέτος οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία φέρνουν στην επιφάνεια νέα προβλήματα και οξύνουν τα προϋπάρχοντα.

Έτσι το διάστημα αυτό έγιναν κραυγαλέα κάποια ζητήματα που τα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε πάντοτε στην πρώτη γραμμή της πάλης του όπως:

1) οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, που οδηγούν σε χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, και φέτος βάζουν εκτός των άλλων σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων λόγω του COVID-19, γιατί ακόμα και το απλό μέτρο της αποφυγής συγχρωτισμού δεν εφαρμόζεται σε μια σειρά βιομηχανίες, τηλεφωνικά κέντρα εταιρειών και όπου αλλού το εργοδοτικό κόστος μπαίνει πάνω από την υγεία των εργαζομένων.

2) η συστηματική υπονόμευση από όλες τις κυβερνήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, με αποτέλεσμα την αδυναμία ουσιαστικής εφαρμογής της όποιας κουτσουρεμένης εργατικής νομοθεσίας.

Σήμερα, η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας δείχνει τα όριά της: Η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στις υπηρεσίες, έχει ως αποτέλεσμα το κάθε Τμήμα της Επιθεώρησης να λειτουργεί με 1-2 επιθεωρητές σε καθημερινή βάση, έχοντας να καλύψει τεράστιες εκτάσεις με χιλιάδες εργαζόμενους. Γίνεται φανερό ότι ο έλεγχος της παραβίασης των μέτρων ασφάλειας γίνεται πρακτικά αδύνατος και τα εργατικά «ατυχήματα» παραμένουν δίχως επιτόπιο έλεγχο, με αποτέλεσμα τα αίτιά τους πιθανόν να μην μπορέσουν να διερευνηθούν.

Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, υλοποιώντας πάγιο αίτημα των ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της Υγείας και Ασφάλειας (ΕΞΥΠΠ) και του ΣΕΒ, προχώρησε με το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020 στη διεύρυνση της δυνατότητας άσκησης της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από γιατρούς που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτήν, καταργώντας προηγούμενους περιορισμούς.

Πρακτικά ακυρώνεται έτσι η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Μια ειδικότητα που, εν μέσω πανδημίας, μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, ευπαθών ομάδων ακόμα και των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας, με τη μεθοδολογία εκτίμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών παραγόντων επαγγελματικού κινδύνου.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας ως βασική προτεραιότητα του ΣΕΒ ήδη πριν από ένα χρόνο, δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνική ζωή των εργαζομένων ( εντατικοποίηση, πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας, απουσία ουσιαστικής ασφαλιστικής κάλυψης του εργαζόμενου από εργατικό ατύχημα και επαγγελματική ασθένεια και παράλληλα συγκάλυψη της εργοδοτικής ευθύνης).

 

Συνάδελφοι  – Συναδέλφισσες 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του COVID-19

Τι συμβαίνει λοιπόν ειδικότερα στους δικούς μας χώρους εργασίας στην ΕΥΔΑΠ, με αφορμή το νέο αυτό κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

Μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει τεθεί σε εκ περιτροπής 14ημερη εργασία, ή εργασία 12ωρης ημερήσιας διάρκειας, κάτι που εντατικοποιεί την εργασία και επιβαρύνει τον οργανισμό καθιστώντας τον ευάλωτο σε ασθένειες και λοιμώξεις όπως του COVID-19.

Κάποιες μέρες επιφυλακής χρεώνονται ως ρεπό κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη λογική του μέτρου.

Τα Μ.Α.Π για τη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκαν με καθυστέρηση και δεν επαρκούν, πχ μια μάσκα τη βδομάδα σε συνεργεία ,Υδρονομείο.

Το αίτημα για ανάληψη κόστους από τη Διοίκηση του τεστ ανίχνευσης το ιού στο προσωπικό δεν έχει ικανοποιηθεί παρά τις συνεχείς πιέσεις μας.

O συγχρωτισμός στους χώρους εργασίας και κατά την είσοδο –έξοδο των εργαζομένων δεν αποφεύγεται πάντα λόγω της φύσης της εργασίας.

Οι γιατροί εργασίας δεν επιβλέπουν τις εξωτερικές εργασίες όπως προβλέπει το έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών με ευθύνη της Διοίκησης

Η τηλεργασία δημιουργεί κινδύνους για μυοσκελετικές παθήσεις λόγω μη κατάλληλου εξοπλισμού του εργαζόμενου που δουλεύει από το σπίτι πολλές φορές με δικά του ηλεκτρονικά μέσα, εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων στην κοινωνική και προσωπική ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως με την τηλεργασία, η εργοδοσία με το πρόσχημα πως ο εργαζόμενος βρίσκεται στο σπίτι του και κάνει και τις δικές του δουλειές, έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταστρατηγήσει το ωράριο εργασίας, με ότι αυτό επισύρει σε βάρος των εργαζομένων. Ήδη υπάρχουν τέτοια περιστατικά, όπου εργαζόμενοι έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα στις 10 το βράδυ για να τους δοθεί δουλειά!

Όλα αυτά ισχύουν και με το παραπάνω για τους εργαζόμενους με άλλες σχέσεις εργασίας στην ΕΥΔΑΠ που έχουν επιπλέον και το άγχος της απόλυσης , της αναστολής σύμβασης ή της μείωσης του μισθού τους.

Το «μένουμε σπίτι» δε σημαίνει «μένουμε σκυμμένοι και υπάκουοι» 

Παλεύουμε για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ,της εργοδοσίας και την πλήρη ανυποληψία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που διεξάγει «αγώνα» μέσα από συναντήσεις και προσωπικές επαφές.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

  • Κατάργηση άμεσα όλων των ΠΝΠ (αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών).
  • Επιμένουμε στην ανάγκη όλων των προγραμματισμένων αλλά και των έκτακτων προσλήψεων, ενταγμένων στον κανονισμό προσωπικού και στις ΣΣΕ.
  • Μονιμοποίηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Άμεσες προσλήψεις ειδικών Γιατρών Εργασίας ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων.
  • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στις εγκυμονούσες.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.
  • Μαζικά τεστ ανίχνευσης του COVID-19.
  • Επικαιροποίηση της γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες των εργασιακών χώρων στην ΕΥΔΑΠ (η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς να μην περιορίζεται στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων», αλλά να αφορά και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών που παρουσιάζονται ως δήθεν «κοινή νόσος», αλλά και την πρόληψη της πρόωρης φθοράς της υγείας και της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, που προκαλούνται από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς).
  • Kατάργηση της Τηλεργασίας και της σύνθετης κατάστασης προσωπικού ασφαλείας-επιφυλακής (την εκ περιτροπής εργασία όπως την ονόμασαν οι ανακοινώσεις της διοίκησης).

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ