Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

100 δράσεις για το Νερό – Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η καμπάνια «Ε, όχι και το Νερό»

του Βαγγέλη Σπαθά, μέλους της καμπάνιας «Ε, όχι και το Νερό»

Ενεργοί πολίτες, κοινωνικές οργανώσεις και το σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρική Μακεδονίας, προχωρούν στην καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με κεντρικό τίτλο «Ε, ΟΧΙ και το Νερό».

Τέσσερα χρόνια μετά το εμβληματικό δημοψήφισμα του 2014, όπου το 98% των πολιτών ψηφίσαν κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ, ο κίνδυνος παραμένει.

Όπως δρομολογείται, με βάση το 3ο μνημόνιο, από το 74% των μετοχών της ΕΥΑΘ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, το 24% πωλείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το 50% +1 μεταφέρεται στο Υπερταμείο.

Τι είναι το Υπερταμείο;

  • Το ταμείο ελέγχεται από πενταμελές συμβούλιο. Τρία μέλη του τοποθετούνται από το Ελληνικό κράτος με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικα και δύο μέλη τοποθετούνται απευθείας από την τρόικα.
  • Για τη λήψη κάποιας απόφασης από το Δ.Σ. του Υπερταμείου χρειάζεται η διευρυμένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων. Αυτό σημαίνει πως καμία απόφαση δεν γίνεται να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
  • Το Ταμείο δεν ανήκει στον Δημόσιο ή ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται.
  • Σκοπός του νέου Ταμείου θα είναι η διαχείριση και αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που θα μεταβιβαστούν σε αυτό. Τα έσοδα του Υπερταμείου θα πηγαίνουν κατά 50% στην υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας… και κατά 50% στην αποπληρωμή του χρέους.

Δημόσιος έλεγχος ή έμμεση ιδιωτικοποίηση;

Η ένταξη του 50% +1 των μετοχών στο Υπερταμείο ακυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ. Φαινομενικά παραμένει η πλειοψηφία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά επί της ουσίας περνάει σε έναν θεσμό που δεν ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά από την τρόικα. Έτσι, η τιμολογιακή πολιτική και συνολικά η λειτουργία των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ θα εντάσσεται πλέον στον στόχο της εξυπηρέτησης του χρέους, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του ΣτΕ για μη ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ / ΕΥΔΑΠ.

Εμπορευματοποίηση του νερού – Περιφρόνηση της δημοκρατίας

Το νερό, λοιπόν, κινδυνεύει και καμία κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να παρακάμψει τη θέληση των πολιτών όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Για όλους αυτούς τους λόγου, ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η καμπάνια «Ε όχι και το Νερό». Τους ερχόμενους μήνες οργανώνονται 100 πολύμορφες δράσεις με σκοπό να διατρανώσουμε, τόσο προς τους κυβερνώντες όσο και προς τους επίδοξους αγοραστές, πως το νερό είναι ζωή και η ζωή δεν πωλείται.

Οργανώνονται σε όλους τους δήμους της περιοχής, πληθώρα δράσεων και κινητοποιήσεων, με κορύφωση τον Μάιο όταν και κλείνουν τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα. Στα πλαίσια της καμπανιας οργώνονται προβολές του ντοκιμαντέρ του Γιώργου ΑυγερόπουλουΜέχρι την τελευταία σταγόνα, συζητήσεις για το τι θα σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς και κινητοποιήσεις και δράσεις. Κεντρικές ημερομηνίες της καμπάνιας αποτελούν η 22 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα για το νερό, καθώς και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του τριημέρου 26-27-28 Μαρτίου ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Βασικά αιτήματα της καμπάνιας είναι: «Έξω οι ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ από Υπερταμείο –ΤΑΙΠΕΔ», «Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού, Συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου κοινού αγαθού», «Το νερό είναι ζωή και η ζωή δεν πωλείται». 

INFO

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ