Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μέχρι να γίνει η αξιοπρέπεια συνήθεια. Οι κάτοικοι της Petorca (Χιλή) διαδηλώνουν για την υπεράσπιση του νερού

Cabildo, April 21 Απριλίου 2018 η ημέρα που οι απλοί άνθρωποι όρθωσαν το ανάστημα τους για άλλη μια φορά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Η La Ligua, η Cabildo και η Petorca (πόλεις της επαρχίας Petorca 170χλμ. Από το Σαντιάγκο της Χιλής), είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα το “βασίλειο του Machiavelli”, επειδή στις πόλεις μας εφαρμόζεται η αρχή “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Δηλαδή, το νερό σε οποιαδήποτε τιμή για τη βελτίωση της υπεραξίας των αγροτικών και των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, υπονομεύοντας την πρόσβαση του πληθυσμού στο πόσιμο νερό, θέτοντας σοβαρά σε κίνδυνο τη ζωή στην επαρχία.

Οι σωλήνες εισαγωγής και τα ιδιωτικά πηγάδια που χτίστηκαν παρανόμως  και αποστραγγίζουν  τα υπόγεια νερά , οι λόφοι που φυτεύτηκαν “στο άπειρο” με αβοκάντο για εξαγωγή, υπερεκμεταλλευόμενες λεκάνες, ανίκανοι και αδιάφοροι κυβερνητικοί θεσμοί και επιχειρηματίες και πολιτικοί που συνασπίστηκαν για να κλέψουν το νερό αποτελούν μέρος της “τέλειας καταιγίδας” στη γη μας (see DanWatch’s article) 

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση του νερού στην επαρχία Petorca αποτελεί παράδειγμα στην πόλη Cabildo, που θεωρείται από τα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ως το επίκεντρο της παραβίασης του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό, ως το επίκεντρο κλεμμένου νερού. Ενώ η παροχή νερού με υδροφόρες αποτελεί μια κανονικότητα.

Επειδή στη Χιλή το νερό είναι μια επιχείρηση, μια επιχείρηση που κάνει εκατομμυριούχους εκείνους που έχουν κερδοσκοπήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν κερδοσκοπήσει με το νερό για τις φυτείες τους και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν με το πόσιμο νερό και με βασικές δημόσιες υπηρεσίες του λαού του Cabildo.

Είναι στο Cabildo, όπου γυναίκες και άνδρες έχουν κατηγορηθεί για την υπεράσπιση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι στο Cabildo όπου οι αγρότες στερούνται του νερού τους για να επιτελέσουν τον ουσιαστικό τους σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να παράγουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους και για τις περιφερειακές και τοπικές αγορές.

Τα γεγονότα είναι συγκλονιστικά , το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξετε μια ματιά στη γέφυρα του Cabildo και να δείτε τι έχει γίνει με τον ποταμό. ένα ξηρό, εγκαταλελειμμένο και αφιλόξενο τοπίο. Έχετε αναρωτηθεί πόσα παιδιά γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του νερού, δεν ξέρουν ποιο είναι το ποτάμι και τι σημαίνει το ποτάμι για τη ζωή μας; Με ποιον τρόπο αυτή η μνήμη θα τα σηματοδοτήσει για όλη τη ζωή τους; Με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει τη σχέση τους με τη φύση; Η καλλιέργεια σε ένα μέρος όπου η κλοπή του νερού είναι πρακτική ατιμωρησίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Απριλίου 2018, βγήκαμε μαζικά στους δρόμους του Cabildo και το κάναμε με τις οικογένειές μας, με μεγάλο αριθμό παιδιών, συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική πλατεία της πόλης, μια πλατεία που γέμισε από  χρώματα, μουσική και πλακάτ που έδειξαν ότι είναι ποια διαδεδομένη η πεποίθηση: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 

Οι κάτοικοι του Cabildo γνωρίζουν απόλυτα τι συνέβη στην περιοχή τους σχετικά με την εμπορευματοποίηση του νερού. Σήμερα αντιστεκόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτή η όμορφη και πολύχρωμη έκρηξη αυθορμητισμού θα γίνει το προοίμιο της δικαιοσύνης για τα κοινά. Ανάκτηση νερού για όλες τις κοινότητες και τις περιοχές!

Cabildo, April 21 of 2018 η ημέρα που οι απλοί άνθρωποι όρθωσαν το ανάστημα τους για άλλη μια φορά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Movement of defense of water, land and environment (MODATIMA) – Chile

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ