Καθώς η Πολιτεία της Καλιφόρνιας βρίσκεται υπό καθεστώς πρωτοφανούς ξηρασίας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο κυβερνήτης της, Τζέρι Μπράουν, επέβαλε πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης και χρήσης νερού, μεταξύ των οποίων και επιβολή υψηλών προστίμων, έως και 500 δολαρίων, σε όσους το σπαταλούν.
Το παράδοξο είναι ότι η αυστηρότητα αυτών των μέτρων περιορίζεται στους καταναλωτές και αφήνει ανέπαφες από τους περιορισμούς στη χρήση νερού τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τις πετρελαϊκές εταιρείες που χρησιμοποιούν το fracking, δηλαδή την υδραυλική ρωγμάτωση, μια διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε συμπαγή πετρώματα, μέσω της διοχέτευσης υπό πίεση ενός μείγματος νερού και άμμου. Κι αυτό, όταν οι δύο τομείς καταναλώνουν πάνω από το 90% του νερού της Καλιφόρνιας.
Ομως, δεν θεωρείται σύμπτωση ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, ο κυβερνήτης Μπράουν είναι απόλυτα εξαρτώμενος από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, ενώ παράλληλα εμφανιζόταν και ως υπερασπιστής του περιβάλλοντος.
Οπως έχει αποδειχθεί, από το 2006 έχει λάβει συνεισφορές τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων δολαρίων για τις εκστρατείες του από πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Chevron, της Occidental Petroleum, της Southern California Edison, της Valero Energy, της Tesoro Corp, της Conoco Phillips και της Aera Energy που ανήκει στη Shell και την ExxonMobil. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες χορήγησαν μεγάλα ποσά στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή Μπράουν τον περασμένο Νοέμβριο.
Παρά τις εκκλήσεις από τους ειδικούς να τεθούν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού από τις επιχειρήσεις, το Συμβούλιο Ελέγχου Υδατικών Πόρων της Καλιφόρνιας προήγαγε κανονισμούς έκτακτης ανάγκης για την ξηρασία που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο τους καταναλωτές, αφήνοντας ανέγγιχτη και τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Ετσι, αντί της υιοθέτησης μιας πολιτικής για την υλοποίηση γνωστών, ορθολογικών μεθόδων σχεδιασμού που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της παροχής νερού στην Καλιφόρνια για τις μελλοντικές γενιές, η υπάρχουσα πολιτική ρύθμιση επιδιώκει να υποβαθμίσει αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα σε μια απλή τιμωρία για μεμονωμένους πολίτες.
Η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες οικογένειες της εργατικής τάξης, καθώς εκτιμάται ότι 17.100 εργάτες γης έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του προηγούμενου έτους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος.
Οι μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις εργασίας καταγράφηκαν στην καρδιά της γεωργίας της Πολιτείας, στην Κεντρική Κοιλάδα. Από την άνοιξη του 2013 μέχρι την άνοιξη του 2014, η στάθμη των υδάτων στις λεκάνες απορροής των υπόγειων υδάτων σε όλη την Κεντρική Κοιλάδα μειώθηκε κατά περίπου 20 μέτρα, καθώς υπήρξε μια «κούρσα» ακόμη βαθύτερων γεωτρήσεων των υπόγειων υδάτων.
Μόνο σε μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Κεντρικής Κοιλάδας εκδόθηκαν 874 άδειες γεωτρήσεων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2014. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να στερέψουν εκατοντάδες ιδιωτικές γεωτρήσεις, αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους χωρίς νερό. Η μόνη κρατική απάντηση σε αυτή την τρομερή κρίση ήταν η διανομή περιορισμένων ποσοτήτων εμφιαλωμένου νερού.
Με ένα πακέτο τριών νομοσχεδίων, που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον κυβερνήτη Μπράουν, θα θεσμοθετηθούν για πρώτη φορά κανονισμοί για τα υπόγεια ύδατα που, όμως, δεν θα έχουν καμία ισχύ μέχρι το 2040, αλλά ακόμη και τότε δεν θα απαιτείται από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν πόσο νερό αντλούν η κάθε μία ξεχωριστά.
Η πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε για τον περιορισμό στη χρήση νερού δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τη χρήση των υπόγειων υδάτων από τους «γίγαντες» της γεωργίας, τους μόνους που έχουν την ικανότητα να κατέχουν γεωτρύπανα αξίας 400.000 δολαρίων με δυνατότητα να φτάνουν σε βάθος 600 μέτρων. Κι ας ευθύνεται η γεωργία για το περίπου 80% της συνολικής χρήσης του νερού στην Πολιτεία, με το υπόλοιπο να χρησιμοποιείται από την αστική βιομηχανία και τους οικιακούς καταναλωτές. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα επιφέρουν μείωση μόλις 5% στη συνολική χρήση νερού.
Εντούτοις, ο κυβερνήτης Μπράουν δεν θα μπορούσε να θίξει τη γεωργική βιομηχανία καθώς στην Καλιφόρνια παράγεται επί του παρόντος περίπου το 80% των αμυγδάλων του κόσμου, το 43% των φιστικιών και το 28% των καρυδιών. Η «αυτοκρατορία του αμύγδαλου» επικεντρώνεται στην κοιλάδα Σαν Χοακίν, που αποτελεί την έδρα του μεγαλύτερου αναπτυσσόμενου μονοπωλίου αμυγδάλων στον κόσμο, της εταιρείας Paramount Farming, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι στενά συνδεδεμένοι με τον κυβερνήτη Μπράουν. Και, εκτός από την Paramount Farming, η μητρική εταιρεία κατέχει επίσης τις Paramount Citrus και Paramount Farms που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι καλλιεργητές εσπεριδοειδών και φιστικιών στον κόσμο.
Απ’ ό,τι φαίνεται, παρ’όλο που υπάρχουν τεράστιες αποδόσεις που μπορούν να προκύψουν μέσω της υιοθέτησης ειδικών μεθόδων άρδευσης, οποιαδήποτε τέτοια ορθολογική αναδιοργάνωση στην Καλιφόρνια έχει αποκλειστεί από τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ, η οποία, ελέγχοντας το σύνολο του πολιτικού συστήματος, δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί οποιαδήποτε συρρίκνωση των κερδών της, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων επί του κοινωνικού συνόλου.