Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το πρώην δεξί χέρι της Λαγκάρντ έτοιμο να αναλάβει το Υπερταμείο

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, νούμερο δύο στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός, προορίζεται ως ο επικεφαλής του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με το Reuters. Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις αρχικές πληροφορίες, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία, μολονότι επιβεβαιώνει ότι ο Λε Παπ έχει επιλεχθεί από τους δανειστές.

lepap

Σύμφωνα με το Reuters , ο Λε Παπ θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας». Στο νέο υπέρ- Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχουν υπαχθεί το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

Το πρωί της Τρίτης η εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε το όνομα του Λε Παπ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι «ναι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτήν την πληροφορία».

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, αλλά δεν αρνήθηκε ότι ο Λε Παπ έχει επιλεγεί από τους δανειστές.

O Λε Παπ αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής οικονομικών στην περιφέρεια του Παρισιού, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμμάτεας στην Air France KLM. Την περίοδο 2007-2011 είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέφερε η εφημερίδα.

Δεν έχει «κλειδώσει» η θέση, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την είδηση πως ο Γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ θα είναι ο νέος επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η συζήτηση για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και την αξιολόγηση προτάσεων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν επισήμως.

Πάντως, από το ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν, επίσης, ότι απορρίπτεται η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου.

Οι κανόνες λειτουργίας του νέου Ταμείου όπως τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών

Διοίκηση της Εταιρείας – Εποπτικό Συμβούλιο – Διοικητικό Συμβούλιο

  • Ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2).
  • Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
  • Ο επικεφαλής (πρόεδρος) του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας.
  • Και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο (άρθρο 191 παρ. 2.β).

Τι είναι / τι κάνει το Εποπτικό Συμβούλιο;

  • Το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της Εταιρείας. Δεν ασκεί την διοίκησή της. Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία.
  • Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου σύμφωνα (άρθρο 192 παρ. 1) για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την Εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί το Εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει (άρθρο 192, παρ. 2ιβ). Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχεται από την Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190).
  • Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2α).
  • Ρητή αναφορά στο νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων (π.χ. καταναλωτές, εργαζόμενους).

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ