Η Veolia εξαγοράζει τη Suez για να δημιουργήσει τον… “παγκόσμιο σούπερ πρωταθλητή του οικολογικού μετασχηματισμού”

Η Veolia, ο γαλλικός όμιλος διαχείρισης υδάτων, αποβλήτων και ενέργειας, δήλωσε ότι προσφέρει να αγοράσει το 29,9 τοις εκατό του Σουέζ που κατέχεται από τον όμιλο κοινής ωφέλειας Engie για 2,91 δισ. Ευρώ ως προοίμιο για την έναρξη πλήρους προσφοράς για τον αντίπαλό του.

«Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε και να συγχωνεύσουμε αυτές τις δύο εταιρείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Antoine Frérot στο FT την Κυριακή το βράδυ.

«Το μέγεθος είναι κρίσιμο στην παγκόσμια αγορά που αναπτύσσεται και αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή», είπε.

Μια πλήρης συγχώνευση της Veolia και της Suez θα δημιουργήσει μια παγκόσμια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 40 δισ. Ευρώ, ένας συνδυασμός που ο κ. Frérot παρομοίασε με μια συγχώνευση ποδοσφαίρου της Manchester United και της Manchester City.

«Με αυτό το συνδυασμένο μέγεθος θα μπορέσουμε να επενδύσουμε στις απαραίτητες εγκαταστάσεις και να χρηματοδοτήσουμε και τελικά να αποσβέσουμε το κόστος καινοτομίας και έρευνας και ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Το πρώτο στάδιο της προγραμματισμένης εξαγοράς είναι η προσφορά για το 29,9 τοις εκατό του Σουέζ που κατέχει ο Ένγκι, το οποίο είναι ακριβώς κάτω από το όριο που απαιτεί πλήρη δημόσια προσφορά. Η Engie κατέχει συνολικά το 32% της Suez και είπε ότι στα τέλη Ιουλίου άλλαζε τη στάση της για το μερίδιο και τώρα εξέταζε τις επιλογές της αντί να παραμείνει ως βασικός μέτοχος της Suez.

Η Veolia προσφέρει 15,50 € ανά μετοχή Suez σε μετρητά, ένα ασφάλιστρο 50% πάνω από την τιμή την ημέρα πριν από την ανακοίνωση της Engie.

Η αλλαγή της μελωδίας του Ένγκι ήταν «μια ιστορική ευκαιρία» για τη Veolia να συνεχίσει το σχέδιό της να δημιουργήσει «τον παγκόσμιο σούπερ πρωταθλητή του οικολογικού μετασχηματισμού», δήλωσε ο κ. Frérot.

Antoine Frérot, επικεφαλής της Veolia © Bloomberg

«Είναι τώρα ή ποτέ», πρόσθεσε ο κ. Frérot, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες και περιοχές – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ με την «πράσινη νέα συμφωνία» – σχεδίαζαν σχέδια για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ανακάμψουν από την ύφεση που προκλήθηκε από κοροναϊούς, αξιοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές.

Μια πλήρης συγχώνευση, την οποία η Veolia είπε ότι προέβλεπε εντός 12-18 μηνών μετά τις κανονιστικές εκκαθαρίσεις, θα απαιτούσε την πώληση για λόγους ανταγωνισμού των γαλλικών επιχειρήσεων ύδατος της Suez, επειδή το ντουέτο είναι οι κύριες επιχειρήσεις στη χώρα που πωλούν τις υπηρεσίες τους σε δήμους και βιομηχανίες.

Η Veolia δήλωσε ότι είχε δεσμευτική δέσμευση από τη Meridiam να αγοράσει τη γαλλική επιχείρηση νερού της Suez.

Στον υπόλοιπο κόσμο, με μερικές μικρές εξαιρέσεις, η Σουέζ και η Βεόλια είχαν εξαιρετικά συμπληρωματικές επιχειρήσεις, είπε ο κ. Frérot. Η εταιρεία δήλωσε ότι η πράξη θα δημιουργήσει αξία από την πρώτη της χρονιά για τους μετόχους της Veolia, κυρίως ως αποτέλεσμα των συνεργιών λειτουργίας και αγορών που εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η Veolia δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι παραδοσιακές αγορές του Σουέζ περιελάμβαναν την Ισπανία και τη βόρεια Ευρώπη. Μια συγχώνευση θα ενίσχυε τις θέσεις ενός συνδυασμένου ομίλου στη Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Ο Σουέζ δήλωσε σε δήλωση την Κυριακή ότι το διοικητικό του συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα για να μελετήσει την προσέγγιση της Βέοια, η οποία “δεν έχει ζητηθεί και δεν έχει συζητηθεί καθόλου με τη Σουέζ”

Οι σύμβουλοι της Veolia περιελάμβαναν τον Messier Maris και την Perella Weinberg και τη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενημερώθηκε από τη Citi και τη γαλλική δικηγορική εταιρεία Gide.

Μετάφραση: Κώστας Λυμπέρης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here