Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Στην Ελλάδα, για να γεμίσει το ρεζερβουάρ, αδειάζει το πορτοφόλι

Άλλη μία αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ καταγράφουν οι στατιστικές, αυτή τη φορά στις δαπάνες για καύσιμα, με τους Έλληνες να καταβάλλουν περίπου 6% του μισθού τους, ειδικά μετά την αύξηση των τιμών που συνδέεται με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από μετρήσεις της περασμένης Δευτέρας, όταν ακόμη κι οι ΗΠΑ που καταγράφουν υψηλά ρεκόρ, με ανατιμήσεις άνω των 4 δολαρίων ανά γαλόνι την περασμένη εβδομάδα,  εξακολουθούν να βρίσκονται στην τελευταία θέση όσον αφορά το μέσο μηνιαίο τμήμα του μισθού που απαιτείται για έναν πλήρη ανεφοδιασμό, όπως δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί.

statista.com

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και το GlobalPetrolPrices.com, οι Αμερικανοί έπρεπε να πληρώσουν το 1,2% του μέσου μηνιαίου μισθού της χώρας για 16 γαλόνια βενζίνης, όπως και ο βόρειος γείτονάς τους, ο Καναδάς, που εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με 1,9%, όταν ο εταίρος τους στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, το Μεξικό, είχε ένα από τα υψηλότερα μερίδια μέσου μηνιαίου εισοδήματος που απαιτούνται για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων ή 16 γαλονιών με 4,8%.

Αυτή η ανισότητα μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη γενική κατάσταση του πλούτου και την αγορά εργασίας στις αντίστοιχες χώρες, καθώς και από την ικανότητά τους να παράγουν οι ίδιες καύσιμα, όπως συμβαίνει με τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Έτσι, ενώ οι κάτοικοι της Δανίας έπρεπε να πληρώσουν κατά μέσο όρο 2,4 δολάρια ανά λίτρο βενζίνης στις 7 Μαρτίου, ωστόσο χρειαζόταν περίπου το 3% του μέσου μηνιαίου μισθού των περίπου 4.900 δολαρίων για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του. Οι Έλληνες οδηγοί, από την άλλη πλευρά έπρεπε να πληρώσουν 2,1 δολάρια ανά λίτρο (114 ευρώ για ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 60 λίτρων), όταν το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους – σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση – φθάνει τα 2.050 ευρώ.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ