Η Veolia εξαγοράζει τη Suez για να δημιουργήσει τον… “παγκόσμιο σούπερ πρωταθλητή του οικολογικού μετασχηματισμού”

0
291

Η Veolia, ο γαλλικός όμιλος διαχείρισης υδάτων, αποβλήτων και ενέργειας, δήλωσε ότι προσφέρει να αγοράσει το 29,9 τοις εκατό του Σουέζ που κατέχεται από τον όμιλο κοινής ωφέλειας Engie για 2,91 δισ. Ευρώ ως προοίμιο για την έναρξη πλήρους προσφοράς για τον αντίπαλό του.

«Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε και να συγχωνεύσουμε αυτές τις δύο εταιρείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Antoine Frérot στο FT την Κυριακή το βράδυ.

«Το μέγεθος είναι κρίσιμο στην παγκόσμια αγορά που αναπτύσσεται και αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή», είπε.

Μια πλήρης συγχώνευση της Veolia και της Suez θα δημιουργήσει μια παγκόσμια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 40 δισ. Ευρώ, ένας συνδυασμός που ο κ. Frérot παρομοίασε με μια συγχώνευση ποδοσφαίρου της Manchester United και της Manchester City.

«Με αυτό το συνδυασμένο μέγεθος θα μπορέσουμε να επενδύσουμε στις απαραίτητες εγκαταστάσεις και να χρηματοδοτήσουμε και τελικά να αποσβέσουμε το κόστος καινοτομίας και έρευνας και ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Το πρώτο στάδιο της προγραμματισμένης εξαγοράς είναι η προσφορά για το 29,9 τοις εκατό του Σουέζ που κατέχει ο Ένγκι, το οποίο είναι ακριβώς κάτω από το όριο που απαιτεί πλήρη δημόσια προσφορά. Η Engie κατέχει συνολικά το 32% της Suez και είπε ότι στα τέλη Ιουλίου άλλαζε τη στάση της για το μερίδιο και τώρα εξέταζε τις επιλογές της αντί να παραμείνει ως βασικός μέτοχος της Suez.

Η Veolia προσφέρει 15,50 € ανά μετοχή Suez σε μετρητά, ένα ασφάλιστρο 50% πάνω από την τιμή την ημέρα πριν από την ανακοίνωση της Engie.

Η αλλαγή της μελωδίας του Ένγκι ήταν «μια ιστορική ευκαιρία» για τη Veolia να συνεχίσει το σχέδιό της να δημιουργήσει «τον παγκόσμιο σούπερ πρωταθλητή του οικολογικού μετασχηματισμού», δήλωσε ο κ. Frérot.

Antoine Frérot, επικεφαλής της Veolia © Bloomberg

«Είναι τώρα ή ποτέ», πρόσθεσε ο κ. Frérot, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες και περιοχές – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ με την «πράσινη νέα συμφωνία» – σχεδίαζαν σχέδια για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ανακάμψουν από την ύφεση που προκλήθηκε από κοροναϊούς, αξιοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές.

Μια πλήρης συγχώνευση, την οποία η Veolia είπε ότι προέβλεπε εντός 12-18 μηνών μετά τις κανονιστικές εκκαθαρίσεις, θα απαιτούσε την πώληση για λόγους ανταγωνισμού των γαλλικών επιχειρήσεων ύδατος της Suez, επειδή το ντουέτο είναι οι κύριες επιχειρήσεις στη χώρα που πωλούν τις υπηρεσίες τους σε δήμους και βιομηχανίες.

Η Veolia δήλωσε ότι είχε δεσμευτική δέσμευση από τη Meridiam να αγοράσει τη γαλλική επιχείρηση νερού της Suez.

Στον υπόλοιπο κόσμο, με μερικές μικρές εξαιρέσεις, η Σουέζ και η Βεόλια είχαν εξαιρετικά συμπληρωματικές επιχειρήσεις, είπε ο κ. Frérot. Η εταιρεία δήλωσε ότι η πράξη θα δημιουργήσει αξία από την πρώτη της χρονιά για τους μετόχους της Veolia, κυρίως ως αποτέλεσμα των συνεργιών λειτουργίας και αγορών που εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η Veolia δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι παραδοσιακές αγορές του Σουέζ περιελάμβαναν την Ισπανία και τη βόρεια Ευρώπη. Μια συγχώνευση θα ενίσχυε τις θέσεις ενός συνδυασμένου ομίλου στη Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Ο Σουέζ δήλωσε σε δήλωση την Κυριακή ότι το διοικητικό του συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα για να μελετήσει την προσέγγιση της Βέοια, η οποία “δεν έχει ζητηθεί και δεν έχει συζητηθεί καθόλου με τη Σουέζ”

Οι σύμβουλοι της Veolia περιελάμβαναν τον Messier Maris και την Perella Weinberg και τη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενημερώθηκε από τη Citi και τη γαλλική δικηγορική εταιρεία Gide.

Μετάφραση: Κώστας Λυμπέρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ