Να βάλουν πλάτη κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολίτες και τα κινήματα η διοίκηση της ΕΥΑΘ, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ Γιάννης Κρεστενίτης, απευθυνόμενος χθες στους δημάρχους, υποστήριξε ότι ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης δεν έχει απομακρυνθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η απειλή είναι διαρκής. Γι’ αυτό κάλεσε τους αιρετούς να έχουν εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις που θα αποτρέψουν αυτή τη διαδικασία.
Κληθείς να ενημερώσει το δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Κρεστενίτης διατύπωσε την άποψή του ότι το νερό είναι κοινό αγαθό και ότι η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να πορευτεί στη λογική της προάσπισης του αγαθού του νερού υπό δημόσιο έλεγχο. Όταν ωστόσο οι δήμαρχοι του ζήτησαν να απαντήσει πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση που περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε πως το ερώτημα αυτό εντάσσεται στη σφαίρα της παραπολιτικής και πως όταν και αν έρθει εκείνη η ώρα, «θα κάνω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου. Εγώ βρίσκομαι εδώ να σας πω τι κάνει τώρα η εταιρεία. Η προσπάθεια ανάπτυξής της κινείται στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του κοινού αγαθού του νερού».
Παραδέχθηκε ότι η απειλή της ιδιωτικοποίησης είναι διαρκής, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μεταθέσει τις ευθύνες του για το ζήτημα, δήλωσε ότι «επαφίεται σε όλους μας, όσοι πράγματι πιστεύουμε ότι το νερό πρέπει να είναι κοινό αγαθό, να το προασπιστούμε και σήμερα. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν επαφίεται σε μια διοίκηση της εταιρείας, ούτε σε έναν που έχει μια νομοθετική δικαιοδοσία, αλλά είναι μια υποχρέωση ως πολιτών, όλων μας, να την ενστερνιστούμε και να παλέψουμε για αυτή».
Άρα, όπως είπε, οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τους πολίτες για να αποτραπεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. «Και αν παρ’ ελπίδα φτάσει η ώρα κάποιοι να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυτά που σχεδιάζουν, να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση τέτοιες λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις, που οι απευχόμενες διαδικασίες να οδηγηθούν σε άλλη κατεύθυνση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.
Δυσαρέσκεια δημάρχων
Οι δήμαρχοι πάντως δεν πείστηκαν από την τοποθέτηση του κ. Κρεστενίτη, σημειώνοντας ότι με δεδομένο ότι το 2014 πρωτοστάτησε στο κίνημα «SOSTE το νερό» και αντέδρασε δυναμικά στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, σήμερα δεν ξεκαθαρίζει ποια στάση θα κρατήσει στην περίπτωση που προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Δηκτικό ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, που είπε πως «πριν από δύο χρόνια ήταν κοινωνικό αγαθό το νερό. Τώρα τι είναι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπορεί να έχουμε κυβιστήσεις που ξεφτιλίζουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθώ ότι ποταμοί δακρύων και όμβριων δακρύων περιρρέουν τα μάγουλα των κυβερνώντων και ότι οι προηγούμενοι τα ψήφιζαν και το ευχαριστιόνταν».
Το δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ πάντως αποφάσισε ομόφωνα ότι θα λάβει πρωτοβουλία στο μέλλον, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την άποψη ότι το νερό δεν πωλείται.
«Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού και καταγγέλλουμε την μεταβίβαση των μετοχών στο υπερταμείο. Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό, όπως κάναμε το 2014, που πήγαμε κόντρα στην τότε κυβέρνηση και διεξαγάγαμε το δημοψήφισμα», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επανέλαβε την άποψή του ότι η ύδρευση και η αποχέτευση, όπως προβλέπει ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων, ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είπε μάλιστα ότι κακώς εξαιρέθηκαν η Αττική και η Θεσσαλονίκη και ότι πρέπει να επανέλθει η έννομη τάξη και να δημιουργηθεί δημοτικός οργανισμός με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.
Προσλήψεις και επεκτάσεις αγωγών στην εταιρεία
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ-ΚΜ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Κρεστενίτης έδωσε και το στίγμα της πολιτικής της διοίκησης για την ανάπτυξη της εταιρείας. Γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, να αυξηθεί το στελεχιακό δυναμικό της ΕΥΑΘ και ήδη η διαδικασία των προσλήψεων για 150 άτομα είναι στη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η διοίκηση έχει επεξεργαστεί νέο σχέδιο για επέκταση του δικτύου και έχει δρομολογήσει επίσης την επέκταση του διυλιστηρίου του νερού, προκειμένου να αυξηθεί η παροχή από τον ποταμό Αλιάκμονα.
Αντίθετος με τη νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της εταιρείας Γιώργος Αρχοντόπουλος, σημειώνοντας ότι οι 220 εργαζόμενοι επιδιώκουν να αποδομήσουν το επιχείρημα της διοίκησης ότι υπάρχει δημόσιος έλεγχος, γιατί δεν υπάρχει. «Υπάρχει το 23% που πάει για πώληση και επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα ΣΔΙΤ, το οποίο είναι έμμεση ιδιωτικοποίηση, αφού το υπερταμείο είναι εξελιγμένο ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κίνησης «136» Λάζαρος Αγγέλου επισήμανε την ανάγκη η μεγάλη συμμαχία του ΟΧΙ να παραμείνει ακλόνητη. «Αυτοδιοίκηση, πολίτες και κινήματα να καταθέσουμε πρόταση από κοινού να ανατραπεί η ιδιωτικοποίηση», ανέφερε ο κ. Αγγέλου.
Της Φανής Σοβιτσλή
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016