Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι αν κλείσει η ΔΕΥΑΜΒ και περάσει στο Δήμο τότε δήθεν προστατεύεται από την ιδιωτικοποίηση και ενισχύεται το δικαίωμα των πολιτών στο νερό. Όμως η Δημοτική Αρχή του Α. Μπέου, που διοικεί τη ΔΕΥΑΜΒ εδώ και τέσσερα χρόνια, προωθεί ήδη την ιδιωτικοποίηση κομμάτι-κομμάτι :
- Προσπάθησε να δώσει τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιωτική εταιρία (αρχές 2017). Αυτό αποτράπηκε μέσα από την αντίδραση των πολιτών και τον αγώνα της Κίνησης Πολιτών και της Συμμαχίας για το Νερό.
- Συνέχισε την πολιτική παραχώρησης κομματιών της ΔΕΥΑΜΒ σε εργολάβους: καταμέτρηση ρολογιών, επίδοση λογαριασμών, βλάβες.
- Θέλει να σταματήσει την πρόσληψη στη ΔΕΥΑΜΒ των 28 νέων υπαλλήλων που έχει εγκρίνει ο ΑΣΕΠ με τους οποίους η ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να μειώσει τις ιδιωτικές εργολαβίες και να εξοικονομήσει χρήματα προσφέροντας παράλληλα καλύτερες υπηρεσίες.
- Αρνείται να αγοράσει νέα μηχανήματα όπως ζητάνε οι εργαζόμενοι ώστε η ΔΕΥΑΜΒ να μπορεί να εκτελεί μόνη της περισσότερες εργασίες (επισκευές βλαβών) και έτσι να εξοικονομεί χρήματα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η δημοτική αρχή έχει ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Βόλου παραχωρώντας για 12 χρόνια τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού σε ιδιωτική εταιρία. Επιπλέον συνεχίζει τις πολιτικές απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ. Συγκεκριμένα:
- Δεν έχει βελτιώσει την ποιότητα του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα με αποτέλεσμα οι Βολιώτες να αναγκάζονται να αγοράζουν κακής ποιότητας εμφιαλωμένο νερό ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
- Υποβάθμισε και απαξίωσε και την ποιότητα του πηγαίου νερού στα δίκτυα των χωριών του Πηλίου, χωρίς να καθαρίζει τις πηγές και τις δεξαμενές τους, αλλά χλωριόνοντας ένα πρώτης ποιότητας νερό.
- Δεν προχώρησε στην κατασκευή δημόσιων βρυσών από πηγές του Πηλίου (όπως ζητάει εδώ και χρόνια η Κίνηση Πολιτών) κάτι που θα μπορούσε να δώσει άμεσα τη δυνατότητα στους Βολιώτες να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πηγαίο νερό δωρεάν!
Η Δημοτική Αρχή δεν έχει παρουσιάσει οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι ζημιογόνα και πρέπει να κλείσει. Αποκρύπτει ότι αν το έργο της ΔΕΥΑΜΒ περάσει στο Δήμο θα υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση τους. Οι απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ έναντι της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου δεν πρόκειται να εξαφανιστούν με την εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ. Η ΕΡΓΗΛ έχει εξασφαλίσει με δικαστικές αποφάσεις αυτές τις ανυπόστατες απαιτήσεις γιατί:
- Η Δημοτική Αρχή άργησε επί τρία χρόνια να καταθέσει αγωγή εναντίον της ΕΡΓΗΛ για να διεκδικήσει όσα η ΕΡΓΗΛ χρωστά στη ΔΕΥΑΜΒ για έργο που δεν κατασκεύασε αλλά για το οποίο πληρώθηκε.
- Επί διοίκησης Α. Μπέου η ΕΡΓΗΛ δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ και κατάσχεσε σχεδόν 3,5 εκ ευρώ (!) ενώ διεκδικεί να πάρει από τα ταμεία του Δήμου άλλα 5,6 εκ ευρώ που ο Δήμος Βόλου οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα από τις«πάνω από 30 νομικές ενέργειες» για τις οποίες υπερηφανεύεται ο Α. Μπέος…
- Με την εκκαθάριση δεν προστατεύεται η περιουσία της ΔΕΥΑΜΒ επειδή οι εκκαθαριστές θα ρευστοποιήσουν αυτή την περιουσία για να αποπληρώσουν ΑΜΕΣΑ τους πιστωτές!
Τέλος, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να παρουσιάσει τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ ως «ρετιρέ». Όμως ο μέσος όρος των μισθών των εργαζομένων (όχι των διευθυντικών στελεχών) δεν ξεπερνά τα χίλια ευρώ και μετά τη δικαστική δικαίωση θα κυμανθεί στα 1200 ευρώ. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και αντιστεκόμαστε στην πολιτική εξίσωσης των μισθών προς τα κάτω.
Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό – Συμμαχία Βόλου για το Νερό