Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις από σωματεία εργαζομένων

πηγή efsyn Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

«Δε μπορεί με αυτή την κυβέρνηση τα ναι να γίνονται όχι και τα όχι, ναι…»

Μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που θα μετουσιωθεί σε ένα ενιαίο δυναμικό κίνημα επιχειρούν να σχηματίσουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τα σωματεία εργαζομένων σε ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΟΛΘ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΤΥ, που πραγματοποίησαν σήμερα μια μεγάλη διαμαρτυρία και έδωσαν συνέντευξη Τύπου έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θέλοντας να δείξουν ότι οι κοινωνικοί αγώνες δίνονται στους δρόμους.

Για συνειδητή υπονόμευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ώστε, «να φτάσουν την κοινή γνώμη σε ένα σημείο ότι δεν υπάρχει άλλη σωτηρία». Απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση θυμίζοντας ότι «αυτοί οι οποίοι ήταν στα κάγκελα όλο το προηγούμενο διάστημα και ήταν φανατικά κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, σήμερα είναι αυτοί, οι οποίοι προχωρούν με διαδικασίες “εξπρές”, χωρίς να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στο ΤΑΙΠΕΔ και τα… κροκοδείλια δάκρυα κάποιων υπουργών…

«Στην κυβέρνηση υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι κλαίνε μαζί με τους εργαζόμενους και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος έχει γίνει ο πιο φανατικός νεοφιλελεύθερος και είναι αυτός, ο οποίος φανατικά τάσσεται υπέρ τους ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για έγκλημα που συντελείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ξεπούλημα μίλησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Λάζαρος Τανταλίδης, σημειώνοντας ότι «το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΘ έχει εγκρίνει 309 εκατομμύρια επενδυτικό σχεδιασμό».

«Οι εργασιακές σχέσεις είναι εξασφαλισμένες μόνο στην τηλεόραση”, συμπλήρωσε με νόημα, ο πρόεδρος των αρχιεργατών, Ιγνάτιος Ζερβός.

Από την πλευρά του o πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας υποστήριξε ότι «μία εταιρεία που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο έχει τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία, ενώ έχει παραδώσει οχήματα στον ελληνικό στρατό από το 2002 και ο ελληνικός στρατός τα έχει παραλάβει και τα χρησιμοποιεί, δεν μας έχει πληρώσει. Μιλάμε για ένα ποσό 7,2 εκατομμύρια ευρώ», είπε και ζήτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει την ειδική εκκαθάριση.

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος εμφανίστηκε καχύποπτος απέναντι στην κυβέρνηση για την πώληση μόνο του 23%. «Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το 51% σκοπεύει να μπει στο νέο υπερταμείο, που δημιουργήθηκε και αυτό που δεν λένε πολλοί είναι ότι αλλάζει ουσιαστικά ο χαρακτήρας της εταιρείας ύδρευσης. Εισάγοντας την εταιρεία στο νέο υπερταμείο σκοπός είναι το κέρδος με στόχο να πληρώνει: το 50 % να πηγαίνει στο χρέος και το 50% στα ταμεία κλπ. Πρέπει η εταιρεία να είναι κερδοσκοπική προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δανειστές. Για εμάς είναι η τελική μάχη, θα το σώσουμε τώρα ή θα πουληθεί», ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΤΥ μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Λάζου. «Έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2013. Αυτή την στιγμή στην τελική φάση ανοίγουν οι προσφορές στις 22 του μηνός, αλλά ύστερα από πληροφορίες θα πάει για τις 5 Ιουλίου. Γίνεται ανθελληνοποίηση γιατί κρατικοί οργανισμοί έρχονται και παίρνουν κομμάτια του ελληνικού κράτους».

Με τη σειρά του, ο Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Παύλος Σαββουλίδης σχολίασε τον πρόσφατο νόμο, που οδηγεί στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. «Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη το 50 % της παραγωγής της και των καταναλωτών που έχει να τα δώσει σε ιδιώτη. Δε θα αφήσουμε αυτό το γεγονός να συμβεί, αν και με αυτή την κυβέρνηση τα “ναι” γίνονται “όχι” και τα “όχι” γίνονται “ναι”», είπε.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ