Καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού για τα επόμενα εξήντα χρόνια, σύμφωνα με τη δήμαρχο Γκέλη Καλλίνικου
Το πρόβλημα ύδρευσης για τα επόμενα εξήντα χρόνια φαίνεται πως λύνει το νερό που αναβλύζει από τις δύο γεωτρήσεις, οι οποίες έγιναν πρόσφατα στην ακριτική Γαύδο.
Οπως ανέφερε στα “Χανιώτικα Νέα” η δήμαρχος Γαύδου Γκέλη Καλλίνικου, το νησί μέχρι σήμερα δεν είχε ύδρευση. Είχε μόνο αρδευτικό δίκτυο, το οποίο «λειτουργούσε με το… σταγονόμετρο, αφού μετρούσαμε και τη διανομή και το καύσιμο που χρειαζόταν για να αντληθεί, αλλά και γενικότερα την κατανάλωση. Γιατί το νερό ήταν ελάχιστο, ήταν γύρω στα δέκα κυβικά την ώρα στο σύνολο και όχι με σταθερή παροχή, διότι έχει να κάνει και με τις βροχοπτώσεις κ.ά. Ηταν πολλές φορές που η μία μας παροχή τραβούσε σχεδόν θαλασσινό νερό. Υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Οπως εξήγησε η δήμαρχος Γαύδου, μέχρι σήμερα το νησί είχε δύο πολύ παλιές γεωτρήσεις, οι οποίες «ήταν μικρές παροχές. Δηλαδή η μία γεώτρηση βγάζει περίπου 7 κυβικά νερού την ημέρα, ενώ υπάρχει και το πηγάδι στο Σαρακήνικο, το οποίο είναι υφάλμυρο».
Χαρακτηριστικό της μέχρι σήμερα κατάστασης είναι ότι πολύ συχνά οι ακρίτες μοιράζονταν το νερό με την ώρα καθώς, σύμφωνα με την κα Καλλίνικου: «Ανοίγαμε το δίκτυο κάποιες ώρες ώστε το νερό να αποθηκεύεται σε ντεπόζιτα. Οπως είναι λογικό ούτε κήπους, ούτε καλλιέργειες μπορούσαμε να έχουμε μέχρι σήμερα, ούτε ανάπτυξη. Χωρίς νερό δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη».
ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Καθοριστική για τη δρομολόγηση της επίλυσης του προβλήματος ήταν η συνάντηση της δημάρχου Γαύδου με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη με τον οποίο, όπως ανέφερε η ίδια: «Συζητήσαμε το πρόβλημα. Είχαμε μια υδροπονική μελέτη από τον υδρογεωλόγο Απόστολο Αλεξόπουλο, ο οποίος έκανε μία ολοκληρωμένη μελέτη όσον αφορά τα νερά του νησιού και τις προοπτικές που υπάρχουν. Με τον κ. Αρναουτάκη συζητήθηκε η αξιοποίηση αυτής της μελέτης και αποφάσισε να μας βοηθήσει χρηματοδοτώντας αρχικά μία παλαιότερη γεώτρηση στη Λιβανέ που είχε μείνει ανολοκλήρωτη, έγινε αντικατάστασή της, αλλά, δυστυχώς, δεν πήγε καλά (βρέθηκε ελάχιστο νερό) και μας απογοήτευσε όλους. Ωστόσο, αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον κ. Αρναουτάκη, να κάνουμε και μια δεύτερη γεώτρηση στα Σγουδιανά, όπου εκεί τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, το νερό είναι αρίστης ποιότητας, το πέτρωμα εξαιρετικό (ασβεστόλιθος Πίνδου). Επιτέλους βρήκαμε νερό, το οποίο είναι δίπλα στο δίκτυο άρδευσης που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκάβουμε χαντάκι για να πηγαίνουμε λάστιχα, αλλά λίγο μακριά από το δίκτυο της Δ.Ε.Η.».
ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ
«Μιας και είχαμε το γεωτρύπανο στο νησί αποφασίσαμε να κάνουμε μια ακόμη διερευνητική γεώτρηση στο τρίτο σημείο που είχε υποδείξει η μελέτη, αυτή τη φορά με χρηματοδότηση του Δήμου από το μικρό του το ταμείο. Και πράγματι εκεί στο τρίτο σημείο στο Καστρί ανακαλύψαμε νερό που για εμάς ήταν σαν… φλέβα χρυσού. Για τα δικά μας δεδομένα βρέθηκε πάρα πολύ νερό, που καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού και λύνουμε για τα επόμενα εξήντα χρόνια το πρόβλημα του νερού», ανέφερε η κα Καλλίνικου.
Μέχρι στιγμής τα τεστ που έγιναν στις δύο γεωτρήσεις στη Γαύδο δείχνουν 10 κυβικά νερού στη γεώτρηση στα Σγουδιανά, ενώ στη γεώτρηση στο Καστρί υπολογίζονται τριάντα κυβικά νερού, ωστόσο, τα ακριβή στοιχεία θα υπάρξουν όταν γίνει άντληση αυτήν την εβδομάδα. Το κόστος των δύο πρώτων γεωτρήσεων ανήλθε στις 60.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Το κόστος της τελευταίας ερευνητικής γεώτρησης, γίνονται συζητήσεις, η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει τη συνέχεια της χρηματοδότησής της και πάλι καθώς, όπως ανέφερε, η κα Καλλίνικου: «Επειδή έπειτα από μία κατολίσθηση που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην παλιά γεώτρηση στο Καβούσι (έσπασε τις σωληνώσεις) μιλήσαμε για το θέμα με τον περιφερειάρχη και δεσμεύτηκε να μας βοηθήσει οικονομικά ώστε να ολοκληρώσουμε και την τρίτη ερευνητική γεώτρηση, που είχε ξεκινήσει να χρηματοδοτεί με 6.000 ευρώ ο Δήμος από ιδίους πόρους».
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ
Παράλληλα, όπως ανέφερε η δήμαρχος Γαύδου, «η μελέτη του Αλεξόπουλου πρότεινε τη δημιουργία κάποιων μικροφραγμάτων για την ανάσχεση των υδάτων και των εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτή τη μελέτη την ολοκληρώσαμε και την καταθέσαμε τον Φεβρουάριο στο πρόγραμμα Leader. Περιμένουμε τώρα τα αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι επειδή η Κρήτη δεν υποφέρει τόσο πολύ από την έλλειψη νερού, θα υπάρξει δικαιοσύνη όσον αφορά την κατανομή των έργων και των πόρων».
Εάν όλα πάνε καλά, οι ακρίτες της Γαύδου θα μπορούν να έχουν νερό, πιθανότατα μέσα σε έναν μήνα. Αυτό που απομένει μετά τα ακριβή αποτελέσματα της άντλησης είναι η προμήθεια των αντλητικών, η σύνδεση της γεώτρησης με το δίκτυο της ΔΕΗ (θετικό είναι το γεγονός ότι στο Καστρί το δίκτυο βρίσκεται δίπλα στη γεώτρηση) και με το δίκτυο της ύδρευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαύδο.
«Ελπίζουμε ότι σε λίγο καιρό η Γαύδος θα έχει ένα δίκτυο ύδρευσης υπό πίεση και ένα δίκτυο άδρευσης υπό πίεση, όπου μπορεί να υπάρχει», κατέληξε η δήμαρχος του ακριτικού νησιού, που σήμερα έχει ογδόντα μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η δήμαρχος Γαύδου είναι η σύνταξη μιας αναπτυξιακής μελέτης για την τοπική ανάπτυξη, βασισμένη στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση. «Η Γαύδος πρέπει να αρχίσει να παράγει κατά πρώτον αυτά που καταναλώνει και κατά δεύτερον να φτιάξει το προφίλ της, το εναλλακτικό προφιλ, αυτό που της αξίζει. Με προϊόντα δικά της, πιστοποιημένα, βιολογικά, μιας και η Γαύδος δεν είχε την ατυχία να διαθέτει καλλιέργειες με φυτοφάρμακα, ενώ ελάχιστο λίπασμα έχει πέσει στις καλλιέργειες του κριθαριού. Οπότε έχει όλα τα προσόντα να προχωρήσει σε βιολογικές καλλιέργειες και να μεταποιεί, να συσκευάζει, να τυροκομεί. Να φτιάχνει τα δικά της γαυδιώτικα προϊόντα. Ηδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με επιστημονικό προσωπικό και ανθρώπους που ασχολούνται με ΚΟΙΝΣΕΠ, ανθρώπους που θα προσφέρουν εθελοντικά», κατέληξε η κα Καλλίνικου.