Μαζικός συνδικαλιστικός και πολιτικός αγώνας ή δικαστικές διεκδικήσεις;(Aνακοίνωση Νο 1)

Μαζικός συνδικαλιστικός και πολιτικός αγώνας ή δικαστικές διεκδικήσεις;
Με αφορμή την υπόθεση δικαστικής προσφυγής συναδέλφων κατά της εταιρίας ενάντια στις περικοπές των δώρων, μέσω του Συλλόγου Μηχανικών, που δικαιώθηκαν αλλά η εταιρία άσκησε έφεση σε όλες τις περιπτώσεις εκτός μιας ομάδας, καθώς και όλων των άλλων περιπτώσεων που διεκδικούνται, δικαστικά, αιτήματα, μέσω συλλόγων ή ΟΜΕ, το «ΣΕΚΕ&Σ για δημόσια ΕΥΔΑΠ» έχουμε να πούμε τα εξής:
Η, επί χρόνια, υπονόμευση ενωτικών κι ενοποιητικών συνδικαλιστικών αγώνων, από τη μεριά της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, η αποδοχή έως και υπεράσπιση, μέσω πολυδαίδαλων διαδικασιών μισθολογικών παροχών, με πληθώρα επιδομάτων, μ’ επιλεκτικές έκτακτες αμοιβές, με τοποθετήσεις ή μετακινήσεις οικονομικής ή εργασιακής διευκόλυνσης, της πολυδιάσπασης των εργαζομένων, έφτασε στο μη περαιτέρω. H κατακρεούργηση των μισθών μας από τους μνημονιακούς νόμους σε συνδυασμό με την τακτική της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ για παραπομπή σχεδόν όλων των διεκδικήσεων σε δικαστικούς μαραθωνίους εντείνει ακόμα περαιτέρω αυτήν την πολυδιάσπαση, δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάθε εργαζόμενος είναι μοναδική περίπτωση.
Δεν υπάρχουν δύο εργαζόμενοι, ακόμα και της ίδιας πρόσληψης, ίδιας κατηγορίας, ίδιας εργασίας που να αμείβονται το ίδιο. Και παράλληλα όλοι νομίζουν ότι παίρνουν κάτι (κρυφό) περισσότερο από κάποιους άλλους ή ότι κάποιοι άλλοι παίρνουν κάτι παραπάνω που δεν το δικαιούνται. Όλοι (οι εργαζόμενοι) εναντίον όλων (των εργαζομένων).Διοικητικοί εναντίων Τεχνικών, Μηχανικοί εναντίον Επιστημόνων, ΑΕΙ εναντίον ΤΕΙ, πτυχιούχοι εναντίον εργατών, εσωτερικοί εναντίον εξωτερικών, αποχέτευση εναντίον ύδρευσης, προσληφθέντες προ ΑΣΕΠ εναντίον προσληφθέντων με ΑΣΕΠ, μόνιμοι εναντίον συμβασιούχων, εργαζόμενοι εναντίον συνταξιούχων, παντρεμένοι εναντίον ανύπαντρων, όσοι έχουν παιδιά εναντίον όσων δεν έχουν, όσοι έκαναν αγωγές εναντίον όσων δεν έκαναν, όσοι τις κέρδισαν εναντίον όσων τις έχασαν, κλπ. κλπ. Και τελικά; Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, αδύναμοι και διασπασμένοι, μόνοι, ο καθένας με την «περίπτωσή» του, απέναντι σε διοίκηση, κράτος, τρόικα, μετόχους, ΤΑΙΠΕΔ, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο που απομυζούν, ενωμένοι κι ανενόχλητοι, την ΕΥΔΑΠ. 
 
 • Δεν μας πειράζει που φέτος μοιράστηκαν τα μεγαλύτερα από ποτέ μερίσματα;
 • Δεν μας πειράζει που μας έκλεψαν τους μισθούς και παρουσιάζουν απίστευτη αύξηση κερδοφορίας, την οποία μοίρασαν σε  μερίσματα παρελθόντων ετών και σκέφτονται(?) να συνεχίσουν με «επιστροφή κεφαλαίου» 200 εκ. Ευρώ στους μετόχους;
 • Δεν μας πειράζει που η ΕΥΔΑΠ κόβει το νερό σε νοικοκυριά ανέργων και οικονομικά αδυνάμων, χρεώνοντάς τους ταυτόχρονα με 1,5 εκ Ευρώ πρόστιμα και προσαυξήσεις και την ίδια στιγμή κάνει έκπτωση 45% στα ΕΛΠΕ, και μάλιστα με όρο την αύξηση της κατανάλωσης, χαρίζοντας τους πάνω από 3 εκ. Ευρώ ετησίως;
 • Δεν μας πειράζει το πάρτι παραχωρήσεων, εργολαβιών, προμηθειών, συμβούλων που γίνεται για να προλάβουν να ροκανίσουν το ταμειακό πλεόνασμα;
 • Δεν μας πειράζει να μην κουρεύουν τις δικηγορικές(;) αμοιβές των 25 εκ. Ευρώ, ενώ κουρεύουν τις εργατικές κατά περίπου 50%;
Νοιώθουμε αδύναμοι απέναντι σε όλα αυτά και φοβόμαστε – διστάζουμε να θέσουμε γενικό θέμα αύξησης των μισθών μας και ψάχνουμε δύναμη σε δικαστικές ή επιμέρους  διεκδικήσεις που θεωρούμε ότι δε μας φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με διοίκηση-κυβέρνηση-τρόικα. Γεγονός που εντείνει το πρόβλημα της ενδοεργατικής πολυδιάσπασης, αφού έχει ως συνέπεια όλοι να θεωρούν ότι οι ίδιοι πρέπει να αμειφθούν, ενώ οι άλλοι όχι. Και φυσικά είμαστε αναποτελεσματικοί αφού παλεύουμε διασπασμένοι και όχι ενάντια στον πραγματικό μας αντίπαλο.
Ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος που μπορεί να αλλάξει τα συνδικαλιστικά πράγματα και στην ΕΥΔΑΠ, είναι η συνδικαλιστική αντίληψη και πρακτική των ενωτικών διεκδικήσεων όλων των εργαζομένων ενάντια σε διοίκηση-κυβέρνηση-τρόικα-κεφάλαιο. Η συνδικαλιστική διεκδίκηση δίκαιων κι ενοποιητικών αιτημάτων για όλο το προσωπικό πρέπει ν’ αποτελέσει τη βάση της νέας αντεπίθεσης μας και μαζί τη βάση απόκρουσης των εκβιαστικών πρακτικών,  ενάντια σε εργαζόμενους, από τη μεριά της διοίκηση, της κυβέρνησης και της τρόικας.
Η ένταξη όλου του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ σε ένα ενιαίο σύλλογοείναι βασικό βήμα σε μια τέτοια προσπάθεια. Να σταματήσει τώρα η διασπορά μας σε πληθώρα συλλόγων, που μόνο τα συνδικαλιστικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετεί.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:
 • Να σταματήσει η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ να σφυρίζει αδιάφορα, και να πάρει θέση υπέρ της άμεσης εφαρμογής σε όλο το προσωπικό των αποφάσεων που έχουν κερδηθεί δικαστικά. Να μην επιτραπεί η δημιουργία νέων διασπάσεων μέσα στους εργαζόμενους και νέων υποθέσεων «Τσάντηδων», που χρησιμοποιούνται εργατικές διεκδικήσεις για αλλότριους σκοπούς.
 • Η διοίκηση να εφαρμόσει άμεσα τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδηθεί από εργαζομένους, για το σύνολο του προσωπικού, χωρίς περικοπές.
 • Ο κ. Βαρθολομαίος και το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ οφείλουν, επιτέλους, να εξηγήσουν τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν ( τοποθετούν, μετακινούν κι απομακρύνουν) στελέχη.
 • Όποιος εκλεγμένος συνδικαλιστής τοποθετείται σε διοικητική θέση ευθύνης να παραιτείται από τη συνδικαλιστική του θέση (ή να μην αποδέχεται τη διοικητική). Ε! δε γίνεται «και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». (Ο Επιστημονικός και ο σύλλογος Μηχανικών μάλλον Ενώσεις πρώην, νυν και μελλοντικών στελεχών μοιάζουν, λόγω και της σύνθεσης των ΔΣ τους, παρά πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία).
 • Τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να μη θυμούνται ότι είναι υπάλληλοι μόνο όταν θίγονται προσωπικά ενώ όταν υλοποιούνται μέτρα ενάντια σε άλλους ή κι ενάντια στα συμφέροντα της δημόσιας ΕΥΔΑΠ ή και ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον τότε να διατείνονται πως «είναι στελέχη που απλά  υλοποιούν».
Ή θα λειτουργήσουν ενοποιητικά με όλο το προσωπικό υπέρ της δημόσιας και κοινωφελούς ΕΥΔΑΠ ή έχουν  ταχθεί με τη διοίκηση η οποία έχει πάρει με σαφήνεια θέση, με λόγια και πράξεις καθημερινές, υπέρ των μετόχων που τη διόρισαν, των συμφερόντων που εξυπηρετούν και υπέρ της ιδιωτικοποίησης.
 • Ακόμα, προτείνεται όσα δικαστήρια κερδήθηκαν, και είχαν κατατεθεί,  μέσω συλλόγων ή ΟΜΕ, ως μέσο συνδικαλιστικής πίεσης, για τη διεκδίκηση του αιτήματος για το σύνολο του προσωπικού, τα κερδισμένα χρήματα συνδικαλιστών, να αναμένουν, έως τη πλήρη εφαρμογή των αιτημάτων σε όλο το προσωπικό.
Τέλος, θέτουμε, επιτακτικά για μαζική συνδικαλιστική διεκδίκηση, τώρα:
 1. Μισθολογικές αυξήσεις τώρα για όλο το προσωπικό (καταρχήν μέσω της αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών των μνημονίων) και κατάργηση των νόμων που έπληξαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 2. Άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Καμία διακοπή υδροδότησης σε νοικοκυριά (σπίτια μόνιμες- κύριες κατοικίες οικογενειών). Καμία διακοπή υδροδότησης σε κτίρια δομών υγείας-παιδείας-πρόνοιας-αλληλεγγύης. Δεν είναι δυνατόν να μοιράζονται εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ μέτοχοι, ΤΑΙΠΕΔ και τραπεζίτες ενώ άνεργοι και φτωχοί να μην έχουν νερό για 20, 100 ή 500 Ευρώ.
Η Γραμματεία του “ΣΕΚΕ&Σ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ”

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Μπράβο.Η κατασταση που περιγράφεται Οσον αφορα τη πολυδιάσπαση των εργαζομενων στην ΕΥΔΑΠ,ισχυει πάντου,με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη διαμόρφωση αιτημάτων που να ενιαιοποιουν τα εργατικά συμφέροντα και να εκφράζουν τις αναγκες της πλειοψηφίας των εργαζομενων,εμποδίζοντας έτσι και τη μαζικοποίηση των αγώνων και τη πολιτικοποίηση της πάλης των εργατων.
  Εργαζόμενη στην ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here