ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Διακήρυξη για τις εκλογές του Συλλόγου Προσωπικού

0
91

Αθήνα, Οκτώβρης 2024

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συναδέλφισσες-οι,

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας καθημερινά αντιμετωπίζει τη διαρκή υποβάθμιση των δικαιωμάτων του. Από τη μία, η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και βασικών αγαθών πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την άλλη, η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας σε συνδυασμό με τους αντεργατικούς νόμους διαμορφώνει συνθήκες εξόντωσης για τους εργαζόμενους. Επιπροσθέτως, η αδράνεια της κυβέρνησης και της διοίκησης μπροστά στη μείωση των αποθεμάτων νερού, στην κλιματική αλλαγή και την απειλή της λειψυδρίας δείχνει την έλλειψη σχεδιασμού και ενδιαφέροντος για το κοινωνικό αγαθό του νερού.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ιδρύθηκε και συνεχίζει τον αγώνα της με έναν στόχο: να προασπίσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με απόλυτη διαφάνεια, ισότητα και δικαιοσύνη. Σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που πλήττει την αξιοπρέπεια και τα κεκτημένα μας, ενώ νέες προκλήσεις αναδύονται διαρκώς.

Η εφαρμογή του εξαήμερου: Ένα ακόμα χτύπημα για τους εργαζόμενους

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει την εξαήμερη εργασία οδηγεί σε εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς. Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει ήδη το εξαήμερο με πρόφαση τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην ουσία το βάρος πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων. Η πλειοψηφία σε ΟΜΕ και Σύλλογο προσωπικού (ΕΑΚΕ – ΕΣΚ) όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε στην κατάργηση του 5νθημέρου αντιθέτως επικαλέστηκε τους αντεργατικούς νόμους ως βασική της επιχειρηματολογία στα δικαστήρια.

Αντιδημοκρατικές πρακτικές, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης .

Η ανάδειξη από την παράταξη μας του τρόπου λειτουργίας της ΕΣΚ στη δικαστική προσφυγή για τα ρεπό είχε σαν αποτέλεσμα τις δικαστικές διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ από την ΕΣΚ και την προσπάθεια αποκλεισμού τους από τις εκλογές με την στήριξη της ΕΑΚΕ.

Συγκεκριμένα το 2021 εκδόθηκε για λογαριασμό εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ δικαστική απόφαση με το νομικό σύμβουλο της ΟΜΕ που δικαίωνε εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ για το θέμα των ρεπό. Με βάση δε το δικασμένο της 1ης απόφασης συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΚ ενώ θα έπρεπε να απαιτήσουν να εφαρμοστεί η απόφαση σε όλο το προσωπικό, εκείνοι χωρίς καμία ενημέρωση των εργαζομένων προσέφυγαν εκ νέου για λογαριασμό τους και μόνο στο δικαστήριο.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης έχει ενοχλήσει τα στελέχη της ΕΣΚ που ακολουθώντας τις συνήθεις πρακτικές τους εφαρμόζουν αντιδημοκρατικές διαδικασίες, με χαρακτηριστικότερη την παράνομη απόφαση για διαγραφή συνδικαλιστικών στελεχών της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ από τα μητρώα του Συλλόγου Προσωπικού και η κατάθεση μήνυσης στα αστικά δικαστήρια με μάρτυρες κατηγορίας τα στελέχη της ΕΑΚΕ.

Τους αφήνουμε στην κρίση σας !

Το ζήτημα του αμιάντου

Η πλημμελή αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους από την ηγεσία της ΟΜΕ και του Συλλόγου Προσωπικού επιτρέπει την αδιαφορία της διοίκησης και της Γενικής Διεύθυνσης Ύδρευσης για την ασφάλεια των εργαζομένων με αποκορύφωμα το ζήτημα του αμιάντου.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Ο αμίαντος, ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο, παραμένει πρόβλημα στα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Παρά τις διαρκείς μας πιέσεις, η διοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ασφαλή απομάκρυνση του υλικού αυτού, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους και υποβάλλοντας τους σε εργασίες απομάκρυνσης χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ θεωρεί ότι όλες οι εργασίες πρέπει να γίνονται από ειδικά πιστοποιημένα συνεργεία για να τηρούνται οι δεσμεύσεις για την προστασία της υγείας μας.

Απολύσεις εργαζομένων και βόλεμα των ημετέρων

Με την ΕΣΣΕ 2024 αποδέχθηκαν για πρώτη φορά απολύσεις εργαζομένων άνω των 67 ετών, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την εργασιακή ασφάλεια και δίνει τη δυνατότητα επιλεκτικών απολύσεων στη διοίκηση. Με την ανοχή των παρατάξεων ΕΑΚΕ – ΕΣΚ διαπιστώνεται ότι απολύονται εργαζόμενοι «ως παιδιά ενός κατώτερου θεού» και ορισμένοι «καρεκλοκένταυροι» συνδικαλιστές παραμένουν και πέρα των 67 στην εργασία. Η θεσμοθέτηση απολύσεων με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του συνδικάτου (ΕΑΚΕ – ΕΣΚ) ήταν μια στρατηγική εργοδοτική επιλογή που ικανοποιήθηκε για να εμπεδώσει ως μια συνήθης διαδικασία την απόλυση από την εργασία ενάντια στον κανονισμό προσωπικού και τις προηγούμενες ΕΣΣΕ.

Το μεγάλο δίλημμα των εκλογών :

Η διεκδίκηση συμπληρωματικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Οι Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΣΣΕ) 2021 & 2024 που διαπραγματεύθηκαν οι παρατάξεις ΕΑΚΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), και ΕΣΚ(ΠΑΜΕ) αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων διότι διατήρησαν καθηλωμένους τους βασικούς μισθούς και δημιούργησαν στρεβλώσεις και νέες αδικίες εις βάρος των εργαζομένων. Το δίλημμα των εκλογών στο Σύλλογο Προσωπικού είναι εάν θα επικροτηθεί η όχι η πρόταση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για υπογραφή συμπληρωματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τα κάτωθι αιτήματα :

  • Αύξηση των βασικών μισθών και ημερομισθίων 200 € τουλάχιστον από 1.1.2025 σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο για την ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων.
  • Αναγνώριση και χορήγηση των τριετιών και της συναφούς προϋπηρεσίας της περιόδου 14.2.2012 έως 31.12.2023 σε όλους τους εργαζόμενους ως παροχή της συμπληρωματικής ΕΣΣΕ.
  • Πλήρης ένταξη από την ημέρα πρόσληψης των νεοεισερχομένων συναδέλφων που προσλαμβάνονται μετά την 26.9.2023.
  • Χορήγηση μιας μισθολογικής προώθησης στους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 30 έτη συνταξιοδοτικά ή 32 έτη με αναγνώριση της συναφούς προϋπηρεσίας όπως προβλέπει η ΕΣΣΕ 2007.
  • Επαναφορά των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων, του επιδόματος αδείας, άρση των περικοπών του νόμου 3833/10 στους βασικούς και κατάργηση του πλαφόν στις αποδοχές ως όροι της συμπληρωματικής ΕΣΣΕ.
  • Κατάργηση των όρων των ΕΣΣΕ 2021 & 2024 που επεκτείνουν τις περικοπές του νόμου 4024/11.
  • Την αύξηση του ποσού στην κάρτα καυσίμων στα 120 € και την κατάργηση του όρου τις ΕΣΣΕ 2024 που μειώνει την ημερήσια αποζημίωση στην ευκαιριακή οδήγηση.
  • Την διασφάλιση της 5νθημερης εργασίας.
  • Άμεση αντιμετώπιση του θέματος του αμιάντου, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του κοινού.

Συναδέλφισσες-οι, στις 21,22,23,24&25 Οκτώβρη 2024, δημιουργούμε μία μεγάλη ΣΥΜΜΑΧΙΑ και στο Σύλλογο Προσωπικού, με συλλογική εκπροσώπηση, δημοκρατικές διαδικασίες και ξεκάθαρες προτάσεις,

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στις εκλογές και να στηρίξετε έναν αγώνα για τα δικαιώματα όλων μας. Αφήνουμε πίσω τις παρατάξεις που υποβάθμισαν τα δικαιώματά μας και κοιτάμε μπροστά, με στόχο την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, δίκαιες αμοιβές και ένα μέλλον όπου ο εργαζόμενος θα έχει την προστασία που του αξίζει.

Για τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τον Σύλλογο Προσωπικού

Η εκτελεστική επιτροπή

Οι Υποψήφιοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  • ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΑΝΔΡΕΑ
  • ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΣ ΒΑΪΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • ΓΡΟΥΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • ΔΟΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΔΟΝΑΤΟΥ
  • ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΘΕΟΦΑΝΗ
  • ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΑΛΙΚΗ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
  • ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
  • ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • ΚΟΛΟΚΩΤΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ
  • ΚΟΡΔΑ ΑΘΗΝΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΛΑΤΩΝΑΣ
  • ΛΙΟΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ του ΙΩΑΝΝΗ
  • ΛΟΥΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • ΜΑΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  • ΜΠΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΝΕΟΚΛΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • ΝΙΑΒΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
  • ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ
  • ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • ΠΑΣΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ
  • ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗ του ΠΕΤΡΟΥ
  • ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΜΑΡΚΟΥ
  • ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
  • ΤΖΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
  • ΤΡΟΥΠΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΘΩΜΑ
  • ΤΣΑΓΚΑΝΕΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • ΤΣΑΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΤΣΙΑΚΑΣ ΜΑΡΚΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΤΣΟΒΟΛΑ ΑΝΘΟΥΛΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • ΦΕΡΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ