Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ανακοίνωση ΠΑΣΚΕ ΕΥΔΑΠ για ιδιωτικοποίηση και οργανόγραμμα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Πριν 10 ημέρες περίπου η κυβέρνηση της Αριστεράς έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο ψηφίζοντας στην Βουλή «το ξεπούλημα» όλων των εταιρειών κοινής ωφέλειας, όλου του δημόσιου πλούτου, με την εισαγωγή τους στο νέο υπερταμείο. Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα ειδικά των οικολόγων βουλευτών ότι δεν θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του νερού, μετά το «πρωθυπουργικό μασάζ» και την δήθεν ρύθμιση για το νερό που ουσιαστικά είναι «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» που υποτιμά την νοημοσύνη εργαζομένων και καταναλωτών, υπερψήφισαν και την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.

Συμμετείχαμε και εμείς όπως και όλες οι παρατάξεις αλλά και πλήθος φορέων και πολιτών στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο αγώνας μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού δεν σταματά εδώ, θα είναι μακρύς και επίπονος στην προσπάθειά μας να έχουμε μαζί μας την κοινή γνώμη για να αποτρέψουμε τελικά στην πράξη τα σχέδιά τους.

Τα επιχειρήματά μας είναι πολλά και στηρίζονται σε πραγματικά παραδείγματα τόσο από τον Ευρωπαϊκό χώρο όσο και παγκόσμια.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για πώληση του 11% των μετοχών από το ποσοστό της ΕΥΔΑΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ότι πρέπει να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές για τις εταιρείες ύδρευσης για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό (!!!), η δυνατότητα του υπερταμείου να ορίζει διοικήσεις στους φορείς που υπάγονται σε αυτό, οδηγεί καθαρά στο συμπέρασμα της παραχώρησης του μάνατζμεντ στους ιδιώτες.

Είναι η νέα μορφή ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) όπου ναι μεν το δημόσιο θα έχει το 51% των μετοχών, ο ιδιώτης όμως θα έχει την διοίκηση, άρα τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών και μάλιστα για 99 χρόνια.

Είναι το «μοντέλο» που χρησιμοποιήθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού στο Παρίσι και το Βερολίνο, με ολέθριες συνέπειες όμως καθώς μετά από χρόνιους αγώνες η διαχείριση του νερού πέρασε ξανά στα χέρια των δήμων.

  • Αυξήθηκε υπερβολικά η τιμή του νερού
  • Υποβαθμίσθηκε η ποιότητα του νερού καθώς οι ιδιώτες δεν έκαναν τις επενδύσεις για τις οποίες είχαν δεσμευτεί και χάθηκαν αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω των μη επενδύσεων

Κυρίαρχο βέβαια στοιχείο που θα πρέπει να επικοινωνήσουμε στους πολίτες είναι ότι με την είσοδο της εταιρείας μας στο υπερταμείο, αλλάζει ουσιαστικά ο σκοπός της και καταργείται ο κοινωνικός της χαρακτήρας που είναι να παρέχει άριστο ποιοτικά νερό και ασφαλείς συνθήκες υγιεινής στους πολίτες μέσω του δικτύου αποχέτευσης. Εξ ορισμού οι εταιρείες που υπάγονται στο υπερταμείο θα έχουν σκοπό την αύξηση των κερδών τους ώστε το 50% της κερδοφορίας τους να πάει στην αποπληρωμή του χρέους. Το κοινωνικό τιμολόγιο που έχει σήμερα η ΕΥΔΑΠ και η κοινωνική πολιτική που ασκεί σαν ΔΗΜΟΣΙΑ εταιρεία θα εξανεμιστούν στον βωμό του κέρδους που θα πρέπει να έχει ο ιδιώτης.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι μία ΔΗΜΟΣΙΑ εταιρεία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς καθόλου δανεισμό, με κέρδη και με διαθέσιμα κεφάλαια για να εφαρμόσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Έχει την τεχνογνωσία και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία.

Η προσπάθειά μας να έχουμε τους πολίτες – καταναλωτές δίπλα μας είναι δύσκολη. Οι συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η συνεχής επιβολή φόρων αλλά και η συνέχιση της κοινωνικής ισοπέδωσης με τον νέο φορομπηχτικό προϋπολογισμό, κάνουν τους συμπολίτες μας να ασχολούνται με τα προβλήματα της καθημερινότητας και δεν αφήνουν «καθαρό μυαλό» για να συνειδητοποιήσουν το «έγκλημα» που θα συντελεστεί εις βάρους της ίδιας μας της ζωής με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Έχουμε όμως επιχειρήματα, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και όλοι μαζί, εργαζόμενοι – φορείς – πολίτες μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Οργανόγραμμα2 (εις το τετράγωνο)

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Αποτυπώθηκε επιτέλους το νέο οργανόγραμμα. Η ΠΑΣΚΕ εύχεται σε όλα τα στελέχη καλή επιτυχία στο έργο τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αρνητική μας θέση απέναντι σε αυτό το οργανόγραμμα έχει αλλάξει. Η ολοκλήρωσή του δίνει ένα υδροκέφαλο τερατούργημα.

Ένα οργανόγραμμα που είναι εμφανές ότι είναι αποτέλεσμα ισορροπιών και μόνο.

Ένα οργανόγραμμα που δεν έχει καμία λειτουργικότητα αλλά μόνο τακτοποιήσεις και ισορροπίες.

Ένα οργανόγραμμα κατά πολύ μεγαλύτερο από το ήδη πολύ μεγάλο προηγούμενο.

Ένα οργανόγραμμα το οποίο με τις νέες εξελίξεις (εισαγωγή στο υπερταμείο) μάλλον προκαλεί παρά λύνει προβλήματα.

Ένα οργανόγραμμα στο οποίο σε λίγο το μισό προσωπικό θα είναι στελέχη και το άλλο μισό εργαζόμενοι.

Ένα οργανόγραμμα που απέχει παρασάγγας από το ευέλικτο – λειτουργικό – σύγχρονο.

Συγχαρητήρια στους εμπνευστές του.

Γραμματεία ΠΑΣΚΕ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ