
Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα από την εφημερίδα των συντακτών:
Η απόφαση, που έχει χαρακτήρα υποχρεωτικής εφαρμογής και ενέχει αστικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση μη εφαρμογής της, υποχρεώνει τη διοίκηση να αμείβει αυτούς τους εργαζομένους όπως και εκείνους με σχέση αορίστου χρόνου.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας είχε καταφύγει στα μέσα Ιουλίου με καταγγελία της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), καθώς και πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζομένων, ζητώντας την ένταξη στην επιχειρησιακή ΣΣΕ και στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΛΘ του προσωπικού επί Συμβάσει Ορισμένου Χρόνου (8μηνιτών – προκήρυξη ΣΟΧ 1/2017).
Η ΟΜΥΛΕ, μετά τις άκαρπες συζητήσεις της με τη διοίκηση του ΟΛΘ για το θέμα, είχε ενημερώσει τον περασμένο Ιούνιο ακόμη και τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι το Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε. είχε -κατά πλειοψηφία- αποφασίσει «όχι μόνο να μην εντάξει τους εργαζομένους με σύμβαση 8μήνου ως προς τις αμοιβές στην επιχ. ΣΣΕ, αλλά και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ισχύ του ΓΚΠ σε ουσιαστικές εργασιακές ρυθμίσεις όπως ο χρόνος εργασίας», κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου, και ζητούσε αναστολή της απόφασης.
Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να εγκαλείται τώρα μια διοίκηση δημόσιου φορέα που ορίζεται από αριστερή κυβέρνηση από άλλο φορέα του κράτους για μη τήρηση των εργασιακών σχέσεων. Κι αυτό λίγο πριν από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
Οπως τονίζεται στην απόφαση των επιθεωρητών Εργασίας, που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», «το ζήτημα που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν από τον ΟΛΘ αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα καθώς η σχέση εργασίας τους ρυθμίζεται από διάφορους κανόνες δικαίου και η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί ειδική εξέταση, έλεγχο και έρευνα του επιθεωρητή Εργασίας και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά ερωτήματα που έθεσε η διοίκηση του ΟΛΘ –μέσω εξωτερικού συνεργάτη– προς την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή το υπουργείο Εργασίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα της σύνθετης υπόθεσης που εξετάζουμε».
«Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς»
Μετά την αρχική αυτή παρατήρηση-σχόλιο στις αιτιάσεις της διοίκησης, στο οκτασέλιδο πόρισμα-απόφαση η Επιθεώρηση διαπιστώνει ότι «εφόσον ο εργοδότης δεσμεύεται από επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, οι κανονιστικοί όροι της ισχύουν υποχρεωτικά και στις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων που απασχολούνται από τον εν λόγω εργοδότη (…) χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς (…)».
Μάλιστα διευκρινίζει πως «η διοίκηση του ΟΛΘ επικαλείται τις διατάξεις του Ν. 3429/2005 προκειμένου να εξαιρέσει ως νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου (…) όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων εντάσσονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι του ΟΛΘ αορίστου χρόνου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στους εργαζομένους ορισμένου χρόνου (…) Στο πλαίσιο όμως της έρευνάς μας διαπιστώνουμε ότι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων…».
Επίσης τονίζεται πως «επιπροσθέτως η άνιση μισθολογική αντιμετώπιση του προσωπικού ορισμένου χρόνου σε σχέση με αυτό του αορίστου στον ΟΛΘ παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου από τους αντίστοιχους εργαζομένους αορίστου χρόνου (ρήτρα 4 της οδηγίας 70/1999), άρθρο 4 του Π.Δ. 81/2003 και Π.Δ. 164/2004».
Γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αρχή της διάκρισης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου (14.9.2016) και σύμφωνα με αυτήν, «οποιοσδήποτε δικαιοπρακτικός όρος, όρος ατομικής ή συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς και κάθε κανονιστικού χαρακτήρα ρύθμιση έχουν όριο την απαγόρευση διάκρισης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε σχέση με αυτούς του αορίστου. Κάθε όρος ή κανονιστική ρύθμιση που παραβιάζει την απαγόρευση είναι είτε άκυρος είτε αποκλείει την εφαρμογή του».
Η Επιθεώρηση Εργασίας θυμίζει, τέλος, πως η μη εφαρμογή των διατάξεων «αποτελεί παράβαση του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν.2336/1995…» και καλεί την ΟΛΘ Α.Ε. «εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (από την παραλαβή του δελτίου) να συμμορφωθεί με τις ανωτέρω διαπιστώσεις-συστάσεις του παρόντος δελτίου και να τηρήσει τις νόμιμες διατάξεις. Η υπηρεσία μας επιφυλάσσεται (άρθρο 17, παρ. 2-81 ΔΣΕ) να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες».
Επί του πιεστηρίου έγινε γνωστό ότι στην υπόθεση παρενέβη και ο διοικητής Δημόσιας Αρχής Λιμένων Δημοσθένης Π. Μπακόπουλος, ζητώντας «άμεση ενημέρωση αναφορικά με την πορεία συμμόρφωσης της ΟΛΘ Α.Ε.», ενώ ο επικεφαλής της ΔΑΛ-Θεσσαλονίκης «εντέλλεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την εκτέλεση παρόντος».