Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: 17 Νοέμβρη 1973 – 2023 • 50 χρόνια το Πολυτεχνείο ζει και μας εμπνέει

Ανακοίνωση Νο 18  • Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

17 Νοέμβρη 1973 – 2023 • 50 χρόνια το Πολυτεχνείο ζει και μας εμπνέει

Τα νεαρά ζευγάρια σαν αστέρια
σ’ ομορφαίνουν μαύρη πολιτεία
για μια στιγμή κρατιούντ’ από τα χέρια
σκοτώνονται στην άλλη γωνία.
Παιδιά και τον αντέξατε τον δύσκολο καιρό
δεν έχει ο έρωτας αρχή κι ο κόσμος τελειωμό.
Στο δρόμο περπατούνε αγκαλιασμένοι
κρυφομιλούνε σε κάποιο καφενείο
κι όλοι οι νεκροί είναι πάλι αναστημένοι
σαν γονατίζουν στο Πολυτεχνείο. 

Τάσος Λειβαδίτης «Τα νεαρά ζευγάρια» 

50 χρόνια, μισός αιώνας από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το Πολυτεχνείο ζει! «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ». Συνθήματα ως υπενθύμιση και ζώσα μνήμη και ανάσα για τους αγώνες του σήμερα. Για ξεσηκωμό και αντίσταση σε κάθε καταπιεστικό και ανελεύθερο καθεστώς.

50 χρόνια μετά,  ζούμε με το φόβο του πολέμου και της καταστροφής. Οι ιμπεριαλιστικές διαμάχες για το μοίρασμα αγορών και εδαφών προκαλούν πολέμους τώρα και στην Ευρώπη (Ουκρανία), η ελληνική κυβέρνηση μαζί με ολόκληρο το νατοϊκό μπλοκ στηρίζει την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη.

50 χρόνια μετά,  το διαρκές καθεστώς έκτακτης ανάγκης (μνημόνια αρχικά, πανδημία στη συνέχεια, ενεργειακή κρίση τώρα) αξιοποιείται από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο για να υποτάξει τα πάντα στην ιδεολογία της “ανάπτυξης” (τους). Θέλουν να παραδώσουν στην σύγχρονη δικτατορία των αγορών, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, συντάξεις, ασφάλιση), να αφαιρέσουν τη δυνατότητα αυτών που ζουν από την εργασία τους να ζουν ανθρώπινα.

50 χρόνια μετά όσοι αντιστέκονται απειλούνται να “κάτσουν φρόνιμα”, πολιτικοί και ιδεολογικοί ταγοί ακόμα και ιδεολογικοί απόγονοι της χούντας, σημερινοί υπουργοί, επαναφέρουν στο προσκήνιο το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια  – στρατός – αστυνομία – νόμος – τάξη».

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ το αίτημα για μια σύγχρονη δημοκρατία των πολιτών με ειρήνη, ισότητα, αδελφοσύνη, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, υγεία για όλους και σεβασμό στο περιβάλλον. Απαιτείται περισσότερο από ποτέ η δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ελπίδας, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη κατεβαίνουμε στους δρόμους για να αλλάξουμε το «σήμερα». Διαδηλώνουμε ενάντια στην αυταρχική κυβερνητική πολιτική και την ταξική επίθεση που εξαπολύει, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, τη μαζική φτώχεια, τον εκφασισμό της κοινωνίας, τον εντεινόμενο αποκλεισμό της νεολαίας, τη μετατροπή της χώρας σε εμπροσθοφυλακή της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ. Διαδηλώνουμε για τους έγκλειστους και δολοφονημένους πρόσφυγες, για τους νεκρούς των Τεμπών, για τους πλημμυροπαθείς, για όλες τις ζωές που δεν κρίνονται άξιες δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας. Διαδηλώνουμε για τον κοινωνικό μετασχηματισμό με την πίστη ότι μπορούμε και θα ζήσουμε αλλιώς!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

Αφίσα: Γιώργος Βακιρτζής “Εδώ Πολυτεχνείο, 16 XI 1973”

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ