Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Η Κρήτη οργανώνει την έξυπνη διαχείριση υδάτων της

Η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ευφυούς συστήματος που θα εξασφαλίζει συγχρόνως μία ορθολογική-αειφόρο-ποιοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, αποτελεί το βασικό στόχο των φορέων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο σχεδιασμό ευφυούς συστήματος αειφόρου διαχείρισης υδατικών δικτύων στην Κρήτη – Smart Waters.

Το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά και έχει ως βασική του μέριμνα τη βέλτιστη διανομή των υδάτινων πόρων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας και συνεχή παρακολούθηση της ποιότητάς τους.

Το έργο, που είναι σε απόλυτη συνάφεια με το υπάρχον Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Περιφέρειας Κρήτης, θα αποδείξει την ωφέλεια και αποτελεσματικότητα ενός πλήρους αυτοματοποιημένου δικτύου υδάτων με χρήση τηλεμετρίας και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που θα καταλήγουν σε προτάσεις για την διευκόλυνση των αποφάσεων του διαχειριστή.

Το σχετικό πρόγραμμα απευθύνεται τόσο στους λήπτες αποφάσεων και στους σχετικούς επιστήμονες όσο και στους τοπικούς διαχειριστές υδάτινων πόρων και καταναλωτές-πολίτες για μείωση του κόστους της ενεργειακής κατανάλωσης και στης σπατάλης πόρων καθώς και βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων.

Μέχρι τώρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας στα αντλιοστάσια του δικτύου ενώ σε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι μελέτες ενεργειακής αυτονόμησης του δικτύου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ψηφιοποίηση του μοντέλου υδραυλικής και ενεργειακής προσομοίωσης και το ευφυές μοντέλο διαχείρισης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποία έγιναν παρουσιάσεις από όλους τους εταίρους, καθορίστηκαν οι επόμενες δραστηριότητες και προγραμματίστηκαν ημερίδες συζήτησης – διαβούλευσης και προβολής των αποτελεσμάτων του έργου στα Χανιά και στο Ηράκλειο όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι σχετικοί φορείς της Κρήτης καθώς και οι καταναλωτές – πολίτες.

Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν : το Εργαστήριο Ελέγχου Βιομηχανικών και Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης (επικεφαλής εταίρος), ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Γεωτεχνικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης (ΠΤΑΚ) -Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης.

Πηγή

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ